Co dělat, když se třese F.E.A.R. (a není to strachy)
zdroj: tisková zpráva

Co dělat, když se třese F.E.A.R. (a není to strachy)

7. 8. 2005 15:15 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Trhá se vám F.E.A.R., i když máte počítač na úrovni? Pak nejste sami.

Přesná příčina, nehledě na neúplnou optimalizaci ještě nedokončené hry, zatím není známa, ale vypadá to, že páteční demo je přespříliš náročné na velikost operační paměti. Na běžných počítačích má tendenci nahrávat scénu nebo zbytečně sahat na pevný disk i v průběhu hraní. Zejména v přestřelkách by se to stávat jednoznačně nemělo, neboť to hru úplně degraduje. Zajímavé je, že k tomu dochází i na poměrně našlapaných počítačích a je víceméně jedno, jaká high-endová karta nebo procesor je uvnitř.

Hi-res texturami se to ve hře jenom hemží. V praxi to znamená, že F.E.A.R. při svém spuštění může teoreticky zabírat až 900 MB operační paměti. Je jasné, že když se k tomu připočte i nějaká ta paměť nutná pro chod operačního systému nebo programů běžících na pozadí, zbytečně a neúměrně se prodlužují nahrávací časy. K plynulému chodu tak na některých počítačích nemusí stačit ani 1 GB RAM (1024 MB RAM).

Co s tím? Možností je přidat operační paměť nebo zkusit hru trošku softwarově poladit. Na TweakGuides si pospíšili a nabízejí podrobný popis nastavení jednotlivých parametrů ve hře, které by vám měly pomoci k nalezení optimálního výsledku pro váš stroj. Poradí vám například, kdy snížit úroveň fyziky, jak velký vliv na výkon mají různé položky v Options, co udělat před zapnutím zvuků EAX 2.0 nebo v čem je chyba u anti-aliasingu. V druhé části tipů se věnují náročnějším činnostem jako editace konfiguračních souborů, típání screenshotů či vypnutí úvodních filmečků a jiných vlastností hry natvrdo přes config.exe.

Bohužel, některé příkazy do konzole zatím ještě nejsou adekvátním způsobem popsány nebo nejsou zdokumentovány, takže se přesně neví, co způsobují. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že výrazně pomůže manuální snižování detailů přímo ve hře, tedy nenechat nastavení na počítači. Ale je otázkou, jestli to pomůže úplně všem a na všech počítačích nebo jestli zkrátka není ještě nějaké nastavení, které by zachovalo dobrou kvalitu obrazu a přitom neubralo na rychlosti. Pokud jste něco "zaručeného" zjistili, můžete dát vědět ostatním ve fóru, stejně jako info, na jaké konfiguraci a při jakém nastavení vám F.E.A.R. demo běží rychle/pomalu.

jd

Nejnovější články