Valve připravuje několik modelů Steam hardwaru, 300 prototypů rozešle testerům už letos
zdroj: tisková zpráva

Valve připravuje několik modelů Steam hardwaru, 300 prototypů rozešle testerům už letos

25. 9. 2013 19:35 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Druhé ze tří dopředu naplánovaných "obývákových" oznámení Valve je venku. Po představení linuxového operačního systému SteamOS dnes Valve podle očekávání odhalila své plány na produkci „Steam Machines“ – na hraní her dostatečně výkonného hardwaru, který začne v několika (zřejmě podle výkonu a ceny) podobách prodávat od příštího roku. Zapomeňte tedy na SteamBox, alespoň pro tuhle chvíli, a pokud máte zájem, zapojte se do testování nové kategorie hardwaru pro obývák, „který je na obzoru“.

Valve hodlá na trh uvést několik modelů svého hardwaru, protože si uvědomuje, že každý má jiné potřeby a jedna verze neuspokojí všechny. „Chceme, abyste si mohli vybrat hardware, který má pro vás smysl. Spolupracujeme tedy s několika partnery, abychom v příštím roce na trh uvedli několik verzí herních strojů – všechny budou samozřejmě používat SteamOS,“ praví se na speciální stránce.

Ještě tento rok si Valve vybere z řádně vyplněných přihlášek 300 uživatelů Steamu, kterým pošle na hraní her vytvořený prototyp s vysokým výkonem, jenž lze „samozřejmě upgradovat“, protože je otevřený. Ne jako vánoční dárek, ale kvůli testování a následné zpětné vazbě.

Abyste se mohli ucházet o možnost otestovat prototyp Steam hardwaru, musíte do 25. října splnit celkem 5 jasně stanovených podmínek. Najdete je na této stránce, ale v zásadě nejde o nic složitého. Nejdříve se musíte ujistit, zda se vůbec můžete bety účastnit. Zřejmě budete muset vyplnit nějaký formulář, a systém vám ho buď akceptuje, nebo ne (zatím jsem štěstí neměl).

Následně se musíte v prvním kroku stát členem komunitní grupy Steam Universe, dále souhlasit s podmínkami hardware bety, udělat si (nebo už mít) 10 přátel na Steamu, vytvořit si veřejný profil v rámci Steam komunity a nakonec si zahrát některou z her ve vaší knihovně v Big Picture módu.

Jednoduché jako facka, což? Kroky prý můžete plnit v libovolném pořadí a za jejich splnění budete tak jako tak odměněni speciálním odznáčkem -bude to důkaz, že jste součástí skupiny lidí, z níž bude vybrána hrstka šťastných testerů. Ale nezapomeňte, všechno musí být hotové do 25. října.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Součástí oznámení Steam hardwaru je i několik otázek a odpovědí, které však spíše rekapitulují již řečené. Vypíchnout snad zaslouží jenom zmínka, že několik druhů Steam krabiček od různých výrobců bude k dostání už v počáteční fází příštího roku. Zhruba 30 lidí z 300 bude do bety Steam hardwaru vybráno na základě své pozitivní činnosti v rámci Steam komunity, a na dojmy lidí, kteří jeden z 300 prototypů obdrží, nebude žádné embargo. Budou se moci vyjadřovat kdekoli a jakoukoli formou.

Dále už Q&A připomíná, že SteamOS včetně zdrojáku bude všem k dispozici brzy, že půjde operační systém instalovat na jakoukoli mašinu, ale též, že klávesnice s myší bude podporována, i když je SteamOS připraven hlavně na ovládání gamepadem.

Valve tedy připravuje Steam operační systém a Steam hardware. Zbývá ještě jedno odhalení, kterého se dočkáme v pátek 27. září v 19:00 večer. Co to asi bude? Software pro nový OS a hardware? Exkluzivní software? Nebo přiletí mimozemšťané? Pfffff, hlava se točí ze všech těch možností.

Nejnovější články