Pro dobrotu na žebrotu aneb nepovedené darování Steam kódů Blackwell Deception
zdroj: tisková zpráva

Pro dobrotu na žebrotu aneb nepovedené darování Steam kódů Blackwell Deception

4. 11. 2013 14:35 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Wadjet Eye je malé nezávislé studio, které se specializuje na point and click adventury. Vzešly z něj povedené hry jako Gemini Rue, Resonance nebo Blackwell Deception. Nyní se studio v osobě svého zakladatele Davea Gilberta rozhodlo udělat na dušičky (přesněji řečeno na Halloween) promo akci. V jejím rámci by bylo rozdáno až padesát tisíc Steam kódů hry Blackwell Deception.

Úmysl byl původně takový, že si každý zájemce vezme jeden kód a aktivuje si jej. Jednoduché. Bohužel, velmi brzy se celý záměr zvrhl kvůli tomu, že se stala malá chybka, jíž někteří nenasytní jedinci využili. Gilbert využil služby BMT pro hostování systému pro generování Steam klíčů. A tím to začalo.

Skrze BMT si totiž hráči zadávali požadavek na stovky klíčů najednou. Zřejmě pro to využili programy, aby co nejrychleji dostali na svůj email co nejvíce klíčů. Klíče samozřejmě následně přeprodávali. Asi bylo naivní čekat, že se tohle nestane, ale Gilbert zřejmě patří k těm, kdo věří, že pozitivní čin nebude potrestán. Chyba. Reakcí Gilberta bylo stažení Steam generátoru a umístění proma na několik různých distribučních sítí.

Opět chyba. Gilbert byl zaplaven tweety a emily, kde si hráči stěžovali na to, že chtějí klíče na Steam a jak si to může vůbec dovolit? Protože hra platí jen na Steamu a co si vůbec dovoluje dávat zadarmo hry, které se jim neobjeví na Steamu v knihovničce? Gilbert se rozhodl opět vyjít vstříc. Dohodl se s BMT, že tedy bude generátor klíčů pro Steam, ale bude limitován tím, že na jednu IP adresu půjde stáhnout jen jeden klíč. Chyba.

Podnikaví přeprodejci samozřejmě začali maskovat své IP, respektive využívat jiné programy k hromadnému stahování. Celá promo akce a Gilbert byli tou dobou v nepřetržitém chodu 36 hodin a za tu dobu zmizelo dvacet tisíc klíčů, z nichž velkou část nikdo neaktivoval. Vyčerpaný Gilbert toho měl plné zuby a řekl BMT ať tedy vydávání kódů stopne.

Chyba. BMT sice stáhli odkaz na generátor kódů, ale jaksi nechali samotný generátor v chodu. Když se ráno Gilbert probudil bylo pryč třicet tisíc kódů. Podnikavci si generátor prostě našli a spustili boty, aby jim tahali kódy. Gilbert už toho měl dost zatáhl za záchrannou brzdu a prostě Steam kódy deaktivoval. Jednoduše mu došla trpělivost. „Vím, že lidé ty kódy rádi darují, obchodují s nimi a to je podle mě v pořádku,“ vysvětluje Gilbert.

„Ale teď prostě stahovali kódy po tunách a nasyslili si je, aby je mohli prodávat později, což mne, bohužel nenapadlo. Bylo to jako když v cukrárně děláte ochutnávku zdarma a zákazníci se vám vloupají do skladu a vyberou zásoby.“ Zároveň ale Gilbert nikoho neviní. Přiznává, že byla chyba nechat běžet generátor, i když na něj nebyl link, ale zase hájí BMT, které dle něj není na podobné akce stavěné. Ani nehodlá provádět další akce proti těm, kdo tahali kódy po tisících. Prý si jen chce užít výročí s manželkou.

Asi ale už nebude dělat podobné promo akce. Jistě, cynik může říci, že je to jen a jen Gilbertova chyba. Měl si lépe zajistit distribuci, ochranu kódů atd. Ale připomíná to situaci, kdy při ochutnávce zdarma přijdete s velkou taškou, nacpete si do ní jídlo zdarma, a pak jej před obchodem prodáváte. Technicky neděláte nic nedovoleného, ale morálně je to hnus. A připravíte tím o ten kus žvance zdarma ještě ostatní, slušné lidí.

Nejnovější články