Valve oznamuje operační systém SteamOS na bázi Linuxu
zdroj: tisková zpráva

Valve oznamuje operační systém SteamOS na bázi Linuxu

23. 9. 2013 19:34 | Hardware | autor: Petr Poláček |

První ze tří „velkých“ oznámení Valve na téma Steam, které byly naplánovány na tento týden, už je venku. Valve představuje SteamOS, operační systém na bázi Linuxu, určený pro blíže nespecifikovaný hardware v obýváku před TV.

„Když jsme Steam upravovali pro použití v obýváku, došli jsme k závěru, že nejlepším prostředkem, jak zákazníkům nabídnout nějakou hodnotu, je operační systém založený na Steamu samotném. SteamOS kombinuje robustní architekturu Linuxu s herním zážitkem připraveným pro velkou obrazovku. SteamOS bude brzy ke stažení jako samostatný operační systém pro hardware ve vašem obýváku,“ říká úvodní text oznámení, které skrývá hned několik zajímavých detailů.

SteamOS bude de facto alternativní verze Steamu, k jejíž instalaci a provozování nebude potřeba jiný operační systém. Prostě nainstalujete SteamOS na nějaký hardware, a budete mít přístup nejenom ke knihovně svých her na Steamu, ale velmi brzy prý i k video a audio službám.

Ne všechny hry na Steamu samozřejmě v tuto chvíli mohou na SteamOS plně fungovat. Zdá se, že tvůrci na to musí své tituly připravit nebo upravit. Seznam AAA her, které SteamOS podporovat budou, prý dostaneme v následujících týdnech.

Jinak bude SteamOS podporovat prakticky všechny užitečné funkce Steamu (včetně uživatelského obsahu ze Steam Workshop) a některé navíc. Ukládání pozic do cloudu je samozřejmé. Ovšem možnost vypnout SteamOS mašinu s rozehranou hrou, a pokračovat po opětovném zapnutí od místa přerušení, aniž byste si předtím museli ukládat pozici, to by se využilo i na desktopovém Steamu.

Valve se rovněž chlubí, že v rámci SteamOS dosáhli výrazného zrychlení grafických výpočtů, přičemž to samé mají v plánu i s audio výpočty a zpožděním na vstupu na úrovni operačního systému. Vývojáři už prý těchto vylepšení využívají při vývoji SteamOS verzí svých her.

Souběžně s oznámení SteamOS Valve propaguje celkem 4 nové funkce, které bude Steam podporovat. Sdílení obsahu mezi několika domácími zařízeními znamená, že si normálně na desktopu zapnete Steam s hrou, ale hrát už ji můžete na televizi, protože SteamOS bude schopen streamovat obsah z jiné mašiny.

Plánovanou podporu služeb na streamování hudby, filmů a televizních pořadů už jsme zmiňovali. Nás v ČR může jen zajímat, které služby budou podporované. Dá se bohužel počítat s tím, že Netflix a spol. tu prostě nepojedou, tak jako nefungují na konzolích.

Sdílení jednoho Steam účtu pro více lidí znamená, že více členů rodiny se může střídat v hraní her na jednom účtu, přičemž každý uživatel si bude moci odemykat vlastní achievementy a ukládat svou pozici. S tím souvisí poslední novinka určená spíše pro rodiny – možnost filtrovat zobrazení her v jedné Steam knihovně tak, abyste třeba ve svém seznamu neviděli hry, co hraje otec apod. V zásadě je to ale hlavně rodičovský zámek, aby ratolesti nemohly přistupovat ke hrám, které pro ně nejsou určené.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na závěr už jenom opáčko: SteamOS bude brzy zcela ke stažení pro běžné uživatele, zatímco výrobci hardwaru si budou od Valve moci opatřit zdarma licenci k instalaci SteamOS do svých mašin.

Druhé ze tří "Steam oznámení" se dočkáme ve středu 25. září okolo sedmé večer na této stránce. Počítá se s tím, že jedním z nich bude nyní již mytický SteamBox, tedy hardware, na který by se čistě náhodou dal SteamOS instalovat. Uvidíme...

Nejnovější články