Battlefield Bad Company - průvodce #1
zdroj: tisková zpráva

Battlefield Bad Company - průvodce #1

3. 8. 2008 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Nejúspěšnější hru jara pro EA je potřeba brát trošku s nadhledem, protože je na hony vzdálená realistické střílečce, od čehož se odvíjí obecné rady pro přežití a hlavně volba vhodného dopravního prostředku.

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 3.srpna 2008


 Pohyb a přežití na bojišti
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Bad Company (mega-recenze) je potřeba brát trošku s nadhledem, protože tato hra je na hony vzdálená realistické střílečce. I proto bohužel nenabízí skoro žádné pohybové aktivity pro krytí, tedy vyjma pokleku. Výklony zpoza překážek, ani plazení se zde nekoná, tudíž je třeba tomu uzpůsobit váš postup. Naštěstí prostředí skoro vždy obsahuje poměrně velké množství objektů, za které se lze skrývat, takže si zejména na druhou a třetí obtížnost vždy naplánujte postup tak, abyste byli za pochodu co nejméně na ráně.

Jako úkryt ale rozhodně nepoužívejte užší stromy a vyvarujte se blízkosti červených výbušných sudů, beden s municí a velkých palivových nádrží. Pokud do nich nepřátelé střelí, výbuchem smetou vše v okruhu několika metrů. Proto vždy tyto výbušné prvky v dohledu raději všechny napřed rozstřelte, aby vás pak nepřítel nepřekvapil zlikvidováním takového sudu ve vaší blízkosti. Tvůrci sami doporučují vyzkoušený postup, kdy budete opatrně a hbitě postupovat od překážky k překážce, přičemž při útoku na základnu nepřítele se nejdříve zaměříte právě na všechny výbušné prvky v dostřelu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Není vhodné okamžitě naklusat přímo do základny a likvidovat postupně jednoho protivníka za druhým. Mnohem lepší je zůstat z povzdálí nejlépe na nějakém vyvýšeném místě s dobrým výhledem a před invazí do základny napřed na dálku přivést k výbuchu všechny předměty, potažmo postřílet za pomoci přiblíženého zacílení všechny objevené nepřátele. V drtivé většině sice takto nezlikvidujete celý odpor, ale po příjezdu do základny už bude nepřátelská střelba jen sporadická, většina protivníků totiž zahyne pod troskami zřícených budov.

 Využití vozidel
Bad Company se vyžívá v možnosti řídit rozličná vozidla, jejichž přehled uvádíme v tabulce o kousek níže. Proč toho tedy smysluplně nevyužít? Vždy je lepší nasednout do ozbrojeného vozidla, než chodit po svých, což v Bad Company platí dvojnásob. Prakticky až na jedinou výjimku je vždy poblíž nějaký dopravní a bojový prostředek. Vozidlo jednak poskytuje jistou ochranu, ale hlavně dle typu i vyšší palebnou sílu, než mají ruční zbraně. To samozřejmě neplatí pro nákladní vozy, které jsou vždy neozbrojené, ale všechny ostatní vozidla již mají minimálně kulomet.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Za začátku se vám do rukou dostanou terénní vozidla Humwee, později hlavně ruské Gazy, přičemž oba automobily disponují lafetovaným kulometem. Po nastoupení do jakéhokoliv prostředku se vždy objevíte na pozici řidiče, přičemž ostatní členové vašeho týmu zasednou za zbraně. Kolegové sice sem tam něco zastřelí, ale jejich inteligence je nastavená tak, že ponejvíce míří pouze na bezprostřední hrozbu od nepřátel. Takové výbušné sudy jim skoro nic neříkají. Proto je vždy lepší dojet do uctivé vzdálenosti od nepřátelské vesnice, někde na příhodném místě zastavit, přepnout se do kulometu a vesnici ručně vyčistit.

Spolubojovníci neumí řídit, tudíž se nemusíte bát, že se prostředek při vaší střelbě rozjede. Pokud vám ve výhledu zaclání stromy, nebo les, není žádný problém, protože si díru můžete silnější střelnou zbraní, nebo granáty sami prosekat. Každopádně při útoku z vozidla ho nasměrujte vždy čelem k nepříteli, protože protivníci mají kupodivu velmi přesnou mušku a tímto manévrem alespoň zmenšíte plochu vystavenou nepřátelské palbě.

OVLADATELNÉ BOJOVÉ PROSTŘEDKY VE HŘE
Vozidlo:
Výzbroj:
Výskyt:
Terénní automobil M-998 Humwee
kulomet
zřídka
Obrněný automobil GAZ-3937 Vodnik
kulomet
často
Obrněný automobil VBL
kulomet
zřídka
Rychlá terénní bugina
kulomet, granátomet
často
Golfový vozík
žádná
zřídka
Nákladní automobil
žádná
často
Bojové vozidlo BMD-3
rychlopalný kanón, kulomet
zřídka
Tank T-80
kanón, kulomet
často
Tank Black Eagle
kanón, kulomet
zřídka
Tank M-1 Abrams
kanón, kulomet
zřídka, nelze řídit, jen střílet z kulometu
Útočný člun
kulomet, granátomet
často
Bitevní vrtulník Mi-24 Hind
rychlopalný kanón, neřízené rakety
jedna speciální mise
Protiletadlový dvojkanón ZU-23-2
2x protiletadlový kanón
zřídka - stacionární zbraň
Kanónová houfnice
houfnice
pouze jednou - stacionární zbraň

 Zadýmování
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrněná bojová vozidla, tedy BMD a tanky disponují oproti ostatním zadýmovacími granáty. Ty vás sice neochrání před ostřelováním, ale pokud už má váš obrněnec na kahánku, odpálení zadýmovacích granátů způsobí, že než dojde k rozplynutí dýmu, nepřátelé budou pálit stále do kouře, zatímco vy se můžete nepozorováni odebrat do úkrytu, kde svoje poškozené vozidlo v klidu opravíte.

