Battlefield Bad Company - průvodce #2
zdroj: tisková zpráva

Battlefield Bad Company - průvodce #2

9. 8. 2008 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Tentokrát vám poradíme, jak zacházet se zbraněmi, co z výbavy je nejužitečnější a vše završí návod na některé obtížnější mise či finální bitvu.

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 9.srpna 2008


První část průvodce čtěte zde.

 Jak na zbraně
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Bad Company obsahuje desítky rozličných střelných zbraní, které lze zabírat i z mrtvých vojáků. Ti sice po chvíli zmizí, ale jejich zbraně zůstanou naštěstí ležet na zemi. Čím se vybavit je někdy docela problém, protože můžete přenášet pouze jedinou větší (obouruční) zbraň. I když máte na výběr z pistolí, automatů, pušek, brokovnic, raketometů a ostřelovaček, stejně je nejlepší a nejuniverzálnější zbraní standardní automatická puška M-416.

Jednak má skoro nejvyšší charakteristiky ve své třídě, druhak má velmi solidní zoom a do třetice je vybavena granátometem, takže v tomto typu zbraní máte vlastně hned dvě najednou. Granátomet je totiž nepostradatelný pro likvidaci ukrytého protivníka v domě, kterého nelze zastřelit klasickou cestou. Stačí přitom vypálit granát tak, aby proletěl oknem do místnosti se schovaným nepřítelem, a je rázem pěkně červeně vymalováno, protože granáty mají poměrně široký rozptyl.

Ve druhé mapě na Středním východě je pak dobré vybavit se jakoukoli zbraní s co největším zásobníkem, protože přesila nepřátel je ke konci hry již hodně citelná a munice zas tolik není, jako v dřívějších úrovních. Pokud narazíte na nepřátelský automobil (značí červená ikonka vozidla na mapě, bílá ukazuje na volný prostředek), je výhodnější prostě zastřelit jeho kulometčíka, než vyhodit do povětří celý vůz. Jelikož se v nepřátelském voze již nikdo jiný nenachází (kupodivu ani řidič), dá se tak pohodlně obsadit. Tato technika samozřejmě neplatí na obrněná vozidla jako BMD a tanky, ty musíte vždy celé zlikvidovat.

 Jak na předměty
Obrázek zdroj: tisková zpráva Podobně jako u zbraní, i užitečných předmětů můžete mít pouze jediný kus. Jestli je výběr zbraně vždy otázkou okamžiku, protože si každý ihned oblíbí určitý model a ten si pak ponechá po celé další putování, s předměty už je to trochu složitější. Skoro každá výbava je totiž hodně užitečná pro různé využití, tak je třeba dobře rozmýšlet, co vyhodit a co si nechat u sebe.

Nicméně i zde máme malou nápovědu. Záleží na tom, jestli budete preferovat striktní postup v nějakém vozidle, nebo vám na jeho podpoře zas tolik nezáleží. V prvním případě je absolutní nutnost vlastnit opravárenskou pistoli. Prakticky všechna vozidla včetně tanků nevydrží moc zásahů, a pokud na vás zaútočí mechanizovaná přesila, je váš prostředek na maděru již za pár okamžiků. Jen s pistolí je možné každé vozidlo opravit.

Stačí při jakémkoli poškození vysednout, schovat se za vozidlo před nepřátelskou palbou a točit s pistolí u vozu (jedná se o vzduchovou pistoli na kola) tak dlouho, až se graf poškození znovu doplní. Opět připomínám, že v poslední pouštní úrovni po nasednutí do tanku je pistole nezbytná, protože v následující tankové bitvě u ropných polí byste bez ní přesilu tanků nepřítele nezvládli eliminovat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Druhou nejužitečnější věcičkou je laserový značkovač dělostřelecké podpory. Má totiž poměrně značný dosah a jím spuštěná artilerie způsobí takřka kobercové bombardování vybraného místa. Dělostřelecké granáty efektivně ničí úkryty, živou sílu i vozidla, pouze je značkovač limitován určitou prodlevou před dalším použitím. Nicméně pokud není zrovna k dispozici žádný vůz, rozhodně se vyplatí jej nosit s sebou.

Trošku horší použití má velmi podobný značkovač, ale tentokrát určený pro řízené protizemní střely. Ten vypadá jako dalekohled, jenže jeho nevýhodou je nutnost ručního navádění rakety přímo na vybraný cíl. Zatímco v případě dělostřeleckého značkovače prostě stačí zaměřit jeho terčík na místo dopadu a dál se již nemusíte o nic starat, v případě střel musíte ještě ručně pomocí analogové páčky korigovat její let, což je vždy jen několik málo sekund. Jinak střela často dopadne mimo místo cíle. Jelikož je na zamíření minimum času, je navádění střel poměrně obtížné, i když zasažený cíl střela zpravidla zničí za jediný zásah, což tolik neplatí pro dělostřeleckou podporu. Nicméně dělostřelectvo zase v jedné salvě pokryje větší rozlohu cílového prostoru, takže se lépe hodí i na likvidaci živé síly.

