Na GOGu vyšla parádní taktická akce od tvůrců BioShocku – SWAT 4
zdroj: tisková zpráva

Na GOGu vyšla parádní taktická akce od tvůrců BioShocku – SWAT 4

25. 1. 2017 14:26 | Téma | autor: Adam Homola |

Po prvních třech dílech se na GOG konečně objevil i SWAT 4. Realisticky se tvářící taktická akce z dubna 2005 uspěla nejen u kritiků, ale taky u hráčů a posunula Irrational Games o krok blíž k BioShocku. SWAT 4 je na GOG dostupný ve své Gold Edition za necelých 10 eur.

Zprovoznit SWAT 4 na moderních operačních systémech (hra podporuje Windows XP, Vista, 7, 8, 10) prý nebylo nic jednoduché a lidé z GOG museli kontaktovat Paula Hellquista a Billa Gardnera. Dva klíčové lidi, kteří na hře svého času pracovali a teď pomohli Polákům s jejím zprovozněním pod novými verzemi Windows.

Podle Gardnera to byl právě SWAT 4, který se velkou mírou podílel na vzniku BioShocku. Irrational Games potřebovali po zrušeném projektu The Lost nějakou pecku a tou byl právě čtvrtý SWAT. Hra uspěla, tvůrci u ní dali hlavy dohromady a vyladili nejen své nástroje, ale také procesy, jak hru tvořit. To mělo podle Gardnera nemalý vliv na to, proč vůbec BioShock vznikl a mohl být takový jaký byl.

SWAT 4 zdroj: tisková zpráva

Gardner s Hellquistem vzpomínají na vývoj taktické akce v rozhovoru na GOG, ale snad až na zmínku o BioShocku z nich bohužel nic extra zajímavého nevypadlo. A stejně tak v rozhovoru nedošlo na proces restaurování hry pro nové operační systémy. Oba pánové už z Irrational zmizeli: Hellquist teď pracuje v Robot Entertainment na Orcs Must Die! Unchained, zatímco Gardner připravuje horor Perception, o kterém jsme nedávno psali.

Za připomenutí možná stojí, že SWAT 4 je týmová akce s elitní jednotkou vojáků, kdy řešíte různé velmi prekérní situace plné rukojmí a teroristů. Klíčové je nejen perfektní zvládnutí zbraní a výbavy, ale také spolupráce s týmem a taktický postup.

Hra nabízí celkem 21 misí, kooperativní i kompetitivní multiplayer a nástroj na tvorbu misí. K příležitosti vydání SWAT 4 jsou v tuto chvíli, až do 31. ledna, na GOG ve slevě předchozí hry série. Police Quest: SWAT 1 + 2 tak můžete zakoupit jen za cca 63 Kč, což je i aktuální cena trojky. „Aktuálně“ vydaný čtvrtý díl pak koupíte za cca 251 Kč.

Nejnovější články