SW: Knights of the Old Republic návod 6.díl
zdroj: tisková zpráva

SW: Knights of the Old Republic návod 6.díl

11. 4. 2004 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Poslední část návodu na RPG ze světa Hvězdných válek přináší postup a rady pro hraní poutavého závěru s bitvou na dvou frontách zároveň - na palubě Star Forge s Darth Malakem a ve vesmíru s flotilou Sithů.

Autor: Levis
Publikováno: 11.dubna 2004


Zvětšit Ačkoliv v jakémkoli návodu velice rád přibližuji děj a pro hráče co nejdetailnější postup včetně vedení za ručičku, v případě geniálního sci-fi RPG Star Wars: Knights of the Old Republic od BioWare se soustředím opravdu jen na problémové části každé z lokací. Jak totiž už jistě sami víte z naší loňské recenze, je to hra velice rozlehlá a i takhle její návod zabere spoustu stran, které jsou samozřejmě jednou provždy zdarma přístupné. Celé vaše putování budou zpříjemňovat užitečné ilustrační mapky, na kterých jsou vyznačena klíčová místa v každé lokaci.

Předchozí části návodu: 1. část (Taris), 2. část (Dantooine, Tatooine), 3. část (Korriban), 4. část (Kashyyk, Leviathan, Manaan), 5. část (Unknown World)


Návod 6. díl

Zkratky v návodu:
LS - doporučený postup při hraní za světlou stranu Síly (Light Side)
DS - doporučený postup při hraní za temnou stranu Síly (Dark Side)


Obrázek zdroj: tisková zpráva Poté, co jste se za pomoci předchozích dílů našeho návodu úspěšně dostali až na Unknown World a splnili hlavní quest na této planetě, můžete se vrátit na Ebon Hawk a v zadní části lodi poškozený hyperdrive opravit (stačí k němu přistoupit), nemusíte vykonávat žádnou manuální práci. Poté se vraťte do kabiny - jak vidíte, zbývá už jen jeden směr, kterým lze letět. Vzhůru ke Star Forge.


Star Forge

 Deck 1
V lodi poberte všechno, co jde, každého vyzbrojte tím nejlepším, co máte, nezapomeňte si od členů vaší party doplnit granáty, computer spikes apod. Určitě si vezměte charakter se schopností Destroy Droid (Bastila za DS, Jolee a jiní za LS). Hned jak vystoupíte z lodi (ať už hrajete za DS nebo LS), dvě skupiny Jediů (1) spolu začnou bojovat. Můžete se pochopitelně připojit, ale nic z toho pro vás nebude (kromě něco málo zkušeností - v této fázi hry beztak zanedbatelných), a pokud vašim Jediům pomůžete, stejně se rozhodnou zůstat v doku a nepůjdou s vámi dál. Z hangáru vede spousta dveří, ale bohužel jen jedny (2) jsou odemčené; Malak nechce nic ponechat náhodě. Mimochodem, ve chvíli, kdy odejdete z hangáru, se také loučíte s Ebon Hawkem.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

U místa, kde se cesta dělí (3), potkáte první droidy. Jednoznačně používejte schopnost Destroy Droid - pokud by vám došla, tak přejděte k světelným mečům a vibroblades, rozhodně ne nic jiného. Pomocí Heal a zbylých lékárniček se opět dejte do pořádku. Nyní je jedno, kterou cestou půjdete, na obou cestách (4,5) vás potká to samé. Obě cesty se schází na konci úrovně, kde vás také po krátké animaci čeká bitva s několika Sithy (6). Nejde o nic těžkého, v pozůstatcích navíc naleznete i cenný Nextor Crystal. Nyní se zbývá jen dostat na Deck 2, opět můžete jít jedním nebo druhým směrem. Rozdíl v tom není žádný, na druhé palubě čeká každého to samé. Oba vchody navíc střeží dva temní Jediové.

