Warhammer Online - návod 3.část
zdroj: tisková zpráva

Warhammer Online - návod 3.část

2. 9. 2009 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

V posledním dílu se naučíme užitečná řemesla, přiblížíme si gildy, popíšeme ovládání, shrneme příkazy do chatu a nahlédneme do Knihy znalostí.

Autor: Michigan
Publikováno: 1.září 2009

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
S každou online hrou přichází na trh řada novinek a velký rozsáhlý svět, na nějž si hráči musí postupně zvykat. Warhammer Online (recenze, videorecenze) to navíc doplňuje spoustou možností přizpůsobení postavy, a proto není vyloučeno, že se v něm mnozí zpočátku ztratí. Jelikož nejnáročnější jsou vždycky začátky, přinášíme vám průvodce, který vaše snažení o proniknutí do hry v mnohém ulehčí. Warhammer Online je mimochodem nyní zlevněný na sedm stovek.

První díl návodu čtěte zde, minule jsme se v druhém dílu podívali na zlepšování postavy, lokace, questy, boj, RvR či odměny, a dnes se v posledním dílu naučíme užitečná řemesla, přiblížíme si gildy, popíšeme ovládání, vypíšeme příkazy a nahlédneme do Knihy znalostí.


Craftování

Systém řemesel se ve Warhammeru od ostatních MMORPG trochu liší. Nenajdete tu například žádné recepty, stačí jen do připravené nádoby naházet pár surovin a s trochou štěstí pak získáte něco zajímavého. Druhým rozdílem je to, že se po otevření příslušné nabídky do díla můžete pustit doslova kdekoliv. Suroviny je samozřejmě předtím nutné buď najít nebo koupit, ať už od obchodníků či od ostatních hráčů.

Řemesla se dělí na sbírací a výrobní a z každé kategorie se můžete naučit jen jedno. První trenéry najdete většinou v druhé zóně úvodního tieru. Alespoň jedno sběratelské řemeslo se přitom naučte určitě, i v případě, že se craftování věnovat nechcete, získané věci se totiž dají výhodně prodat.

 Řemesla sbírací
Butchering (Řezničina) funguje jako prostředek pro získávání surovin ze zabitých nemyslících bestií. Dají se s ní obstarat různé kosti, maso či kůže. Použitelné monstrum poznáte podle toho, že kolem něj létají mouchy. Tato schopnost produkuje hlavně přísady pro Cultivating a Apothecary.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Cultivating (Zahradnictví) pěstuje rostliny pro použití v alchymii. Není to nic složitého a v zemi se rozhodně rýpat nemusíte, stačí vám na to pár kliknutí. Na začátku máte k dispozici pouze jedno políčko, ale s postupem času, jak se vaše schopnosti zlepšují, přibudou i další. Potřebná semínka vypadávají hlavně z přemožených potvor, ale lze je získat i z questů či od ostatních hráčů. Semínko je nutné nejprve zasadit a následně nějaký čas trvá, než z něj vyroste dospělá bylinka (běžně tři minuty, ale někdy i devět). Přidáním hlíny, vody a hnojiva můžete tento proces značně uspíšit a zlepšit tak kvalitu výsledné rostliny. V případě nouze však semínko dozraje i bez těchto propriet. Po vypěstování pak můžete ihned začít sázet semínko další.

Magical Salvaging (Rozebírání magických předmětů) je, jak už název napovídá, profese zabývající se získáváním bonusů z magických předmětů. Nevýhodou je bohužel to, že se daná věc při tomto procesu zničí. Navíc z ní jde získat vždy jen jedna magická vlastnost, i když jich má třeba několik. Nejrychlejším způsobem, jak schopnost v počátku zlepšovat, je nakupovat a rozkládat levné předměty od obchodníků s RvR renown výbavou. K tomu je ale zapotřebí alespoň šestá úroveň postavy a čtvrtá úroveň renownu.

