Video z Deus Ex: Mankind Divided straší světem, kde vládne mechanický apartheid
zdroj: tisková zpráva

Video z Deus Ex: Mankind Divided straší světem, kde vládne mechanický apartheid

26. 5. 2016 17:36 | Video | autor: Petr Poláček |

Mrazivý a svým obsahem zároveň aktuální je hraný trailer na Deus Ex: Mankind Divided. Název videa "Mechanický apartheid" odkazuje na rasovou segregaci v Jihoafrické republice v letech 1948 – 1994, kdy stát prostřednictvím zákonů odděloval občany bílé a černé pleti.

Ve fikčním světě Dues Ex dochází k něčemu podobnému. Mechanicky vylepšené občany postihnou v roce 2027 psychické deziluze a dojde k masovému napadání a masakru neaugmentovaných lidí. Šok z globální katastrofy velmi rychle vyústí v rozdělení společnosti na občany augmentované a čisté, což v praxi znamená masové šíření předsudků, vzájemné nenávisti, násilí a terorismu.

Vrcholem krize je přijetí Zákona o ozdravení lidstva, jehož cílem je vzájemná segregace občanů upravených a neupravený, což je nejenom téma Deus Ex: Mankind Divided, ale hlavně následujícího traileru.

zdroj: Archiv

V čem je video aktuální, když formálně jihoafrický apartheid skončil před mnoha lety? Rozdělení společnosti, umělé a náhlé národovectví, přisuzování kolektivní viny na základě činů či prohlášení jednotlivců se na nás v dnešní době hrne ze všech stran. Stačí si některou z nich vybrat, a stejně si nemůžete být jistí, že je stoprocentně ta správná.

Právě morální nejednoznačnost by měla být jedním z témat akčního Deus Ex: Mankind Divided, které pro PC, PS4 a Xbox One vyjde 23. srpna tohoto roku.

Nejnovější články