Jaké grafické karty používají profesionálové?
zdroj: tisková zpráva

Jaké grafické karty používají profesionálové?

5. 10. 2003 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Segment grafických čipů pro profesionální použití zaznamenává mezičtvrtletně 10 procentní nárůst prodeje.

Proto není divu, že je to poměrně ostře sledované odvětví. Slibně si vede nVidia. Ta v druhém čtvrtletí 2003 zaznamela celkem 73 procentní podíl na trhu. Konkurenční ATi je na tom podstatně hůře a se svými 13 procenty zaujímá druhé místo. Zbývajících minoritních 9 procent si mezi sebe rozdělily firmy jako Matrox, Appian, HP a další.
V podstatě to znamená, že mezi profesionály (a hlavně výrobci pracovních stanic), jsou daleko nejpopulárnější řešení od nVidie. Model Quadro FX byl dobře přijat a i Quadro 4 se stále prodávalo velice slušně. Takže zatímco v oblasti prodejů grafických karet, které jsou primárně určené pro hráče počítačových her, je rozložení sil mezi ATi a nVidií přinejmenším vyrovnané, v této oblasti bude mít ATi ještě co dohánět, aby svoje postavení na trhu vylepšilo. Více informací na X-BitLabs.

Prozatím to však ATi mrzet nemusí. Firma dosahuje nejlepších výsledků ve své dosavadní historii. Oproti stejnému období v loňském roce stouply její příjmy o 71 procent, z 222.9 na 380.7 milionů dolarů a to je více než slušné. Aktuálnímu pohybu na trhu ostatně napovídají i průběžné výsledky naší ankety v levém sloupci, ve které stále můžete hlasovat, jakou grafickou kartu používáte právě vy - zatím vede dle očekávání GeForce 4Ti následovaná GeForce 2/4 MX a sérií ATi Radeon 9500 - 9800.

zdroj: X-BitLabs

cappy

Nejnovější články