STALKER - tipy a triky
zdroj: tisková zpráva

STALKER - tipy a triky

1. 5. 2007 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Navzdory vysokým očekáváním nezklamal a zaslouženě se stal největší peckou jara. Proto jsme se rozhodli dát dohromady užitečné rady, které vám pomohou při hraní celkově anebo se týkají zbraní, soubojů či výbavy.

Autor: David Smejkal
Publikováno: 1.května 2007


STALKER: Shadow of Chernobyl (textová mega-recenze&video-recenze&ladíme výkon&přehled modifikací) navzdory vysokým očekáváním nezklamal a stal se největší peckou jara. Proto jsme se rozhodli dát dohromady obecné tipy, které každému pomohou při hraní a poskytnou cenné rady do začátku.

 Váš hrdina
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jelikož se jedná o RPG žánr jen částečně, nemáte možnost zvolit či vytvořit si postavu dle vašeho přání. Hrajete za předem určeného hrdinu, ať už vám bude sympatický nebo ne. Jediný způsob ovlivnění vaší postavy proto tkví v plnění vedlejších úkolů, za které vedle odměn dostáváte také kladnou nebo zápornou reputaci, jenž také spolurozhoduje o tom, k jakému konci vaše postava směřuje. Trochu upravit schopnosti postavy pak můžete používáním ochranných obleků a artefaktů, které mají některá zvýhodnění, případně postihy (menší krvácení, lepší zaměřování, silnější odolnost proti radiaci).

 Ukládání pozice
Hra se ukládá automaticky vždy jen při přechodu z jedné úrovně do druhé. Jinak je ukládání čistě jen na vás, takže jestli budete tři hodiny pobíhat po jedné zóně, plnit různé úkoly a po třech hodinách vás někdo zabije a neudělali jste si save sami v průběhu hraní, tak máte smůlu a musíte nahrát autosave vstupu do zóny. A to opravdu zamrzí. Proto často ukládejte (minimálně přes F6 – Quicksave). I s dobrými zbraněmi či brněním se občas dostanete do úzkých a vracet se přes celou zónu a vzpomínat, jaké úkoly jste už splnili a kde jste co našli, může být dost k naštvání. Zvlášť napodruhé či napotřetí.

Nemilé překvapení na vás může číhat i po vstupu do určitých oblastí. V těchto místech se spustí animace, problém ale je, že na pozadí herní svět funguje dál a pokud se někde poblíž vyskytují nepřátelé, klidně vás mezitím sejmou. Stalo se mi to dvakrát a popravdě mě to dost rozlítilo.

 Obecné tipy
- Nebuďte přílišní puritáni a důsledně obírejte každou mrtvolu, kterou naleznete – většina z nich má u sebe pár nábojů a nějakou tu lékárničku, což se vždycky hodí. Časem sami zjistíte, co se vyplatí sbírat a co nechat ležet, nehledě na to, že občas u mrtvých můžete nalézt i další užitečné věci.

- Všímejte si na hlavní mapě označení různých skrýší. Občas se v nich dá najít prima věc, která vám udělá radost - munice, artefakty, lékárničky a podobně, prostě věci, které se vždycky hodí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

- Nevynechávejte vedlejší úkoly, i když vám časem možná přijdou jednotvárné. Dají se za ně získat zajímavé odměny, lepší vybavení, peníze a hlavně reputaci, což není nikdy na škodu.

- Zapamatujte si klávesu rychlého použití lékárničky. Leckdy vám to zachrání kůži, protože občas dostanete během chvilky takové množství zásahů, že nestihnete otevřít inventář a lékárničku si vzít odtud. Zvláště při útoku mutantů budete mrtví dřív, než se rozkoukáte.

- Čím většímu počtu spřátelených stalkerů pomůžete, tím lepší reputaci budete mít a tím více se s vámi budou chtít bavit a budou s vámi raději obchodovat za lepší ceny.

