Hodnota kryptoměn rapidně stoupá. Máme se opět bát nedostupných grafických karet?
zdroj: Beebom

Hodnota kryptoměn rapidně stoupá. Máme se opět bát nedostupných grafických karet?

30. 10. 2023 9:10 | Hardware | autor: Aleš Tihlařík |

Pokud jste se mezi lety 2020 a 2023 pokoušeli koupit herní grafickou kartu, mnohdy vám zbyly jen oči pro pláč. Výpadky dodavatelských řetězců v důsledku světové pandemie jen umocňovala stoupající hodnota kryptoměn a s nimi spojená těžební horečka. Na trhu se občas objevilo několik opravdu výkonných kusů, které se těžařům kvůli ceně a spotřebě do krámu úplně nehodily, jinak ale byl dostupný jen opravdový low-end – a to často za několikanásobek doporučené cenovky.

Nejvíce na zvýšenou poptávku doplácely právě nejoblíbenější modely hráčů, které těžařům do koncepce náramně zapadaly zejména příznivým poměrem cena/výkon/spotřeba. Kdo tehdy dovedl sehnat na hraní těžce jetou těžební kartu bez záruky za cenu, která byla jen mírně vyšší než doporučená cena karty nové, cítil se bezmála jako král.

Těžební mánii sice na začátku roku 2022 víceméně utnul výrazný pád hodnoty většiny velkých kryptoměn, výrobci grafických karet však dodnes těží z celkové cenové inflace, kterou tato krize způsobila. Jejich výrobky už sice prodejci mají většinově skladem, ale pokud porovnáte dnešní ceny hierarchicky ekvivalentních grafických karet s rokem 2019, není to úplně příjemný pohled. A jelikož se hodnota Bitcoinu během posledního měsíce zvedla o čtvrtinu a jiné kryptoměny nezůstávají příliš pozadu, v mnohých z nás se v těchto dnech opět začíná probouzet neblahý pocit. Je na místě strach z další krize dostupnosti grafických karet?

Inu, minimálně zatím tyto obavy nejsou na místě. Bitcoin se sice momentálně pohybuje na nejvyšších hodnotách za poslední rok a půl, i ty jsou však stále relativně hluboko pod hranicí, od které se jeho těžba v běžných podmínkách vyplatí. Ona těžba je ostatně mnohem výhodnější s využitím specializovaných ASIC minerů, které nepoužívají konvenční grafické karty. Dříve nejpopulárnější měnu běžných těžařů, tedy Ethereum, už navíc víc než rok ani těžit nelze.

Ani jiné kryptoměny však momentálně nedosahují zajímavé profitability, přičemž v evropských podmínkách je jedním z důvodů i drahá elektřina. Pokud vezmeme v úvahu tuzemské reálie, v průběhu předchozích těžebních horeček se průměrná koncová cena za 1 kWh pohybovala mezi 4-5 Kč, dnes se jedná spíše o 6-7 Kč. Abyste se při současných cenách kryptoměn a elektřiny dostali s konvenčními grafickými kartami alespoň do černých čísel, elektřina by musela být minimálně 3x levnější. A to se bavíme o těch aktuálně nejvýhodnějších měnách, a dokonce nepočítáme ani nezanedbatelnou cenu hardwaru. Pokud se ovšem kryptoměny opět začnou blížit úrovním z počátku a konce roku 2021, může se tento poměr samozřejmě změnit.

Stejně tak příklad momentálně nemůžeme aplikovat např. na čínské či ruské podmínky, ve kterých se s tamějšími velmi nízkými cenami elektřiny těžba stává mírně výdělečnou už teď. Tam ale zase do situace hází potenciální vidle různé sankce a zákazy vývozu ze zemí výrobců hardwaru.

Podmínky ve zbytku světa jsou obvykle podobné těm našim – pokud tedy nenastane další masivní kryptoboom, o herní grafické karty se zatím bát nemusíme. Potenciální cenovou hrozbu bych tak momentálně očekával spíše ze sektoru AI, který využívá grafické karty v opravdu vysoké míře, jejich výrobci do nich pak pochopitelně soustředí nemalé peněžní i kapacitní prostředky.

Chování trhu s kryptoměnami bohužel v tuhle (nebo ostatně i jakoukoliv jinou) chvíli předpovědět nedokážeme, stejně jako potenciální dopad boomu sektoru umělé inteligence. Jistota tak na trhu s grafickými kartami existuje prakticky jen jedna. Ať už se stane cokoliv, cena grafik ve světle aktuálních událostí nemá nejmenší důvod klesat.

Nejnovější články