Paměti typu DDR3 přijdou na trh příští rok
zdroj: tisková zpráva

Paměti typu DDR3 přijdou na trh příští rok

20. 2. 2005 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Samsung Electronics, světová jednička v pokročilých paměťových technologiích oznámila, že vyrobila světově první prototyp paměti typu DDR3 DRAM (Dynamic Random Access Memory).

DDR3 se má stát standardem pro další generaci ultra-rychlých a na spotřebu nenáročných paměťových čipů používaných v noteboocích, desktopech a samozřejmě serverech, což je dáno tím, že nová 512 Mb DDR3 RAM má datovou propustnost až 1,066 Megabitů za vteřinu (datový ekvivalent 8 000 novinových stran za vteřinu).
DDR3 paměti od Samsungu jsou první na světě, které pracují s nízkým napětím, konkrétně 1,5 Voltu (DDR SDRAM jede na 2,5 Voltu, DDR2 SDRAM na 1.8 Voltu). Přitom je jejich rychlost (myšleno u DDR3) dvojnásobná oproti DDR2 a čtyřnásobná oproti pamětem DDR. Analytici předpokládají, že první DDR3 DRAM budou prodávány v roce 2006 a že v roce 2009 budou představovat 65% procent všech prodaných DRAM pamětí na globálním trhu.

Mohlo by se zdát, že je oblast operačních pamětí pro osobní počítače lehce pozadu například v porovnání s oblastí grafických karet, kde se paměti G-DDR3 běžně používají. Věc ale není tak jednoduchá. Předně, G-DDR3 a DDR3 nelze slučovat. A potom je třeba brát v úvahu, že než se první DDR3 objeví v obchodech, budou muset projít standardizačním procesem organizace JEDEC, která sdružuje přední výrobce a inovátory v oboru. Bohužel, tento proces bude "chvíli" trvat. Například DDR2 byly ohlášeny v roce 2001, standardem se však staly až v roce 2003.

Urychlení tohoto nezbytného kroku by však mohla nahrát ta skutečnost, že paměti typu DDR2 se jeví jako technologický omyl. Mají dlouhou přístupovou dobu, vysoké latence a při stejné datové propustnosti jsou pomalejší, než obyčejné DDR (např.: DDR2 533 SDRAM, 3–3–3, = 11.2 ns; DDR533 SDRAM, 2.5–3–3, = 9.4 ns). Navíc jsou drahé na výrobu a jejich jediným vážnějším propagátorem na desktopech je v současné době Intel. Postoj ostatních je rozporuplný a někteří, jako třeba AMD, od nich dávají ruce pryč úplně.

zdroj: Samsung

cappy

Nejnovější články