- Používání artefaktů nechávám na vaší úvaze, jen jednou jsem narazil na artefakt, který měl jen bonusy a žádné postihy. U všech ostatních platí "něco za něco", sice vám nějakou vlastnost zvýší, ale na úkor tohoto přijdete o část jiné schopnosti nebo odolnosti, chce to dobře zvážit, co použít, jak a kdy.

- Ujistěte se, že máte nainstalován poslední dostupný patch, který řeší některé potíže se základní hrou, ale savy bohužel nejsou kompatibilní.

 Zbraně a munice
Hlavně ze začátku se „základními“ zbraněmi se snažte střílet jednotlivými ranami nebo krátkými dávkami. Zbraně celkem hodně kopou a už tak třetí čtvrtý náboj v dávce má takový rozptyl, že byste netrefili ani vrata od stodoly. V pozdější části hry najdete zbraně s mnohem menším zpětným rázem, kde náboje už tolik neulítají, ale jsou také účinnější, takže se vám technika střelby na poloautomat bude stejně hodit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Sbírejte i munici, ke které nemáte zrovna zbraň, munice do lepších zbraní je nedostatkové zboží a co si nenajdete, většinou nekoupíte. Hlavně ze začátku je nábojů potřeba spousta a jeden až dva zásobníky na zabití jednoho nepřítele nejsou zas až tak velkou výjimkou. K tomu se váže i má další rada: zbraně zabitých nepřátel, které seberete, mohou mít v zásobníku pár nábojů, takže i když je zrovna nechcete sebrat kvůli prodeji, alespoň je seberte a vybijte, pár nábojů v ní většinou najdete. Ve chvíli, kdy začnete mít dostatek munice do zbraně pro aktuálně používanou zbraň, se většinou dostanete do míst, kde už budou vaši protivníci používat zbraně lepší na jiný druh munice, takže vás nemine nové shánění kvalitnějších nábojů.

Lze najít několik druhů speciální munice do běžných zbraní, například hydrošokové s výrazně lepším účinkem proti živé síle. Nalézt se dají i třeba průrazné, ač pro ty jsem nenašel až tak praktické použití a hlavně jsem jich měl tak málo, že ani nebylo jak to pořádně vyzkoušet.

Důležité je také věnovat pozornost stavu vaší zbraně. Časem se zbraň opotřebuje a má sklony se často v nejméně vhodnou chvíli zaseknout. Proto doporučuji při nalezení stejné zbraně
porovnat čas od času její kvalitu s kvalitou zbraně vaší a případně provést výměnu.

Na některé zbraně se dají sehnat vylepšení, optické zaměřovače a granátomety, rozhodně doporučuji jejich používání. Usnadní vám to život, rozhodně je jednodušší trefit někoho přes optické mířidlo než přes klasickou mušku; na druhou stranu použití podvěsného granátometu jsem moc na chuť nepřišel, raději jsem dle potřeby řešil situaci granátem ručním. Naučte se používat granáty, mají celkem uspokojivé účinky na nepřítele a relativně velký dosah střepin a to jak na lidské protivníky, tak hlavně na zmutovaná zvířata - na ty platí obzvlášť. Zmutovaná zvířata jsou citlivá na zranění a pokud utrží nějaké větší, mají snahu utéct.

 Boj s nepřáteli
- Snažte se k nepříteli dostat ze začátku co nejblíže. Na dálku jsou „základní“ zbraně dost k ničemu, což se změní s postupem blíže ke středu Zóny. Jak již bylo řečeno, tam budete nalézat lepší a lepší zbraně s čím dál tím menším rozptylem a větší účinností na dlouhou vzdálenost. Než dlouhý souboj, který vás bude stát spoustu munice, je vždycky lepší nepřítele dostat v klidu jednou ranou do zad, že?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

- Pozor na odstřelovače, zvláště ti s Gauss puškami vám velmi znepříjemní život a umí se schovat i uvnitř místnosti, kde je dokážete najít pouze podle záblesků výstřelů nebo dráhy střely (u Gauss pušek).

