Vychází u nás „hráčský“ román Ready Player One – Hra začíná
zdroj: tisková zpráva

Vychází u nás „hráčský“ román Ready Player One – Hra začíná

1. 3. 2012 14:28 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Knihám se v článcích často nevěnujeme a tím spíše ne románům. Nicméně právě román...

Knihám se v článcích často nevěnujeme a tím spíše ne románům. Nicméně právě román Ready Player One – Hra začíná by vás mohl zajímat. Jde o sci-fi, které se věnuje tématu počítačových her, obzvláště MMO, virtuální realitě a celkově předpokládané roli her ve světě budoucnosti. Než se ale zhrozíte, že půjde o alarmistický román, který před vás předestře smutný osud lidstva ve jhu návykových her, přečtěte si nejdříve něco o ději a hlavně autorovi.


Ernest Cline je chlapík, kterého by mnozí asi označili za nerda. Scenárista, příležitostný IT technik, fanda filmů, her (hlavně těch starých) a nyní i spisovatel, vám možná bude nejznámější scénářem ke snímku Fanoušci. Po internetu surfuje už nějaký ten pátek, zajímá se o herní průmysl, a když se jej zeptáte na nejoblíbenější hru, bez rozmýšlení řekne Black Tiger. Není tedy divu, že jeho prvotina, ReadyPlayer One – Hra začíná, je o hrách.

Román představuje vizi světa budoucnosti (přesněji v roce 2045), kde se ekonomická krize nevyřešila a přidala se k ní energetická. Nelze se divit tomu, že největším kulturním zážitkem je pro mnohé účast v MMO OASIS, kam přechází víc a víc lidí, protože zde mohou žít virtuální životy, co nejsou zatížené starostmi, přesahující v reálném životě hranice snesitelnosti. Čím je ale OASIS ještě zajímavá, je fakt, že její tvůrce, nyní už mrtvý miliardář, po celém universu rozesel kódy, které mohou člověka přivést k jeho dědictví, pravděpodobně pokladu velké ceny

Takže když hlavní hrdina, prostý středoškolák s oblibou v OASIS, zakopne o jednu z indicií, spustí se hon. A to jak ve světě virtuálním, tak v tom reálném. Otázkou je, v kterém je vlastně štvanice nebezpečnější.

Cline vytvořil chytrý román, v němž se nebojí odkazovat na různé hry, primárně ovšem na základní stavební kameny herního žánru, jako je již zmíněný Black Tiger, Dungeons of Daggorath, Pac-man či Zork. Dá se říci, že román tak má pro milovníka her další význam, atraktivní prvek, který vás může nalákat. A paradoxně, ačkoliv za to mnozí knihu kritizují, plusem může být i fakt, že právě hra a herní subkultura tvoří velkou část obsahu knihy.

Román jednoduše vypadá jako by byl napsaný milovníkem filmů a her pro milovníky toho samého. Ostatně, už teď má studio Warner Bros zajištěna práva na případné zfilmování.

Nejnovější články