 Deck 2
Druhá paluba Star Forge sice není příliš rozlehlá, ale co postrádá na velikosti, několikrát nahrazuje počtem nepřátel. Ať už jste vylezli z prvního či druhého východu, musíte se dostat k výtahu do Command Center. Po cestě k prostředku levelu (1) nevědomky náhodně aktivujete triggery, které tu a tam zaviní přítomnost několika Sithů; ať už půjde o hlídky, droidy, Sith Apprentice anebo temné Jedie se světelnými meči - užijete si jich vskutku dost. Následuje dlouhá chodba plná desítek temných Jediů a věží, které vás budou odstřelovat. Pokud jste nezešíleli a nechcete s nimi bojovat sami (anebo nepoužíváte cheaty - i s nimi to bude nejméně na 20 minut bitvy), musíte rychle utéci do místnůstky vzadu (2) a tam věže vypnout.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Následně se buďto rychle probojovat k výtahu, anebo zvolit taktiku schovávání se a postupného uzdravování všech členů party, dokud nápor Sithů neustane. Ujišťuji vás, že je to na dlouho, a jde bezpochyby o nejtěžší část hry (když nepočítáme boje se světelnými meči), protože zde čelíte naprosto nevídanému přečíslení. Mimochodem, příval nepřátel není nekonečný, jen je jich *opravdu* hodně.

U počítačového terminálu máte kromě vypnutí věží možnost nechat si vytvořit tzv. Jedi Robes - pokud jste opravdoví rytíři temné či světlé strany Síly (a ne ,někde uprostřed‘ na stupnici), budete si je moci obléci. Jde o velice užitečný oblek, který mnohonásobně zvyšují schopnosti a posilňují toho, kdo si ho obleče. Až budete na druhé palubě hotovi, vlezte do výtahu.

 Command Center
Uzdravte se. Než vlezete do dveří před vámi, nic vám nehrozí, klidně na pár minut odejděte od počítače a nechte si dobít Sílu a tak dále. Až otevřete dveře, sesype se na vás opět spousta Sithů. Ať už se rozhodnete jim čelit nebo ne, musíte se tak jako tak probít až k Bastile (1). Vaši partu můžete tentokrát klidně nechat vzadu a jít sami, nebudete je potřebovat, navíc ve chvíli, kdy se dostanete k oněm dveřím, se vaši spolubojovníci sami přemístí, takže tentokrát se na ně můžete klidně vykašlat. Za dveřmi vás ale čeká těžký souboj s Bastilou, takže pokud nejste uzdraveni, můžete se tu chvíli zdržet - a rozhodně to nedopadne dobře. Hru si každopádně uložte. Při konfrontaci s Bastilou budete mít opět několik možností.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Světlá strana Síly (LS): Boj s Bastilou bude probíhat v několika fázích - po vzoru filmů vždycky budete chvíli šermovat a pak nastane dialog. Budete mít několik příležitostí na to, abyste vyzkoušeli všechny (LS) možnosti v rozhovoru. Bastilu za žádnou cenu nezabíjejte, snažte se ji vrátit na světlou stranu Síly. Pokud nezvolíte špatnou možnost, měli byste po třetím dialogu Bastilu zvrátit zpět. Pokud navíc hrajete za muže a s Bastilou jste v předchozích částech hry flirtovali, můžete jí zde říct, že ji milujete - to věci nepochybně vyřeší rychleji.

Temná strana Síly (DS): Podstatně jednodušší (jako obvykle). Místo Bastily zde naleznete jen tři Sithy, kteří se sice relativně nebezpečně doplňují v používání Síly (připravte se na škrcení, blesky atd), ale zároveň nejde o nic, co už byste ve hře stokrát nepotkali a nepřemohli.

Pokračujte dál, nyní už do předposlední části hry. Malak se vás pokusí zničit silou Star Forge - tím, že na vás vyšle droidy (3). Řešení je ovšem opět velice primitivní, pokud jste si na cestě sem všimli terminálů a divili se, proč nejdou použít, zkuste to znovu. Po každé straně je u zdi několik počítačů, z nichž můžete vypnout stroje, které plivou další droidy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Předpokládám, že na Unknown Worldu, popř. Ebon Hawku, jste si vzali dostatek Computer Spikes. Je ale možné, že vám nebudou stačit na všechny terminály. V tom případě se musíte pustit do boje s droidy. Zapněte si Energy Shield a do ruky rozhodně vezměte světelný meč. Za každého droida, kterého zabijete (samozřejmě se počítá používání Destroy Droid) se v Spike Bin u vchodu do místnosti objeví jedna Computer Spike, takže tímhle způsobem si je můžete lehce vydělat. Až budete v této místnosti hotovi, nadopujte se, uzdravte se, dobijte si Sílu a uložte hru. Chystá se velké finále.