- Před větším množstvím útočících zvířat raději vezměte do zaječích, protože vás velmi snadno dokážou zabít, hlavně skupina útočících psů je velmi rychlá a účinná, raději se s nimi utkávejte na větší vzdálenosti za pomocí granátů nebo ostřelováním při ústupu.

 Výbava postavy
Je zbytečné nosit s sebou větší množství vybavení, hlavně lékárniček alespoň na lehkou obtížnost najdete dost a dost. Optimální je mít při sobě tak deset lékárniček, nějakou tu bandáž proti krvácení a něco proti radioaktivitě. Naopak s množstvím munice se doporučuji příliš se nepárat a mít tak vždy mezi 300 – 600 náboji, u lepších zbraní pak alespoň 200 nábojů. Pokud víte, že si daný typ munice nebude moci opatřit u nepřátel, vezměte raději dvojnásobek.

Samozřejmostí je co nejlepší ochranný oblek. U něj je důležité porovnat jednotlivé odolnosti. Oblek s vysokou balistickou ochranou je super při přestřelkách, ale například přímo v jaderné elektrárně budete určitě potřebovat hlavně ochranu proti radioaktivitě, protože sebelepší neprůstřelná vesta smrtící záření nezastaví. Přímo v elektrárně se například dá najít oblek se super ochranou proti veškerému fyzickému poškození a se zvýšenou nosností postavy, ale s minimální ochranou proti záření, takže po jeho oblečení jsem zjistil, že jsem začal svítit přes půl chodby a ukazatel života začal mizet po skocích. Je proto potřeba dobře rozmyslet, co je pro dané místo a situaci nejvhodnější.

Vždycky mějte u sebe něco na odbourání radiace, nikdy nevíte, od čeho můžete být ozáření, větší množství radiace vás dokáže zabít neuvěřitelně rychle. Navíc si v blízkosti černobylské elektrárny dávejte pozor na zdržování se v blízkosti automobilů, většina z nich vám místo pocitu dobrého úkrytu krytu věnuje silnou dávku záření.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Věci, které naleznete, můžete buďto prodat u obchodníků nebo si je uložit v bednách, které jsou po celé hře umístěny – nezapomeňte ale, do které bedny jste si věci uložili, jinak strávíte dlouhý čas hledáním té pravé, ve které máte věci uložené. Osobně doporučuji nějaké místo, kam se budete častěji vracet, známý obchodník nebo místo často navštěvované. Já osobně zvolil bednu v Baru, vracel jsem se sem celkem často, Bar byl pro mě takovým hypotetickým středem pohybu po Zóně.

Jestli budete chtít získat peníze prodejem předmětů, sbírejte artefakty, dostanete za ně nejvíc za nejmenší námahu, dost se dá dostat i za obleky a vylepšené zbraně.

Zhruba uprostřed areálu budov v Temném údolí je k nalezení optika pro AK, která výrazně usnadní střelbu a i několik dalších zajímavých věciček včetně nového obleku. Jeden z questů vás zase přivede do podzemní části poblíž výzkumného ústavu Agroprom (podle PDA v pravém rohu od výzkumáku), kde se nalézá skrýše hledaného Střelce. Zde je k nalezení vylepšené AK a pro danou chvíli i dostatečný Stalkerův oblek.

 Různé konce hry
Jestliže se vám nebude chtít hrát hra kvůli jinému závěru znovu, je možné mrknout na videa z jednotlivých konců na stalker.scorpions.cz. Osobně si ale myslím, že se tím připravíte o spoustu skvělé zábavy narozdíl od toho, když byste si hru prošli sami.

Stáhněte si: Stalker shader mod, Ruské MP demo, Videa, Trailery, Cheaty, Patch pro českou nebo anglickou verzi

Související články: Přehled modifikací, Ladíme výkon, Video-recenze, Mega-recenze české verze, Shrnutí první recenze z GameStaru, Dojmy z Černobylu, MP dojmy, Rozhovor z 2004 a Rozhovor z 2002, Novinky



David Smejkal
editor: jd

 
 

Nejnovější články