Test: sluchátka ASUS Cerberus V2 si užijí hlavně hráči
zdroj: tisková zpráva

Test: sluchátka ASUS Cerberus V2 si užijí hlavně hráči

3. 12. 2017 14:30 | Hardware | autor: Matěj Havránek |

Asus Cerberus V2 je nová verze zhruba tři roky starého headsetu Cerberus. Ač je v mnoha ohledech podobný, přináší kromě odlišného designu i řadu praktických změn – z těch nejvýraznějších například pevný hlavový most.

Headset je označován za herní a svým vzhledem to dává jasně najevo. Oceňuji ale snahu to s "gamer" prvky nepřehánět. Dominuje černá barva s trochou barevných akcentů v červené, zelené nebo modré barvě. Sluchátka jsou typu over-ear, takže uši celá obklopují. I díky tomu jsou poměrně robustní, ale stále celkem lehká.

Konstrukce je z pevného plastu, ale příjemně překvapí hlavový most z lehké nerezové oceli. Mají měkké, decentně tvarované a hlavně pohodlné náušníky, které velmi dobře padnou. Na hlavě drží pevně, ale nejsou nepříjemné ani po celém dni hraní. Navíc z hlavy nemají tendenci padat, pokud člověk nesedí úplně rovně.

Cerberus zdroj: tisková zpráva

Parametry a balení

Sluchátka jsou založena na měničích Asus Essence 53 mm s neodymovými magnety. Klasická impedance 32 ohmů zaručí možnost používat je bez potřeby externího zesilovače na prakticky všech zařízeních vybavených 3,5mm jack konektorem. Pro připojení mají 1,2 m dlouhý oplétaný kabel s jedním kombinovaným jackem, který je možné pomocí přibaleného 1,2 m dlouhého rozdělovače přeměnit na dva oddělené jacky pro sluchátka a mikrofon zvlášť. Celkem je tedy možné mít až 2,4 m kabelu, což je pro běžné použití víc než dost.

Zajímavou vlastností sluchátek je, že nemají jen jeden, ale hned dva mikrofony. Jeden inline, zabudovaný v ovládání hlasitosti přímo na kabelu (citlivost -45 dB +-3 dB, frekvenční rozsah 50-10 000 Hz) a druhý odnímatelný s 3.5mm jackem, připojitelným do zdířky na levém sluchátku (citlivost -40 dB +-3 dB, frekvenční rozsah 50-10 000 Hz). Součástí ovládacího prvku je i přepínač, umožňující oba mikrofony vypnout, pokud zrovna nejsou využívané.

V jednoduchém ale pěkném průhledném plastovém balení se kromě sluchátek, odnímatelného mikrofonu a rozdělovacího kabelu nachází už jen uživatelský manuál a záruční list. Cena se pohybuje kolem 2 000 tisíc korun, což mi za headset těchto parametrů příjde adekvátní.

Cerberus zdroj: tisková zpráva

Test

Sluchátka jsem během testování používal na PC při každodenní práci, hraní a poslech hudby přibližně tři týdny a musím říci, že za tu dobu jsem si na ně stihl zvyknout. K mému původnímu headsetu už se mi nechtělo příliš vracet.

První dojmy byly veskrze pozitivní – nasazení je jednoduché, není nutné upravovat velikost, sluchátka si díky gumě, kterou je vybavené polstrování na hlavu, samy sednou přesně jak by měly. Jak už jsem zmínil výše, drží pevně, ale netlačí a nepadají, ani se příliš neposouvají. Zvuky z okolí ale tlumí jen lehce, což může být při hraní na větších akcích problém.

Hodně mě ale potěšil způsob připojení. Delší rozdvojka pro PC (která umožní sluchátkům dosáhnout až pod stůl, aniž bych se musel bát, že vytrhnu konektor, když se otočím od monitoru) je odpojitelná, pokud například přecházím k notebooku/telefonu, kam už stačí zapojit jen kombinovaný jack a nemám problém se spoustou kabelu navíc, který nemám kam dát.

