Vylepšená verze PS4 prý bude mít lepší procesor, grafiku i RAM
zdroj: tisková zpráva

Vylepšená verze PS4 prý bude mít lepší procesor, grafiku i RAM

19. 4. 2016 13:41 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Další kolo spekulací a „zaručených“ zpráv ohledně vylepšené verze PlayStation 4 přináší zdroje serveru GiantBomb. Těch je prý několik a na specifikách upgradované verze konzole se prý shodly. Interně je v Sony tento model pojmenován NEO a nabídne oproti základní verzi lepší procesor, grafickou kartu a RAM. Nicméně, berte tyto zprávy stále s rezervou, protože jsou samozřejmě nepotvrzené.

Jaké jsou tedy, údajně, nové komponenty? Procesor zůstává stejný, jen je taktovaný místo 1,6 GHz na 2,1 GHz. RAM zůstane na 8 GB DDR5, ovšem propustnost se zvýší z 176 GB/s na 218 GB/s. Grafická karta bude vylepšená verze AMD Radeon GCN, která bude mít místo 18 CU na 800 MHz rovnou 36 CU na 911 MHz.

Jako první věc každého napadne, jak to bude s hrami, které byly až doposud koncipovány na jednu konfiguraci konzole. Celá NEO verze prý vzniká s podmínkou, že každá hra musí běžet jak na základní, tak i NEO verzi. Znamená to, že nesmí vzniknout titul, který by využíval jen novou NEO konzoli. Hry nesmí mít obsah exkluzivní pro NEO verzi a prostě všichni hráči se musí dostat ke zcela stejnému obsahu, bez ohledu na to, jakou verzi konzole mají.

K čemu tedy nová verze bude? Díky lepšímu hardwaru si půjde zapnout „NEO mód,“ který by se měl projevit na plynulosti hry. Pod tím si představte, že hra bude mít stabilnější framerate, především u rozlišení 1080p a NEO zvládne i podporu 4K. Nicméně Sony prý v pokynech jasně říká, že sice vývojáři mohou NEO mód své hry koncipovat na 4K, ale nesmí klesnout framerate pod hodnotu, jíž má základní verze. Sony ale nepožaduje, aby vývojáři do her 4K implementovali.

V dokumentech se opakuje zdůrazňování toho, že NEO verze a základní verze PS4 budou existovat vedle sebe. Stejné PSN, stejný multiplayer, žádný bonusový obsah pro novou verzi. Od října prý každá hra bude muset mít jak normální, tak NEO mód. U her, které vyšly doposud bude na rozhodnutí vývojářů, zda se rozhodnout zpětně podporu NEO implementovat. Zajímavé je, že prý v dokumentech není žádná zmínka o PlayStation VR, k němuž se zdálo, že by nová verze konzole mohla "pasovat."

Dá se říci, že tohle je ta nejzazší hranice, kam by se Sony mohla v odlišení dvou konzolí vydat. Pokud by vytvořila novou konzoli, na níž by mohly vycházet hry, jež by původní verze nespustila, byla by to obchodní i PR sebevražda.

I tak je to kontroverzní krok, protože se mnoha uživatelům staré verze nebude líbit v menu pohled na možnost zapnutí NEO módu. A i když půjde o drobnosti a spíše otázku stability framerate, tedy žádný rozdíl jako mezi dvěma generacemi konzolí, jsem si jistý, že mnoho majitelů bude mít pocit, že má náhle podřadný produkt. Na druhou stranu, představení NEO upgradu může vést ke snížení ceny původní verze.Samozřejmě za podmínky, že jsou všechny tyto nepotvrzené zprávy pravdivé.

Nejnovější články