 Zdravotní péče
Specificky Bad Company řeší zdravotní stránku vojáků. Zatímco vaši kolegové jsou naprosto nesmrtelní a nic s nimi neudělá ani přímý zásah tankovým granátem, pro vás už to samozřejmě neplatí a vy tak máte k dispozici speciální zdravotní injekci s neomezeným použitím. Pokud bojujete na blízko s množstvím nepřátel, je dobré injekci navolit jako trvale vybraný předmět, protože se pak můžete léčit jednoduše stisknutím jediného tlačítka a nemusíte ji lovit z inventáře. To platí také v případech, kdy na vás zaútočí nepřátelský bitevní vrtulník, protože po zásahu jeho rychlopalným kanonem vám život uteče za pár sekund.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jediné omezení skrývá zdravotní injekce v časové prodlevě, která činí zhruba dvacet sekund od prvního léčení. Po tuto dobu si nelze píchnout injekci další, to lze až po uplynutí tohoto časového limitu. V některých soubojích je nepřátel opravdu hodně, tudíž vám ani tato drobnější prodleva nemusí stačit. Pak je jediným receptem dobrý úkryt mimo dosah nepřátelských zbraní, ve kterém můžete vyčkat, než bude injekce znovu použitelná.

 Návod na některé obtížnější mise
I když hra není nijak přehnaně obtížná ani na vyšší obtížnosti (doporučuji nejnižší vynechat), poslední dějství v pouštním městečku u pobřeží je již poměrně těžká záležitost, i když nikoli frustrující. Obtížný úsek začíná v oblasti ropných polí, kdy máte za úkol vyčistit nepřáteli obsazenou vesnici v údolí a zabezpečit tak vlastním tankům bezpečnou cestu dál. Je třeba nalézt dva mosty a vyhodit je do povětří, což by mělo odříznout cestu obrněným posilám nepřítele. A to všechno prosím ještě v rámci docela utaženého časového limitu, protože nepřátelské tanky mají dorazit každou chvíli.

Pokud se zaměříte na likvidaci všech nepřátel ve vesnici, pravděpodobně v časovém limitu nestihnete ani dojít k mostům. Tudíž je lepší se zaměřit pouze na likvidaci oněch mostů a na odpor se úplně vykašlat. Důležité je nalézt plastické trhaviny (jsou mimo jiné ihned před vesnicí po zlezení kopce), které se později umístí na mosty. Poměrně bezpečné je zvolit cestu po levém, nebo pravém okraji mapy, tedy vesnici obejít. Pokud půjdete vlevo těsně na okraji vesnice, neubráníte se průchodu přes zakázanou červenou oblast mapy, nicméně do pěti sekund před zabitím se vždy dostanete zpátky do volného prostoru u okraje městečka, takže se varování nemusíte obávat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Na úplném konci vesnice jsou hned vedle sebe oba inkriminované mosty. Určitě je ale bude strážit nepřátelský tank, však stačí pozorně prohledat nejbližší domy u tanku, kde se povaluje raketomet, nebo RPG. Každopádně je třeba nejdříve tank zlikvidovat, potom na mosty položit trhavinu a z bezpečného místa ji nakonec odpálit. Tím máte první nejtěžší misi za sebou.

 Tipy do finální bitvy
Druhý zákys vás může potkat až v úplném finále, kdy máte za úkol postupovat po molu s železničními vagóny směrem k mořskému tankeru. Před vámi je nespočet nepřátelských vojáků, takže je dobré postupovat maximálně obezřetně v přikrčení a přednostně likvidovat obsluhy stacionárních kulometů. Základem je navolení lékárniček jako trvale vybraný předmět, takže je budete mít jednoduše při ruce.

Po dosažení konce mola nastává závěrečný souboj s hlavním záporákem celé hry a neustále nabíhajícími nepřátelskými vojáky. Na konci mola se nemáte prakticky vůbec kam schovat a navíc musíte ještě odrážet útok bitevního vrtulníku Kamov KA-52 Alligator. Jelikož se po zabití objevíte vždy jen kousek od místa skonu a započítávají se vám již zlikvidovaní protivníci, není třeba v tomto boji tolik dbát na uzdravování. Spíše je nutné co nejdříve zlikvidovat nalétávající vrtulník, protože až po jeho zničení se přestanou respawnovat desítky nepřátel nabíhajících na molo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Naštěstí se blízko povaluje účinná zbraň, kterou na několik výstřelů vrtulník v pohodě sundáte, nebo se před vstupem na molo vybavte raketometem. Jenže to je zase na úkor lékárniček. Opět ale platí, že v pokleku budete nepřátelské střelbě o něco lépe odolávat a když k tomu přidáte navíc prioritní míření na hlavy protivníků, neměli byste mít ani s touto poslední infarktovou částí celé kampaně nějaké výraznější problémy.

Stáhněte si: Trailery, Videa, Demo z Xbox Live nebo PlayStation Network

Související články: Průvodce 1.část, Mega-recenze, Video-recenze, Dojmy z multplayeru, Dojmy z GC, Novinky...



Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry

 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články