Střípky z konference Microsoftu / GTA IV / X360 v ČR
zdroj: tisková zpráva

Střípky z konference Microsoftu / GTA IV / X360 v ČR

10. 5. 2006 3:03 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Microsoft na své E3 konferenci vybalil spoustu informací důležitých pro celý herní průmysl a proto se sluší o nich poreferovat ihned, navzdory pozdní noční hodině.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Když si xboxový šéf Peter Moore začal vyhrnovat rukáv své světle zelené košile, málokdo v sále Graumanova čínského divadla v Los Angeles tušil, že tam bude mít vytetované logo Grand Theft Auto IV. Těm bystřejším v publiku okamžitě docvaklo, že to znamená zkoncování s debutem každého nového dílu této série na PlayStation. Od čtyřky, o které se zatím oficiálně nic neví, avšak zná přesný termín (16.10.2007 v USA a 19.10.2007 v EU), si tedy hru budou moci užít ve stejný den jak majitelé PS3, tak ti s Xboxem 360. Pro Microsoft to představuje obrovský úspěch v konkurenčním boji, zvlášť když se mu ještě povedlo zařídit pravidelný přísun epizodického obsahu pro GTA, exkluzivně pro uživatele služby Xbox Live. Dnes už tedy naplno chápeme, proč si vydavatel Take 2 před časem pojistil klíčové osazenstvo Rockstaru nadstandardní odměnou ve výši 25 milionů dolarů, rozložených do příštích tří let.

Další novinkou je seznam titulů podporujících nadcházející operační systém Windows Vista, které kvůli tomu zřejmě nedorazí dříve než v lednu 2007 (s tím souvisí i odklady dalších her jako MoH: Airborne či Brothers in Arms 3), což však bude bohatě kompenzováno využitím rozhraní DirectX 10 - Age of Conan, Alan Wake, Company of Heroes, Crysis, Flight Simulator X, Halo 2, Hellgate: London a Shadowrun. Na poslední uvedené hře, multiplayerové first-person střílečce, na kterou se zaměříme ráno, byla demonstrována nová vychytávka Live Anywhere. Díky této funkci Visty se do jedné síťové hry (resp. do speciálního programu s přehledem dostupných přátel či potenciálních soupeřů) mohou naráz připojit lidé z PC (s Vista), z Xboxu 360 a dokonce i z mobilních telefonů. Na nich si také půjde vybrat auto a vyladit ho, aby bylo připraveno pro pozdější zápolení ve Forza Motorsport, již na konzoli.

Závěrem se ještě věnujme řeči čísel. Od listopadového startu po červen 2006 se dle Microsoftu prodá celkem 5 milionů kusů Xboxu 360, což je rychlejší tempo než u PS1 i PS2. 57% z těchto lidí se někdy zalogovalo na Xbox Live, ale přesný počet jeho předplatitelů vyzrazen nebyl, pouze to, že na Xbox Live Marketplace se momentálně vyskytuje přes 1000 věcí ke stažení. To prý velmi pomáhá v prodeji, neboť po tamním vypuštění dema boxu Fight Night Round 3 vzrostl počet předobjednávek o 500%. Na Xbox Live Marketplace by měl debutovat dokument o vývoji Gears of War a v chystaném Viva Pinata tam zase hráči budou moci nakupovat za peníze nové předměty nebo je vyměňovat s ostatními. Bill Gates, který se poprvé osobně zúčastnil konference, by si přál, aby udali 10 milionů kusů své next-gen konzole do podzimu, než na trh přijdou konkurenční přístroje.

A jen tak mimochodem - Microsoft právě potvrdil, že před Vánocemi 2006 (blíže nespecifikováno) oficiálně uvede na český trh Xbox 360. Stejně jako Česká republika se na Xbox 360 před Vánoci mohou těšit zákazníci na Slovensku, Maďarsku, Polsku nebo v Jihoafrické republice. Úryvek z tiskové zprávy:

    Xbox 360 je první herní zařízení nové generace na trhu. Díky vysokému výkonu nabízí svým uživatelům možnost hrát moderní hry ve vysokém rozlišení na televizní obrazovce, přehrávat video či hudbu, komunikovat s osobními počítači s operačním systémem Windows Media Center a využívat online služby pro komunikaci s příteli a společnou zábavu,“ vysvětluje Tomáš Koška, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft Česká republika. Xbox 360 přichází na český trh i díky tomu, že zde poklesla míra softwarového pirátství mezi domácími uživateli a zároveň došlo k významnému rozšíření vysokorychlostního připojení k internetu. „Jsme velmi potěšeni, že můžeme nabídnout Xbox 360 dalším zájemcům ve více zemích Evropy a Afriky,“ uvedl Chris Lewis, regionální viceprezident pro skupinu Home & Entertainment společnosti Microsoft. „Xbox 360 je velmi úspěšný na současných trzích v našem regionu a my zamýšlíme tento úspěch zopakovat i v pěti nových zemích, kam nyní plánujeme vstoupit,“ dodává Chris Lewis.
zdroj: FiringSquad, PR

jd

Nejnovější články