Přetaktování až za hrob, AMD Athlon 64 foto
zdroj: tisková zpráva

Přetaktování až za hrob, AMD Athlon 64 foto

11. 8. 2003 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Základní Murphyho katastroficko-matematická poučka nám říka, že pokud sečteme libovolný počet příznivých okolností s jednou jedinou okolností nepříznivou, pak je výsledek vždy roven katastrofě nasobené počtem příznivých okolností do rovnice vstupujících.

V praxi to vypadá třeba tak, že pokud máte výbornou a snadno přetaktovatelnou grafickou kartu, k tomu máte vodní chlazení a ještě si při tom vypomáháte Peltierem - je vám to všechno k ničemu, pokud do toho vstoupí čerpadlo vodního chlazení, které však nečerpá chladící médium.
Obrázek zdroj: tisková zpráva A vidíte. Murphy sice nebyl Murphy, ale někdo úplně jiný téhož jména. Ale jedno se mu nedá upřít. Nikdy nekecal. Kdyby majitel neměl dobře přetaktovatelnou grafickou kartu, kdyby neměl vodní chlazení a kdyby neměl Peltiera, tak by se mu tohle nikdy nestalo. Příště třeba bude mít na paměti staré české přísloví "sicher ist sicher" a vybaví svůj počítač nejmodernějším protipožárním čidlem s vestavěným 20ti litrovým minimaxem.

Ale aby dneska nebylo veškeré legraci konec. Na The Inquirer publikovali první obrázek "Engineering Sample" procesoru AMD Athlon 64. Takže třikrát hurá, sláva, je to tu. Doporučuji, abyste přivítali tohoto nadupaného procesorového nováčka malým potleskem a včas si zveřejněnou fotografii prohlédli. Alespoň dřív, než chlapci z Inquireru zjistí, jakou udělali s prominutím volovinu a zase jí odstraní. Nicméně volovinu hlavně udělal člověk, co jim to půjčil. Pokud se na něj přijde, jakože přijde, tak s velkou pravděpodobností skončil.

Naštěstí lidé schopní napsat kvalitní překladače pro takové procesory nerostou na stromech. Takže si myslím, že AMD bude dělat, jako že rozmlžení sériového čísla pomohlo a že o ničem neví. I když, samozřejmě, velice nerado. A ono se ani není co divit. S Opteronem to totiž bylo tak, že z celkového počtu 5 kusů E.S. se nakonec podařilo zachránit jenom dva na kterých mohl probíhat další vývoj. Zbylé kousky zmizely někde v Itálii.

Udpate 12.8.2003 - další fotografie 754-pinového procesoru AMD Athlon 64 AXP 3100+ se objevily na OCworkbench. Od toho včerejšího se pochopitelně liší, neboť se jedná o jeden z prvních funkčních sériových kusů. Zajímavá je i následující informace. Tento procesor dosahoval v kombinaci s Radeonem 9700 PRO a s 512 MB DDR400 RAM skóre 16268 bodů v 3D Marku 2001SE. Nejsem ale sto posoudit, jestli je to hodně, nebo málo. Předně proto, že chybí informace o nastavení benchmarku a také proto, že chybí údaj o velikosti L2 cache. Nejpravděpodobnější ale je, že L2 cache měla u tohoto konkrétního kusu velikost 512 KB a že benchmark běžel na tzv. defaultní nastavení (1024x768x32bit). Pokud by tomu tak skutečně bylo, pak by svým výkonem překonal AMD Athlon XP 3200+ s jádrem Barton a s 512 KB velkou cache (viz graf na Tom's Hardware).

Další verze tohoto procesoru s větší, konkrétně s 1 MB velkou cache mohou být výkonnější - ale také nemusí. Obvykle záleží na tom, jak rychle a jakým způsobem procesor cache adresuje a jestli jí využívá bezezbytku nebo ne. Nicméně se domnívám, že první varianta, tj. že Athlon 64 s 1 MB cache bude výkonnější, je daleko pravděpodobnější a to vzhledem k tomu, že původní design AMD jí u tohoto typu procesoru předpokládá. Co na to ale řekne většina dnešních aplikací a jestli v nich nějaký rozdíl bude poznat? To je ve hvězdách.

zdroj: [H]ard|OCP

cappy

Nejnovější články