 Pohrdání smrtí
Prakticky všechny dopravní prostředky mají hodně omezenou životnost, což platí i pro tanky. Pokud je poškození jen pár procent od trvalého zničení, rozezvučí se poplachová siréna, která značí, že byste měli vozidlo před výbuchem co nejdříve opustit. Jenže to by bylo naprosto špatně. Bad Company sází na automatické ukládání v checkpointech, které jsou velice hustě rozmístěné. Pokud vás zabijí, vrátíte se ponejvíce jen o několik stovek metrů zpět, přičemž vše zůstane přesně tak, jak to bylo v době vašeho skonu. Tzn., že nedojde k obnovení nepřátel a novému dobývání jejich pozic. Naopak zbudou jen protivníci, které jste do smrti nestihli zlikvidovat.

Pokud ale budete ve vozidle, a to s vámi na palubě vyletí do povětří, v drtivé většině případů se objevíte jen kousek od místa smrti, ale co je hlavní, opět v tom samém vozidle, které nemá vůbec žádné poškození! Proto je dobré klidně počkat ve vozidle až do jeho úplného zničení, protože se respawnujete znovu na palubě a nemusíte zdlouhavě hledat nové. Nicméně v druhé půlce hry ty již není zcela striktní pravidlo, protože v některých případech se znovu objevíte již bez vozidla.

 Volba vozidla
Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokud budete mít na výběr, vyhněte se jednak útočným člunům namísto pozemních vozidel a preferujte buginku před ostatními kolovými prostředky. Čluny jsou sice vybaveny kulometem i granátometem, ale jejich životnost je velmi malá a zbraně střílejí jen do malých úhlů, takže se nedají použít najednou pro ostřelování jednoho cíle. Jejich největší nevýhoda ale spočívá v tom, že vodní plochy jsou vždy nízko oproti zástavbě s nepřáteli uvnitř, takže se s čluny nedá účinně postřelovat vzdálenější objekty od pobřeží.

Skoro vždy vede k cíli i cesta pro pozemní prostředky, v nichž se dostanete na příhodnější místo k odstřelování, než je tomu u zmíněných člunů. Buginka má zase v porovnání s konkurenty Humwee a Gazem stejnou životnost, jezdí ale rychleji a je vyzbrojena smrtící kombinací kulometu a granátometu v samostatných stanovištích, kdežto konkurence disponuje pouze kulometem. Obě zbraně mohou ostřelovat stejnou zónu, druhou zbraň vždy zastanou kolegové.

Majoritní náplní hry jsou útoky na nepřátelské základny a vesnice. Typicky tak vždy stačí dojet s vozidlem na nějaké nejlépe vyvýšené místo nad vesnicí a odtud zničit granátometem všechno co jde. Tedy zaměřit se na všechny výbušné elementy, střechy domů a jejich zdi, popř. i dopravní prostředky. Na zbylou živou sílu protivníka pak stačí kulomet.

 Pro sběratele
Obrázek zdroj: tisková zpráva V Bad Company nechybí ani sběratelský element, který je reprezentován jednak množstvím ukrytých zbraní a druhak kufříky se zlatem. V každé části úrovně se tyto komodity v různém počtu skrývají. Jejich počet je vidět v pozastavené hře, přičemž se s každým novým nálezem zmenšuje. Zbraně jsou prakticky vždy položené na muniční bedně v domech, takže pokud prolezete všechny baráky v každé vesnici, do konce hry v pohodě nasbíráte kompletní arzenál. Ani po rozstřílení domu zbraně nezmizí a lze je ihned po získání používat.

Podobně na tom jsou kufříky se zlatem, které nemají přímý vliv na hratelnost, jako v praxi využitelné zbraně. Kufříky jsou také vždy ukryty do nějakých místností v domech, ale jedná se již o lokality trošku mimo hlavní cestu, takže jejich nalézání je krapet složitější. Nicméně podstatné je prohledávat jen domy, tudíž nemusíte zdlouhavě pročesávat louky a lesy pro získání všech sběratelských předmětů.

Příště: Jak na zbraně a předměty, Zdravotní péče, Návod na některé obtížné mise, Tipy do finální bitvy

Stáhněte si: Trailery, Videa, Demo z Xbox Live nebo PlayStation Network

Související články: Mega-recenze, Video-recenze, Dojmy z multplayeru, Dojmy z GC, Novinky...



Michal Jonáš
autorovi je 32 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry

 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články