Na Kickstarteru uspěje jen 34 procent her
zdroj: tisková zpráva

Na Kickstarteru uspěje jen 34 procent her

22. 6. 2012 18:06 | Téma | autor: Adam Homola |

Bez Kickstarteru a herní mánie, kterou tam spustila Double Fine Adventure, by se nezafinancovala spousta her. Žádná z těch “velkých” zatím ještě nevyšla, tak uvidíme, jestli jsme třeba nevyhodili peníze oknem. Na Kickstarteru ale ani zdaleka neuspěje každá hra. Naopak. Většina herní projektů, na které se někdo pomocí crowdfundingu snaží získat peníze, neuspěje. Nedosáhne cílové částky, která je na vývoj hry nutná. Nedávno probíhaly internetem neoficiální statistiky, kde se úspěšnost herní projektů pohybovala lehce pod padesát procent. Kickstarter teď vydal statistiky oficiální, které jsou o dost drsnější. Vytyčeného cíle dosáhne pouze 33,78 procent her, které se snaží získat potřebné finance na vývoj.

Kickstarter se dříve občas podělil o statistiky na svém blogu. Teď ale spustil speciální stránku věnovanou statistikám ze všech kategorií, které jsou detailně rozepsané. Nás zajímají především hry - o zafinancování vývoje se na Kickstarteru pokoušelo už 2303 herní projektů. Na ty se zatím vybralo dohromady 31,11 milionů dolarů (vč. aktuálně běžících projektů). 1,79 milionů dolarů se na herní projekty nevybralo - to znamená, že se hra zafinancovala třeba jen ze dvou třetin, pak vypršel čas vybírání a tvůrci nic nedostali. Připomeňme, že peníze vývojáři dostanou jen tehdy, když se jim podaří vybrat minimálně stejnou částku, o kterou si řekli. O dolar míň a nedostanou lautr nic.

Pouze tři herní projekty se pak mohou pochlubit tím, že vybrali alespoň milion dolarů. Což je pořád největší počet ze všech kategorií. Bezkonkurnečně nejvíc herní projektů skončilo mezi 1 až 20 procenty požadované částky. Takto neúspěšných her bylo 975. Horší ale asi je, když se vám nepodaří dosáhnout cíle jen o fous. Takových her, které skončily na 81 až 99 procentech zafinancování, bylo na Kickstarteru 10. A na 169 her nedal nikdo ani dolar.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Část Double Fine slaví dosažení hranice 1 milionu dolarů. Nakonec vybrali 3 446 371 dolarů.

Celková procentuální úspěšnost herních projektů se na Kickstarteru ani zdaleka neřadí k těm nejvyšším. Jen pro zajímavost patří nejúspěšnější projekty do kategorie tanec (69% úspěch). Na druhém místě je kategorie divadlo (63,81%), třetí je hudba (54,18%). Hry jsou v úspěšnosti až čtvrté od konce. Za nimi jsou už jen kategorie vydávání (31,87%), technologie (28,86%) a na posledním místě se krčí móda (27,29%).

Když se ještě vrátíme k té úspěšnosti, tak nejvíc zdárně vybraných dolarů má kategorie film & video (58,92 milionů), pak hudba (39,53 milionů), design (33,05 milionů) a pak hry (26,53 milionů). Zajímavé je, že kategorie tanec, která má největší počet úspěšně zafinancovaných projektů, má zároveň nejmíň vybraných peněz - jenom 1,98 milionů dolarů. Tanečníci asi jedou jen o chlebu a vodě.

Jestli se rádi přehrabujete v číslech, tak se na speciální stránku se statistikami podívejte sami zde. Můžete si v tabulkách naklikávat různé pořadí pro různé kategorie a porovnávat, co frčí nejvíc a o co naopak lidi zájem nemají. Kickstarter slibuje, že bude statistiky aktualizovat minimálně jednou denně.

Nejnovější články