Technická data procesoru IBM Cell
zdroj: tisková zpráva

Technická data procesoru IBM Cell

7. 2. 2005 21:21 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Dnes ve večerních hodinách středoevropského času uvolnilo konsorcium STI na International Solid State Circuits Conference základní technická data procesoru Cell.

Novinku, která bude mimo jiné základním stavebním kamenem herní konzole Sony Playstation 3, vyvíjel tým předních inženýrů IBM, Sony a Toshiby ve vývojovém centru v Austinu (stát Texas, USA) od března roku 2001. Cell znamená velký průlom v oblasti procesorů s více jádry. Jeho výkon v plovoucí desetinné čárce se rovná výkonu super počítače. Přitom zvládá extrémně vysoké pracovní frekvence, větší, než 4 GHz (4000 MHz).
Obrázek zdroj: tisková zpráva Jádro má 234 milionů tranzistorů a jeho plocha zabírá 221 milimetrů čtverečních. Těmito parametry se tak spíše blíží modernímu grafickému čipu GeForce 6, než běžným x86 procesorům. První prototyp Cellu byl vyroben v továrnách IBM Fishkill (New York), kde bude také jeho výroba ještě tento rok odstartována. Avšak o masovou produkci se bude starat přímo Sony. Ta pro Cell vyčlenila dokonce dvě vlastní továrny Fab1 a Fab2 ve městě Nagasaki, kde také zahájila testovací výrobu 0,09 mikronovým výrobním procesem za použití IBM SOI (Silicon On Insulator) a velkých 300 mm waferů už v květnu 2004 (!).

Podle představitelů IBM je jeden Cell v určitých ohledech přibližně desetkrát výkonnější, než ty nejvýkonnější procesory, které můžeme v současné době vidět v osobních počítačích. Maximální výpočetní síla jedné buňky (Cell) je 256 miliard operací za sekundu (256 GigaFLOP/s). Pro srovnání, výpočetní síla super počítače BlueGene/L, který byl do listopadu 2004 považován za nejvýkonnější na světě, je cca 72 bilionů operací za sekundu (72 TeraFLOP/s). Čip nakonec bude mít 2,5 MB cache a schopnost zapsat nebo číst data z paměti XDR rychlostí až 100 GigaBytů za vteřinu.

Výhodou procesoru Cell má být především jeho snadná propojitelnost s ostatními Celly. V jednom systému jich teoreticky může pracovat libovolné množství. Je jedno, jestli jsou dva nebo jestli jich je tisíc, protože každý má vlastní řídící jednotku a k ní připojených 8 APU (Attached Processing Unit). Další výhodou procesoru Cell je (kromě vysokého výkonu) schopnost podporovat řadu operačních systémů. A to včetně Linuxu a některých dalších, používaných v zábavních a spotřebních elektronických zařízeních. V praxi se tedy s jeho nasazením počítá v širokém spektru produktů, od superpočítačů, serverů a těch nejvýkonnějších platforem, až po centra domácí zábavy a systémy digitální televize.

zdroj: IBM; Gamespot

cappy

Nejnovější články