Na prodejích Ouya her se zatím moc zbohatnout nedá
zdroj: tisková zpráva

Na prodejích Ouya her se zatím moc zbohatnout nedá

19. 7. 2013 18:05 | Hardware | autor: Adam Homola |

Ouya se zapsala nejen do kickstarterových dějin jako jeden z nejúspěšnějších a nejpřekvapivějších projektů. Malá Android konzolka se nedávno dostala do obchodů, a každý se tak o jejích kvalitách a nekvalitách může přesvědčit na vlastní kůži. Pro Ouyu jsou ale zásadní hry, stejně jako pro každou konzoli. A pokud se nebude nic moc prodávat, nebudou mít vývojáři žádnou motivaci pro Ouyu něco portovat nebo upravovat, nedej bože vyvíjet.

Ouyu by tak mohl stihnout podobný osud, který v současné době do jisté míry trápí třeba Wii U - konzole se neprodává zrovna pohádkově, a proto se na ni vývojáři moc nehrnou. Ouya má tu výhodu, že si ji už koupila fůra lidí přes Kickstarter a navíc je hrozně levná. Sto dolarů je holt sto dolarů... Na konzoli je nižší cena samozřejmě vidět, ale porovnávat Ouyu se současnou generací konzolí, která začínala na 500 a 600 dolarech, je bláhové. Jak jsou na tom ale prodeje Ouya her?

Inu, zatím nijak extra slavně. Redakce Edge sondovala mezi vývojáři a od několika z nich dokonce vykutal nějaká ta čísla. Jedním z vývojářů, kteří jsou s prodejními výsledky své hry spokojení, je Matt Thorson. Má na svědomí TowerFall, který vyšel exkluzivně na Ouyu. TowerFallu se zatím prodalo zhruba dva tisíce kusů, každý za 15 dolarů. Thorson je s výsledkem spokojený, a teď řeší port hry na PC.

Nimble Quest na tom už tak slavně není. Za první týden zaznamenala hra 6508 stažení, ale pouze 122 kusů z toho je prodaných. Vývojáři ze studia NimbleBit tak vydělali pouhých 427 dolarů. Moc toho ale nelitují, udělat port na Ouyu je prý v Unity hrozně jednoduché, takže se s tím nemuseli moc mazat. A do třetice tu máme tvůrce ze studia Knife Media, kteří za necelé tři týdny mají střílečku Red na necelých 400 prodaných kusech.

Ziskový projekt to prý ale byl. Nezapomeňme, že tvůrci konzole se hned od začátku stavěli pozitivně k hackerům, takže je možné, že si Ouyu pořídila spousta lidí, kteří o nakupování her ani příliš velký zájem nemá a chtějí si s konzolí jen tak pohrát. Trochu podobně je na tom třeba miniaturní počítač Raspberry Pi, který sice na hry a hráče přímo necílí, ale lidi si ho za směšnou cenu kupují pro široké spektrum možných využití.

Ouya má před sebou ještě dlouhou cestu. Úspěšná je díky Kickstarteru vlastně už teď, ale potenciál pro zlepšení je obrovský. Otázka je, jestli se tvůrcům podaří časem udělat nějakou kvalitnější (gamepad!), výkonnější a dražší Ouya 2, nebo zůstanou věrni “jedničce”, kterou budou vylepšovat a podporovat. Podobný husarský kousek s osmi miliony dolarů se jim na Kickstarteru už asi jen tak znova nepodaří...

Nejnovější články