 Viewing Platform
Jsme na konci SW:KoTOR. Pokud jste si zapomněli uložit hru, rychle to učiňte ještě teď. Existuje spousta strategií, jak Malaka zabít, a zároveň neexistuje cesta, jak se souboji vyhnout. Samozřejmě se souboj několikrát přeruší a nastane dialog, v němž opět můžete získat (LS) či (DS), ačkoliv v této fázi hry už vám to může být skoro jedno. Pojďme si nyní shrnout ty nejdůležitější a nejužitečnější tipy:

- Základem pro vítězství nad Malakem jsou Jedi, ze kterých si Malak dobíjí Sílu, na mapě označení červenými X. Zpočátku se jich dotknout nemůžete - šance zabít Jedie se vám naskytne až poté, co se Malak poprvé zregeneruje. Pokud se vám podaří uvězněná těla zničit a zprostit je tak Malakovy tyranie, máte velikou šanci na výhru. Jednou z možností je se jednoduše dát do běhu a doběhnout ke každé z ,kádí‘ a Jedie uvnitř vyprostit tím, že na něj zaútočíte (např. Force Lightning funguje skvěle). Pokud se vám podaří zničit všechny, Malak si nebude moci dobíjet Sílu ani (fyzickou) sílu.

- Ať už jste na světlé nebo temné straně Síly, určitě jste neodolali několika lákavým Force Powers, jako je Force Lightning, Drain Life a podobné. Pokud ano, máte můj obdiv, protože dohrát KoTOR bez používání blesků a podobných opravdu není moc snadné. I bez nich byste ale proti Malakovi neměli stát jenom se světelným mečem - rozhodně vyzkoušejte Throw Lightsaber, proti kterému není obrany. Také prý docela zabírá Force Suppression a Force Breach. Samozřejmě zaktivujte Force Immunity či Force Resistane (pokud je máte).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

- Můžete vyčerpat všechny lékárničky a stimulanty, které u sebe máte. Po souboji s Malakem už vás nečeká nic dalšího, takže si nemusíte nic schovávat. Kdykoliv na tom budete mizerně se zdravím anebo se budete chtít nadopovat, zastavte hru a z menu lékárničku/injekci použijte, tím vám neubere tah navíc.

- Pokud se vám v souboji opravdu nedaří, můžete si útěk za Jedi Captives v kádích zpestřit tím, že za sebou budete klást miny anebo házet Thermal Detonatory. Malak je sice nejsilnější protivník ve hře, ale i on se občas může zastavit anebo někde zadrhnout.

- Nepoužívejte Force Heal, jestliže opravdu nemusíte. Já jsem měl při boji s Malakem dobrých dvacet-třicet nevyužitých lékárniček. Síla se vám hodí především na obranné či útočné akce proti Malakovi; plýtvat jí na uzdravování je přebytečný luxus, na který můžete doplatit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva - Stále ukládejte, i uprostřed bitvy - třeba poté, co Malaka pořádně seknete anebo úspěšně odrazíte některý z jeho útoků. Přece jenom, bitvy se světelnými meči jsou hodně o štěstí, a mnohokrát se mi stalo, že jsem nepřítele zabil třemi po sobě jdoucími údery, které zázrakem prošly a způsobily mu příšerné škody - to samé platí samozřejmě i naopak. Proto ukládejte, a rozhodně používejte více slotů (nepřepisujte jednu a tu samou hru), pro případ, že byste zrovna uložili těsně před tím, než vás Malak dostane.

A tímto se také, milí čtenáři, uzavírá náš šestidílný návod na (alespoň pro mě) jednu z nejlepších RPG posledních let. Doufám, že vám byl k užitku, stejně jako doufám, že případné omyly či dotazy zmíníte v diskusním fóru pod článkem.

Pokud si všechny mapy z tohoto dílu chcete pohodlně stáhnout na váš disk, můžete tak učinit zde (109 KB, ZIP archiv). Za pomoc opět děkujeme kolegům z GameBanshee.

Stáhněte si: Betaverzi češtiny, Patch, Trailer, Video, E3 video, Cheaty, Screenshoty

Související články: Recenze (12/2003), První dojmy (11/2003), Ostatní díly návodu, Novinky, První obrázky z češtiny



Levis
autorovi je 16 let, studuje v Praze a specializuje se na strategie/akce/adventury a cokoliv s tématikou Star Wars (všechny clánky autora)


 
 
Levis

Nejnovější články