Kojima potvrdil vydání Metal Gear Solid V v příštím roce a přidal záběry z mise v džungli
zdroj: tisková zpráva

Kojima potvrdil vydání Metal Gear Solid V v příštím roce a přidal záběry z mise v džungli

18. 9. 2014 13:24 | Video | autor: Aleš Smutný |

Skeptici mého ražení, kteří podezírali Kojimu, že z Metal Gear Solid V: The Phantom Pain má hotovou jen misi v Afghánistánu a základnu, dostali ráznou odpověď. Během Tokyo Games Show Kojima zveřejnil hned dvě videa. První představuje, bohužel jen v japonštině, němou odstřelovačku Quiet a druhé nabízí dvacet minut z mise v tropech, kde se kromě Venom Snakea objevuje právě výše zmíněná milovnice sporého oblečení. Hideo Kojima navíc potvrdil, že hra vyjde příští rok. Dá se čekat, že půjde o podzimní, respektive předvánoční termín vydání, ale třeba nás ještě překvapí. 

Co se týče videí, Quiet kromě podprsenky z mimozemského materiálu (zákony pozemské fyziky jasně říkají, že musí vypadnout) ukazuje, že si tvůrci berou hodně inspirace z anime. Umí se totiž zneviditelnit, během zlomku vteřiny překonat velkou vzdálenost a zase se ukázat, ale může též zůstat neviditelná.

Podle traileru se zdá, že Diamond Dogs, přesněji Miller a Ocelot odstřelovačce nevěří, dokud je nepřesvědčí Snake, v samotné misi už ale Quiet spolupracuje a na mapce je označená znakem Diamond Dogs.

Záběry z mise v džungli nabízí opět mohutnou dávku nadsázky s překvapivým realismem a funkčními prvky, které volají, že Phantom Pain může představovat novou generaci sandboxového stealthu. Kupříkladu nafukovací vábnička ve tvaru Snakea evokuje podobnou bizarnost jako krabice s namalovanou ženou, ale ve chvíli, kdy její nafouknutí srazí obrněného vojáka ze srázu, se možnosti využití v praxi rapidně rozšiřují.

zdroj: Archiv

Nejsem si úplně jistý rolí Quiet v misi, protože během hraní nebyla moc využívaná. Zřejmě jí hráč může přikázat, aby zastřelila nějaký cíl, pokud možno v koordinovaném výstřelu. Během sekvence s vrtulníkem, pokud jsem to dobře pochopil, střelila do vrženého granátu, čímž jej napálila do vrtulníku.

Pěkně vypadá třeba nutnost vypořádat se nějak s těžce obrněnými vojáky. Uspávací pistoli zastaví jen pouhá přilba, takže tady je třeba buď koncentrovaná hlasitá palba z pušky nebo využití ochromujícího výboje ze Snakeovy umělé ruky.

Jako obvykle tak Kojima ukazuje spoustu hračiček ze svého arzenálu, ale na druhou stranu pod tím vším tepe srdce stealthové hry, která nabídne široké spektrum možností řešení situace. Navíc celé prostředí džungle sympaticky evokuje Snake Eater, což je velmi příjemná konotace.

Nejnovější články