Space Hulk je konzervativnější než XCOM, ukazuje video
zdroj: tisková zpráva

Space Hulk je konzervativnější než XCOM, ukazuje video

28. 3. 2013 18:24 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Tahové strategie se v poslední době derou z hrobu čím dál častěji. Po XCOMu je toho důkazem i v prosinci ohlášený titul Space Hulk ze světa Warhammer 40K, po jehož oznámení panovala velká neznámá ohledně... inu, prakticky všech konkrétních detailů. Jasnější kontury prosvitly teprve až v nedávném interview, podle něhož hra bude věrná deskové předloze, leč přesto se zhusta inspirovala sukcesem XCOM: Enemy Unknown. A nyní vývojáři na GDC ukázali lidem z GameSpotu první hratelnou misi nazvanou příhodně Suicide Mission, přičemž z oněch patnácti minut je jasné, že Space Hulk bude ve skutečnosti mnohem tradičnějším titulem než XCOM.

Konzervativnější kvality jsou znát už ze základních mechanik. Kde XCOM zjednodušil systém tahů, Space Hulk vrací zpět jednotlivé akční body včetně ceny za pouhé natočení panáky na stranu. To rozhodně potěší kované fanoušky, leč už to možná nemusí oslovit masy tak, jako se to podařilo lidem z Firaxis. Také slibovaných akčních prostřihů je minimum, výrazně více však děsí samotná nátura hry.

Velkou výhodu je totiž hutná atmosféra a především klaustrofobické limity taktiky a pohybu kosmomariňáků levelem. Minimum možností pohybu a nutnost skutečně bestiáně promýšlet postup jednotky jsou zpátky v celé své zrůdné kráse. Je radost vidět, jak pouhá skladba levelu (potažmo úcta k předloze) dělá ze Space Hulkao dost odlišnou tahovou strategii než XCOM.

Čekání na podzimní vydání téhle slibně vypadající PC a Mac záležitosti si zatím můžete zkrátit s freeware hrou Alien Assault, která nabízí pravidla a atmosféru Space Hulka v 2D počítačové verzi a než zasáhli fachmani z Games Workshop, byla původně vyvíjena přímo pod název Space Hulk (a leckde je ještě ke stažení i v původní, nyní už zakázané verzi).

Nejnovější články