Reprisal oživuje odkaz Populous v nádherné browserové hře
zdroj: tisková zpráva

Reprisal oživuje odkaz Populous v nádherné browserové hře

21. 5. 2012 19:15 | Téma | autor: Petr Poláček |

Nejenom herní projekty, které vznikají z osobní, autorské touhy a dalo by se snad říci i z lásky, se opakovaně profilují, jako ty nejzajímavější - jsou to srdcovky. Nic se nepodřizuje diktátu času (musí vyjít do tehdy a tehdy) ani peněz (musí to vypadat tak a tak, jinak si to nekoupí) a jediné, co rozhoduje, je spokojenost tvůrce s výsledkem. Reprisal je toho podle mě krásnou, roztomilou a zábavnou ukázkou. Grafik a designér Jon Caplin si dlouhou chvíli během rekonvalescence zlomené čelisti rozhodl ukrátit prací na projektu, kterým chtěl projevit osobní poctu strategické klasice Populous od Bullfrogu. A nezůstalo jen u záměru. Ze vzpomínek na hraní Populous na Amize se Jon propracoval až k plnohodnotné browserové hře, která hratelnost a ducha Populous prezentuje v nádherné retrografice a uhrančivé retromuzice Erica Skiffa. No vyzkoušejte to sami a uvidíte.

Z původní hry bylo zachováno skoro všechno, třeba i prvky, které by se daly trošku upravit (skrolling), ale v rámci zachování odkazu Populous a navození zasněné retro nálady dokážu tyhle drobnosti přejít. Však mi tu Reprisal běží v browseru celé odpoledne, a když zrovna mezi prací nehraju, poslouchám pořád dokolečka tu parádní hudební smyčku a sháním se po dalších hudebních výtvorech Erica Skiffa.

Nevím proč, ale podobně zpracované projekty mají na mě silný elektrizující efekt a nebude to v prvé řadě původní hrou – Populous mám rád, ale ne zas TAK rád. Snad za to může grafika, snad hudba, snad skutečné zaujetí tvůrce, které ze hry vyzařuje a u velkých her ho dnes kvůli zapojení desítek vývojářů cítím už málokdy. Podobně mě nedávno vzala Superbrothers: Sword & Sworcery EP a vyjít Reprisal na nějakém iZařizení, asi by vystřídala Civilizaci, jako jednu z mála her, které na tom hraju. Ale dost řečí, dejte si kapku té moderní nostalgie taky, uvidíte, jak vám to udělá dobře. Reprisal najdete za tímto odkazem.

zdroj: Archiv

Nejnovější články