Scavenging (Okrádání mrtvých) je vlastně prohledávání mrtvých těl inteligentních bytostí. Podobně jako u řezničiny poznáte vhodná těla podle létajících much. S pomocí této schopnosti se dá i dobře vydělat a to prodejem zlatého prachu, vody, cetek, hlíny a konví.
Obrázek zdroj: tisková zpráva
 Řemesla výrobní
Apothecary (Alchymie) se specializuje převážně na míchání nejrůznějších lektvarů, které se vyloženě hodí do RvR (pozor však na to, že jde v jednu chvíli používat jen jeden). Ze zlatého prachu umožňuje i výrobu zlaté esence do talismanů a nesmím zapomenout ani na barvy na oblečení. Pro úspěch celého procesu je zapotřebí speciální nádoba, hlavní ingredience a pomocné přísady. Postup je následující:

1. Do výchozího slotu vložte nádobu. Lepší nádoby mají vliv na výslednou stabilitu.
2. Na příslušné místo dejte hlavní ingredienci, která určuje typ lektvaru.
3. Přidávejte podpůrné přísady zvyšující stabilitu, dokud se nedostanete do zelené části.
4. Zbude-li ještě nějaké místo, vložte přísadu ovlivňující účinky daného lektvaru.

Obdobný postup platí i u výroby ostatních předmětů. Experimentováním s přísadami se přitom dají vytvořit mnohé zajímavé věci. Mějte ale na paměti, že nestálý (volatile) lektvar může mít opačné účinky, než zamýšlíte. A zjišťování správných receptů je částečně i minihrou samo o sobě. K alchymii je vhodné mít zároveň i profesi Cultivating.

Talisman Crafting (Výroba talismanů) se zabývá vytvářením drahokamů poskytujících bonusy k vlastnostem postavy. Většina talismanů má tyto bonusy dočasné a o délce jejich účinku rozhoduje barva použitého fragmentu – bílá = 8 hodin, zelená = 2 dny, modrá = 5 dní a fialová = permanentní. Zlatá esence a magická esence pak ovlivňují rozsah bonusu. Obrázek zdroj: tisková zpráva Postup tvorby je následující:

1. Nejdříve umístěte nádobu, která pojme výsledný produkt.
2. Následně do ní vložte fragment, který určí typ talismanu a dobu jeho trvání.
3. Pak přidejte zlatou esenci.
4. Nepovinně můžete přidat i cetku (curio), která zvýší šanci na kritický úspěch.
5. Poslední misku naplňte magickou esencí a můžete začít.

O síle talismanu rozhoduje kvalita těchto pěti složek. Ukazatel vpravo je k tomu jakousi pomůckou. Pro vybavení a aktivaci talismanu stačí podržet Shift, kliknout pravým tlačítkem myši na kýžené vybavení s volným slotem a pak konkrétní talisman přesunout. Nezapomeňte ale, že již pak nepůjde odstranit, pouze nahradit. K výrobě talismanů je vhodné mít pro stálý přísun fragmentů zároveň i profesi Magical Salvaging.

Guildy

Gildy jsou nejen prostředkem jak si najít stálé spoluhráče, ale i prvkem, který velkou měrou znásobuje požitek ze hry. Pokud ještě v žádné nejste, určitě o tom zauvažujte, už jen kvůli bonusům, jež členstvím získáte. V prvním tieru to sice ještě tak nevadí, ale v druhém a dalších se to už vyloženě hodně hodí. Přehled českých gild najdete například tady.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Pro vytvoření gildy je zapotřebí šestičlenná skupinka lidí, z nichž žádný nesmí v té době patřit jinam. Potřebný notář (Guild Registrar) se nachází v obou hlavních městech - v Altdorfu je to Gunthram Schreiber ve War Quarters a v Inevitable City pak Astrid Ragnein na ostrůvku vpravo od Flight Mastera. Poplatek za založení činí 50s. Gilda pak získává zkušenosti zaíjením nepřátelských mobů a hráčů. Každá nová úroveň přináší něco nového a postupně se tak můžete propracovat ke spoustě užitečných věcí jako je například seznam členů, kalendář, gildovní vlajka, trofeje, taktiky či další odměny. Prvních 10 z celkových 40 úrovní vypadá následovně:

1. úroveň: vytvoření gildy
2. úroveň: gildovní kalendář
3. úroveň: systém daní a desátek
4. úroveň: gildovní banka
5. úroveň: dva gildovní vlajkonoši, gildovní vlajka, taktický slot pro vlajku, taktický bod
6. úroveň: přístup do gildovní hospody, možnost uzavírat aliance, taktický bod
7. úroveň: gildovní obchod se surovinami pro řemeslo, taktický bod
8. úroveň: gildovní aukce, taktický bod
9. úroveň: druhý taktický slot pro vlajku, taktický bod
10. úroveň: gildovní znak

