Nový Kinect bude pořád bdít, rozpozná pohyby skoro i za tmy
zdroj: tisková zpráva

Nový Kinect bude pořád bdít, rozpozná pohyby skoro i za tmy

22. 5. 2013 14:15 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Jednou z hvězd včerejšího představení konzole Xbox One byla nová verze Kinectu. Bez ohledu na to, že dostala vedle zábavního obsahu, ze kterého si v ČR bohužel moc neužijeme, relativně malý prostor. Když Marc Whitten předstoupil před diváky v sále a de facto i celý svět a označil nový Kinect za „rocket science stuff“, šly na mě mdloby, ale oni už takto lidi z korporátů hovoří, víme. Ve skutečnosti jsou ale doposud prezentované funkce nového Kinectu zajímavé.

Ještě než se k nim dostanu, je třeba říci, že Kinect poběží pořád – zapnete konzoli, automaticky zapnete i Kinect. Nepoběží vždy na plný výkon, ale přinejhorším bude tiše podřimovat na pozadí a čekat na váš hlasový povel, aby se vzbudil. Vylepšené hlasové ovládání je ostatně jednou z funkcí, které zástupci Microsoftu během představení Xbox One nejvíce propagovali.

Bohužel je to také jedna z mnoha funkcí, kterou si našinec zas tak moc neužije, pokud nebude mít nativní anglický přízvuk. Hlasové ovládání Xbox One v češtině? Na to zapomeňte. Ale nevadí, nový Kinect umí jiné hezké věci, které už využije každý budoucí majitel nové konzole na světě. Řadu z nich jsme čekali už od prvního Kinectu, ale dočkáme se zřejmě až nyní.

Když Microsoft uvedl první Kinect, internety se chvilenku proháněla mystifikace, že kamerka není pořádně schopna rozpoznat pohyby lidí s tmavou a černou pletí. Byla to fáma, ale pravdou je, že první Kinect byl hodně náročný na světelné podmínky. Když nebylo dost světla, moc dobře nefungoval.

Nový Kinect by měl právě tento problém odstranit a údajně bude fungovat bez problémů i za šera a snad i prakticky za tmy. Cukat se ale nebude ani když toho světla bude moc. Zkrátka by měl nový Kinect fungovat řádně bez ohledu na světelné podmínky. Uvidíme, ale zní to fajnově.

Nová generace Kinectu bude samozřejmě přesnější pokud jde o snímání pohybů. Whitten se kasal, že Kinect zaznamená i pohyb zápěstí, zvládne snímat pohyby kloubů a problém mu nebudě údajně dělat ani rozpoznání jednoho konkrétního hlasu v hlučném prostředí – na konto vylepšené zvukové izolace.

...

Některé z funkcí nového Kinectu uvidíte na videu, co se válí někde okolo. Zajímavě třeba zní schopnost nového Kinectu měřit i tep, což by se nejedné bydlence hodilo při hraní/cvičení – aby si mohla správně dávkovat pohybovou zátěž.

Opakuji, jde o prvky, které jsme tak nějak v poblouznění čekali od prvního Kinectu, ale předpokládám, že je rádi uvidíme alespoň u toho druhého. Hovořím samozřejmě o lidech, co hodlají Kinect používat. Komu je tahle pohyb snímající krabička ukradená, tak asi nic z výše uvedeného plně nedocení.

Nejnovější články