Nintendo Wii U nepřehraje DVD a Blu-ray ani Gamecube disky
zdroj: tisková zpráva

Nintendo Wii U nepřehraje DVD a Blu-ray ani Gamecube disky

15. 6. 2011 19:18 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Nintendo svůj postoj k multimediálnosti konzolí nemění a zatímco si konečně přiznává nutnost pokročilejších online funkcí, přehrávání DVD nebo Blu-rayů v nové konzoli Wii U nenabídne. Prezident Satoru Iwata k tomu říká: „Většina lidí, kteří chtějí přehrávat DVD disky, už DVD přehrávač má a jsou navíc velmi snadno a levně dostupné. Požadovat od zákazníků, aby za tuto funkci platili, i když ji nechtějí nebo by ji nevyužili, není náš způsob, jak přistupujeme k vývoji. Soustředíme se na zprostředkování zážitku z hraní her.“

Iwata jinak řečeno říká, že by se podpora přehrávání multimediálních diskových formátů odrazila na výsledné ceně konzole, což s ohledem na to, že jsou na trhu dostupné speciální přehrávače, potažmo to umí obě dvě další konzole, není pro Nintendo priorita, není to výhodné. Jak známo, Nintendo svůj hardware prodává vždy se ziskem, zatímco Microsoft i Sony své produkty zpočátku dotují – nastaví cenu tak, že je nižší než výrobní náklady. Logika Nintenda je jasná, na druhou stranu spousta z nás z vlastní zkušenosti ví, že je lepší mít pod televizí jednu krabici, která toho umí víc, než jich tam mít několik, každou na něco jiného. Nic však není černobílé, jak zjistíte po rozkliku.

Cenu konzole by integrace podpory přehrávání DVD a Blu-ray disků zvedla hlavně proto, že by za to Nintendo muselo platit licenční poplatky. Takhle konzole použije svůj vlastní diskový formát, za který nebude Nintendo platit nic. A není vyloučeno, že se filmy na Wii U dostanou přes nějakou službu typu Netflix. Oficiálně se k tomu Nintendo staví stylem „bez komentáře“, ale v případě handheldu 3DS už je Nintendo dohodnuté přímo s hollywoodskými studii na poskytování trailerů chystaných filmů. „Licenční vztahy jsou obvykle specifické pro jeden systém. Nevylučuje to však možnost, že stejná studia budou základě další smlouvy poskytovat obsah i pro novou platformu. V tuto chvíli však nemáme nic, co bychom mohli oznámit,“ komentuje tuto otázku Nintendo.

A máme tu ještě několik doplňující informací o konzoli Wii U. Zatímco zpětná kompatibilita s Wii tituly je potvrzena, Gamecube disky už na Wii U nepřehrajete a pozor, Wii hry nebudou žádným způsobem upscalovány do jakéhokoli HD rozlišení. Wii U bude disponovat interní flash pamětí neznámé kapacity, kterou bude možné rozšířit připojením externího USB disku, respektive vsunutím SD pamětovky, maximální kapacita však zatím oznámena nebyla. O propojení 3DS s Wii U už se obecně hovořilo na tiskové konferenci Nintenda na E3 v souvislosti s titulem Super Smash Bros., žádné další informace bohužel Nintendo na tohle téma nemá. Nezbývá tedy než čekat na další várku, která snad přijde co nejdříve.

 

Nejnovější články