Dále vše pokračuje v podobném stylu a kromě mnoha dalších taktik, svitků pro teleportaci do dungeonů a rozšíření stávajících možností se zpřístupní ještě zabírání tvrzí (14. úroveň), gildovní plášť (15. úroveň), sníží se cena za renown vybavení (25. úroveň) a obléhací stroje (37. úroveň) a nakonec gilda dostane možnost vystavit svou vlajku přímo ve městě, pokud je mezi deseti nejlepšími (40. úroveň).

 Uživatelská rozhraní
Obrázek zdroj: tisková zpráva Hra disponuje celkem příjemným uživatelským rozhraním a pomocí ikony klíče v horní části obrazovky si vše můžete přizpůsobit podle vlastního vkusu. V základní nabídce se dá nastavit pouze velikost celého UI a počet panelů pro dovednosti. Pokročilejší Layout Editor ale umožňuje jednotlivé prvky zmenšovat a zvětšovat, přesouvat či mazat dle libosti. Některé části však zatím odstranit nejdou a chcete-li se jich zbavit, je nejjednodušší je zprůhlednit a schovat pod jiný prvek.

Klávesové zkratky a chat

Ovládání je přednastaveno celkem optimálně, ale drobným úpravám se nejspíš nevyhnete. Například schopnosti pramenící z morálky je dobré si přiřadit k nějakým klávesám tak, aby se daly rychle použít a nemuseli jste na ně složitě do rohu najíždět myší (jako ideální se mi osvědčilo Q a E). Nezapomeňte ani na zkratky K (kniha znalostí), P (postava), V (schopnosti), B (batoh), M (mapa), ty budete využívat hodně často. Následující seznam vám přiblíží některé ostatní:

R – odpovíte poslední osobě, co vám poslala zprávu
Num "-" – pořídíte screenshot
Shift + "-" – pořídíte screenshot s vysokým rozlišením
TAB – přepíná mezi nejbližšími protivníky
Ctrl + TAB – přepíná mezi nejbližšími přátelskými cíli
N – zaměří nejbližšího protivníka

V chatu využijete hlavně následující zkratky:

/chan – připojí vás hlavnímu kanálu vaší strany (Řád či Destrukce)
/chancreate - vytvoří uživatelský kanál
/s nebo /say – zobrazí daný text pro lidi v okolí
/t nebo /tell – pošle soukromou zprávu
/p – pošle zprávu členům vaší party
/g – odešle zprávu do gildovního chatu
/w nebo /wb – pošle zprávu členům vašeho raidu (warbandu)
/as – odešle zprávu do aliančního chatu
/aos – odešle zprávu do důstojnického chatu aliance
/sc – pošle zprávu do chatu ve scénáři
/shout – zakřičí (je slyšet dál, než /say)

A pár dalších, co vám mohou ulehčit život:

/friend jméno – přidá hráče na seznam přátel
/assist – umožní zacílit cíl jiného hráče
/follow – zapne následování zvoleného hráče
/bug – nahlásí chybu ve hře
/stuck – při zaseknutí vás teleportuje na nejbližší oživovací pozici
/help – vyvolá nápovědu
/aid – to samé jako assist, ale pro bránící se cíl
/invite – pozve hráče do skupiny
/hi – hidden, nastaví anonymitu
/time – vypíše přesný čas
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Různé emoce své postavy můžete vyjadřovat následujícími příkazy (ze seznamu jsem odstranil ty, co nemají žádnou animaci):