Teoreticky by tedy člověk ani nemusel sluchátka z hlavy sundávat, jen by je přepojil do zařízení, které zrovna používá. Funkci cestovních sluchátek pro poslech hudby ale příliš nenaplňují – jsou velká, neskladná, a při chůzi na hlavě díky pružnému mostu skáčou. Ale na takovéhle použití snad výrobce ani necílil, takže to není něco, co bych mohl vytknout.

Cerberus zdroj: tisková zpráva

Ocelový hlavový most drží sluchátkům tvar a nehrozí jeho snadné ohnutí či zlomení jako u levných plastů. Nevýhodou ale je, že stačí hlavou o něco zavadit a most začne rezonovat – toto mi asi na celých sluchátkách vadilo nejvíc, obzvlášť při nasazování, kdy se člověk nějakému drknutí do něj nevyhne. Trochu nešťastné je pak i umístění kolečka ovládání hlasitosti na kabelu, o které jsem i několikrát denně omylem zavadil, a tím buď zvuk úplně ztlumil, nebo si naopak skoro utrhl uši.

Nejdůležitějším faktorem je ale samozřejmě podání zvuku. Celkově mě sluchátka potěšila. Při hraní her jsem byl s jejich zvukem naprosto spokojený. Na poslech hudby nebo filmy už trochu pokulhávala, takže zkušenějšímu uchu bych je jako sluchátka pro všestranné použití nedoporučil. Vše ale závisí na osobní preferenci. Myslím, že basy byly velmi výrazné (ve hrách výhoda, při běžném poslechu to způsobuje celkem znatelné zkreslení), výšky zněly místy až lehce "uměle" a středové frekvence se oproti ostatním trochu ztrácely do pozadí. Většina z těchto problémů šla ale jednoduše odstranit použitím ekvalizéru.

Největším zklamáním celého headsetu jsou ale mikrofony. Odnímatelný polohovatelný mikrofon (který se, pokud je připojen, používá jako výchozí) slibuje mnohé, ale jeho kvalita je přinejlepším průměrná – na základní povídání při hrách stačí, ale nic víc se od něj očekávat nedá. Zvuk silně zkresluje, navíc vzhledem k poloze často zachytává nechtěné zvuky jako mlaskání. Pěna na mikrofonu, která by měla bránit před nárazy vzduchu při mluvení, často nestíhá.

Integrovaný mikrofon podává přesně takový výkon, jaký se od něj dá očekávat – je "zahuhlaný", tření o oblečení je slyšet a zachytává nejen můj hlas, ale i všechny zvuky z okolí. Oba dva mikrofony jsou navíc tiché, dokonce i pokud nastavím úroveň zesílení na maximum. Levný stolní mikrofon z Číny mi v kombinaci s těmito sluchátky příjde pro herní komunikaci jako mnohem vhodnější řešení.

Cerberus zdroj: tisková zpráva

Závěrem

Klady:

  • Příjemně sedí na hlavě
  • Pevná a kvalitní konstrukce
  • Prodlužovací kabel s rozdvojkou
  • Odnímatelný mikrofon
  • Ocelový hlavový most
  • Zvuk ve hrách

Zápory:

  • Hlavový most místy překáží
  • Zvuk při poslechu hudby
  • Ani jeden mikrofon nepodává valný výkon
  • Zvuky z okolí skoro netlumí 

Cerberus zdroj: tisková zpráva

Sluchátka bych doporučil všem hráčům, kteří chtějí hrát z pohodlí domova, a to jak na PC, tak na konzolích nebo mobilních zařízeních. Na poslech hudby nebo hraní na větších akcích, kde je vyšší míra hluku, nejsou úplně ideální, ale závisí na osobních preferencích. Pozitiva však převládají nad negativy a za cenu okolo 2000 korun jsou velmi dobrou volbou, nad kterou stojí za alespoň uvažovat.

Nejnovější články