Vzdělávací titul Československo 38-89 je ve finále celosvětové soutěže simulací
zdroj: tisková zpráva

Vzdělávací titul Československo 38-89 je ve finále celosvětové soutěže simulací

20. 11. 2014 16:32 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

V lednu příštího roku se Československo 38-89 (oficiální stránky), vzdělávací hra týmu Akademie věd a Univerzity Karlovy, na Floridě popere ve finále letošního ročníku prestižní soutěže I/ITSEC Serious Games Showcase & Challenge. Projekt pod vedením Víta Šislera tu bude zápolit se simulacemi Strike Group Defender z dílny Massachusettského technologického institutu a Eagle Eye, vytvořenou americkou armádou. Stane se tak v rámci kategorie vládou financovaných projektů. 

Budeme-li úzkoprsí, výukový titul Československo 38-89 se o tradiční pojetí her otírá jen z části. Projekt počítá s pseudokumentárními pasážemi, v nichž skupina lidí (herců představujících pamětníky) vzpomíná na své osudy během vypjatých chvil československé historie - jejich vzpomínky jsou následně stylizovány do komiksových sekvencí, a teprve poté rozhodovány skrze jednoduché videoherní sekvence ponejvíce připomínající reverzní mechaniky hidden object her.

Například tak uživatel-hráč tak musí v příběhu z heydrichiády rychle přijít na to, kam doma uschovat nelegálně drženou pistoli, zatímco se mu za dveřmi bytu připravuje komando Gestapa na razii. Principiálně je navíc titul zamýšlen spíše jako jakási "ilustrace" nebo "příklad" k rozvíření debaty s učitelem. Jinými slovy, nemůže dost dobře fungovat sám o sobě jako "tradiční" hra.

zdroj: Archiv

Škatulky jsou ale od toho, aby aby nám krátily čas, takže vzdor pouze částečnému naplnění charakteru digitálního interaktivního díla, videohry, chcete-li, budeme Československu 38-89 prostě i nadále říkat "hra". Není přitom pochyb, že úspěch Šislerovy edukační hry si nezaslouží další tříštění žabomyšími spory ohledně žánrové kategorizace...

„Je to pro nás velký úspěch a zároveň ocenění několika let práce mezioborového týmu,“ cituje Šislera oficiální tisková zpráva vydaná k nominaci Univerzity Karlovy, „Do finále byly v kategorii vládou financovaných projektů nominovány jen tři simulace z celého světa.“ Šisler s však výukovými digitálními programy zabývá déle, z jeho dílny vzešla i podobná záležitost Evropa 2045, která emuluje byrokracii Evropského parlamentu a připomíná tak cosi jako Civilization, v níž by se o každém tahu herního státu sáhodlouze demokraticky hlasovalo...

Šisler nominaci Československa 38-89 veřejně oznámil už před více než pěti týdny na konferenci CEEGS (kde ukázal i mechanismy jejího fungování) s tím, že se o ní dozvěděl toho dne při cestě do Brna. Oficiální vyjádření (na základě měsíc staré zprávy SGS) však vyšlo až před týdnem. Nezbývá tak než tvůrcům pogratulovat a popřát štěstí do finále - a doufat, že jejich úspěch podpoří i další týmy ve tvorbě kreativnějších vzdělávacích her, simulací či dalších aplikací.

Nejnovější články