/agree - souhlas
/beckon – pokyne druhému, aby šel blíž
/belch – naštvaně zařve a udělá pózu
/brandish – zvedne ruku a zařve
/burp – krknutí (animace stejná jako /brandish)
/bye – rozloučení, postava zamává
/cheer – radostné zatleskání, že se něco povedlo
/clap - zatleská
/cower – začne se třást
/dance – rozpřáhne ruce a řekne, že tancovat nebude
/disagree - nesouhlas
/drink – vyndá pivo a napije se
/eat – začne jíst
/em – napsaný text se vypíše jako emote (/emote udělá totéž)
/gloat – škodolibá radost nad něčím
/grumble – zamumlá si něco pro sebe
/halt –gesto, aby se ostatní zastavili
/happy – šťastně zatleská
/howl – zavyje (bez zvuku)
/hello – nazdar!
/impatient – dá najevo svou nedočkavost
/insult – uraženě pokyne druhému, aby přišel
/kata – předvede bojové umění rukama a nohama
/laugh – zasměje se
/lol – zasměje se z plných plic
/mad – vztekle si dupne nohou
/no – dá najevo nesouhlas
/point – ukáže do dálky
/puke – zvracení
/rude – nezdvořile na druhého ukáže (jako /insult)
/scream - zařve
/showoff – předvede bojové umění (jako /kata)
/shrug – he? cože co?
/special – každé povolání udělá něco zvláštního
/stomp – urážlivě zadupe (jako /mad)
/talk – začne povídat
/taunt – někoho urazí (jako /insult)
/thank – poděkuje a zatleská (/thanks dělá totéž)
/think – začne o něčem přemýšlet
/toast – přípitek (jako /drink)
/tome – začne listovat v knize
/warcry – zařve (bez zvuku)
/warhammer – zařve ve stylu warhammeru a zvedne ruku na hlavu
/wave - zamává
/welcome – není zač (jako /yes)
/yell - zařve
/yes – jo jo, přikývne
/yawn - zazívá

 Kniha znalostí a achievemety
Obrázek zdroj: tisková zpráva Do knihy znalostí se ukládá vše, čeho jste ve hře dosáhli - od questů přes příběh až po nejrůznější tituly. Jejím odemykáním můžete dokonce získat i nové schopnosti a předměty. Vše je v ní přehledně rozděleno na několik částí, aby hledání nezabralo moc času. Nově odemčené položky se zapisují na první stránku, aby byly pěkně na očích. Raději si je ale vždycky přečtěte hned, protože když se vám jich naskládá víc najednou (a věřte, že je to otázka chvilky), nebudete už po chvíli vědět, čeho se týkaly. Na závěr ještě zmíním několik zajímavých titulů spolu s návodem, jak je získat:

Ow My Eye – 100x na sebe klikněte
Egomaniac – 1000x na sebe klikněte neozbrojení
The Topper – splňte 10 veřejných questů se známkou A
The Showman – 1000x použijte nějakou schopnost neozbrojení
The Impatient – 50x otevřete poštovní schránku
The Trooper – 100x se přidejte do družiny
AHHHHHHH – 25x se zabijte pádem z výšky
The Reborn – nechte se 100x oživit
The Wise – odemkněte 25 položek v Knize znalostí
The Psychopath – zabijte 10000 nepřátelských hráčů
The Blue-Ribbon Chicken – zabijte 5 kuřat jako kuře
The Strength of Poultry – zabijte 5 hráčů jako kuře
The Snob – přidejte si na svůj ignore list 5 hráčů
The Friendly – přidejte si 5 hráčů do svých přátel
The Trader – 1000x obchodujte s ostatními hráči
The Talker – 50x použijte příkaz /tell
The Chosen One – nechte se jako hráč Řádu porazit povoláním Chosen
Death Defier – přežijte 25 soubojů se zdravím menším jak 5%
The Target – nechte na sebe 100x neozbrojení kliknout
Celebrity – nechte na sebe 1000x mimo boj kliknout
The Watcher – 1000x klikněte na neozbrojeného hráče
Flirt – promluvte si neozbrojení s 100 nehratelnými postavami
Lady Godiva – neozbrojení vyvolejte ve městě svého mounta

Stáhněte si: Zkušební verzi, Trailery, Videa...

Související články: Ostatní díly návodu, Mega-recenze, Video-recenze, Preview a další články



Michigan
autorovi je 27 let, věnuje se překládání a hry hraje už více jak 12 let;žádný žánr mu není cizí, ale nejraději má ty s dobrým příběhem či pohlcující atmosférou;ve volném čase s oblibou sáhne po fantasy knížce či zajímavém filmu

 
 
Michigan

Nejnovější články