Náboženství jako opium hráče v Europa Universalis IV
zdroj: tisková zpráva

Náboženství jako opium hráče v Europa Universalis IV

1. 7. 2013 19:40 | Video | autor: Petr Poláček |

Podle Karla Marxe je náboženství opium lidstva, které musí být odstraněno, aby člověk mohl být skutečně šťastný. S tímto postulátem si však dovolím kategoricky nesouhlasit a tvrdím, že náboženství musí být naopak nutně přítomno, aby hráč historicky pojatých strategií mohl být šťastný. Filosofický rozpor obou koncepcí ale pro jistotu nechme na jindy, protože tímto článkem vymezený čas a prostor patří jen a pouze dalšímu vývojářskému štěbetání o chystané strategii Europa Universalis IV.

Mladě vypadající vedoucí projektu Thomas Johansson se vám v šestiminutovém video v článku pokusí vysvětlit, proč je náboženství tak významným aspektem herního systému EU IV, a jakým způsobem bude možné s náboženstvím pracovat.

V základní rovině bude mít vámi vybraný stát historicky danou formu náboženství. Jak s ní naložíte, už ale bude čistě na vás a zdá se, že se tento herní aspekt nevyplatí ignorovat jako marginální. Každé náboženství ve hře bude mít vliv nejenom na situaci uvnitř vašeho státu (silné náboženství umožní lepší ovládání a dojení obyvatel na daních, ale bude znamenat pomalejší vývoj), ale kupříkladu může výrazně ovlivnit vaše expanzivní choutky.

...

Johansson uvádí jako příklad muslimské země ctící kodex islámu, pro které bude podstatný ukazatel piety, čili zbožné úcty. Pokud se svou muslimskou zemí budete bojovat úspěšně proti křesťanům nebo jiným „pohanům“, míra zbožné úcty uvnitř vašeho státu, ale i ze strany jiných muslimských zemí bude vysoká, což by se mělo pozitivně projevit na vašich šancích na úspěch v boji i konverzi jiných zemí na islám. Samozřejmě to platí i opačně, takže méně úspěšný boj proti jiným náboženstvím míru vaší piety rozhodně nevylepší.

Větší role náboženství v rámci herního systému je podle Johanssona jednou z novinek, které Europa Universalis IV přináší. Ne všechna světová náboženství budou ve hře takto detailně do hry zapracovaná, ale ta hlavní ano, což se týká pravoslavného náboženství, ortodoxního katolicismu, protestantské víry a tak dále.

Kupříkladu přijetí reformace, nebo její potlačení bude mít v rámci hry dalekosáhlé následky, jak se dozvíte přímo od Johanssona, s nímž souhlasím, že právě šaškování s různými formami náboženství je na hrách typu Europa Universalis jedním z nejzábavnějších herních mechanismů. Vlastně bych se nezlobil, kdyby třeba kluci z Paradoxu udělali strategii, ve které náboženství bude hlavním a skoro i jediným prvkem celého herního systému.

Europa Universalis IV by měla pro PC vyjít už 13. srpna, a všechny podstatné informace o hře najdete jako obvykle na oficiální homepage. Hru si naživo budete moci prohlédnout ve středu 3. července skrze přímý přenos z hraní na Twitch.tv.

Nejnovější články