Letošní FIFA snad i s českým nároďákem a ligovými kluby
zdroj: tisková zpráva

Letošní FIFA snad i s českým nároďákem a ligovými kluby

13. 1. 2012 18:10 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Loňský humbuk okolo absence fotbalového nároďáku a nejvyšší tuzemské ligy ve FIFA 12 by se letos ve FIFA 13 nemusel opakovat. Navzdory tomu, že loni krachla jednání na odlišných představách o ceně licence, se obě strany, STES i EA, chtějí letos dohodnout. Za STES tento záměr pro Hospodářské noviny vyjádřil člen představenstva Jindřich Rajchl, za EA pak snahu domluvit se předestřel, společně se záložní variantou pro případ nedohody, PR manažer EA Dušan Benža.

Pokud by jednání mezi STES a EA opět z jakéhokoli důvodu nedopadla, tak v případě FIFA 13 půjde EA cestou jednání s jednotlivými kluby. V Polsku to tak prý funguje, proč by nemohlo u nás. Je nasnadě, že by se touto cestou nedostaly do hry všechny kluby, ale ty největší, kterým záleží na prezentaci před fanoušky, zřejmě ano. Ostatně, prezentace českého fotbalu ve FIFA titulech obecně je i jedním z důvodů, proč zřejmě i STES má letos enormní zájem na dohodě. FIFA 13 patří v ČR ke známým a dobře prodávaným titulům, o zahraničí ani nemluvě. A s tím, jak si hry globálně razí cestu mezi stále nové a nové okruhy zákazníků je důležitá propagace nejenom na stadionech nebo v TV, ale i přímo ve hrách.

Takový fanoušek Sparty si prostě i ve FIFA hrách chce za Spartu zahrát, pokud to jde. Ještě důležitější je pak podobná prezentace v případě národního týmu, zejména letos, kdy se koná EURO 2012, kde náš nároďák nebude chybět. EA zatím neohlásila, jestli při té příležitosti vydá tradiční fotbalový speciál, ale dá se to předpokládat. A pokud tomu tak je, bude se EA a STES určitě o dohodu snažit o to více, což je pro ráče přínosné.

Stále rostoucí propojení reálného fotbalu (a jeho fanoušků) s videoherní adaptací i v ČR ostatně dokumentuje proklamovaný záměr sportovního kanálu Nova Sport nahradit známou „elektronickou tužku“ v přímých přenosech herní simulací jednotlivých situací. Nova Sport chce nový způsob rekonstrukce situací během fotbalových přenosů představit na jaře, vzniká prý ve spolupráci s nejmenovanou zahraniční firmou, která se zabývá PC a videohrami. Kdo by to asi mohl být? Pokud to není EA, tak tu někdo bude muset sníst vlastní ponožky. Jinak samozřejmě všichni čekáme, až EA oficiálně oznámí nejenom FIFA 13, ale i potenciální herní speciál k Mistrovství Evropy v Polsku a Ukrajině, které se koná od 8. června do 1. července letošního roku.

Nejnovější články