První obrázky z češtiny do Knights of the Old Republic
zdroj: tisková zpráva

První obrázky z češtiny do Knights of the Old Republic

13. 1. 2004 0:01 | Obrázky | autor: Redakce Games.cz |

O kvalitách sci-fi RPG Star Wars: Knights of the Old Republic od LucasArts svědčí nejen hodnocení v naší recenzi nebo bohaté herní možnosti popisované v návodu, ale také vysoké umístění v průběžných výsledcích čtenářské volby nejlepší hry roku 2003, které se během uplynulého týdne zúčastnilo na 5 tisíc lidí.

Ale ne každý umí tak dobře anglicky, aby všem rozhovorům ve hře kompletně a správně porozuměl, a právě proto jistě přijde vhod chystaná neoficiální čeština. Na ní pracuje pod vedením Martina Kováře ze StarTrekGames.cz zhruba 13 lidí, kteří mají před sebou ještě hodně práce při překládání celkem 49 137 řetězců, z nichž je dosud hotovo přibližně 15% (řetězcem se rozumí název předmětu, popis odbornosti nebo třeba čtyři dlouhé věty z nějakého rozhovoru).

Lokalizace probíhá zejména za pomoci editačních nástrojů a konvertorů od BioWare pro jejich předchozí titul Neverwinter Nights, s nímž by čeština do SW: KoTOR měla mít i společnou terminologii (RPG termíny, názvy dovedností atd.), což je konzultováno s překladatelem NwN Adamem Rambouskem. I když se zpočátku vyskytlo několik problémů, jak počeštěné texty do hry dostat zpět, vše se nyní zdá být úspěšně vyřešeno a důkazem budiž první tři obrázky z lokalizované alfaverze hry níže. V těch sice zatím chybí háčky a čárky, ale před pár hodinami se Raptorovi a Martinovi Dobiášovi podařilo do SW: KoTOR implementovat české fonty, což znamená, že diakritika s největší pravděpodobností bude.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Odhadovat, kdy bude celý překlad dokončen, je samozřejmě ještě příliš brzy, předběžně se počítá asi s polovinou března, ale mnohem dříve by měly být na veřejnost uvolněny betaverze češtiny s dosud hotovou částí textů. Po vzoru NeverWinter Nights se rovněž možná lokalizují i všechny filmečky ze hry, avšak to v tuto chvíli ještě není jisté. Důležitou informací je, že sponzorem češtiny pro Star Wars: Knights of the Old Republic se stal náš internetový obchod, což značí exkluzivitu na download souboru a hlavně jeho zaslání všem zákazníkům, kteří si hru pořídí, na dodatečném CD až domů zdarma. To samé se nově týká i Gothic II CZ, který včetně lokalizovaných videosekvencí získáte pouze při nakupování na Tiscali GameShopu, jež toto vydařené RPG z loňska navíc nabízí nejlevněji (899 Kč, jinde 1499-1599 Kč).
zdroj: vlastní zpráva

jd

Nejnovější články