Kdy Xbox 360 oficiálně dorazí do České republiky?
zdroj: tisková zpráva

Kdy Xbox 360 oficiálně dorazí do České republiky?

29. 11. 2005 16:16 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

V pátek 2.

Obrázek zdroj: tisková zpráva prosince se nová herní konzole Xbox 360 začne prodávat v Evropě (ve Velké Británii bude stát 209, resp. 279 liber za verzi s harddiskem), kde by pro start mělo být připraveno kolem 300 tisíc kusů. Manažer Chris Lewis z Microsoftu předpokládá, že budou bleskově rozebrány jako 700 tisíc kusů v USA (viz náš tématický článek) a tudíž zájemci, kteří si nepřivstanou a nezaujmou čelní místa v dlouhých frontách před obchody na starém kontinentu, budou muset počkat, než se na týdenní bázi objeví další várky, které mají přispět k plánům celosvětově prodat 2,5 - 3 miliony Xboxů 360 za první tři měsíce. Zní to hezky, že? Pokud jste však obyvatelem České republiky, ač patřící do Evropské unie, na takovou snadnou dostupnost rychle zapomeňte.

Jak jsme se exkluzivně dozvěděli od důvěryhodného zdroje, který si nepřál být jmenován, s Xboxem 360 to v ČR zatím vypadá dost bledě. Teprve v půlce prosince sem přijede zástupce evropské centrály Microsoftu a rozhodne, jak to u nás s oficiálním prodejem vlastně bude. Mnoho možností na výběr ale nemá - česká pobočka Microsoftu zajišťovat Xbox 360 údajně nechce, stejně tak se do toho prý nehrnou Cenega Czech, AT Computers ani jiné firmy (teď se nějaká marně hledá, aby se všeho ujala). Hlavní důvod jejich nezájmu? Absence technické a zákaznické podpory, především reklamací, ze strany výrobce. Kvůli standardní několikaprocentní kazivosti takových zařízení, nízkým maržím prodejce a relativně malému počtu prodaných konzolí v České republice (ve srovnání se světem), není těžké si spočítat, že by se to onomu distributorovi příliš nevyplatilo, spíš naopak.

Na jazyk se tedy logicky vkrádá otázka: proč u nás nebude existovat oficiální podpora a možnost reklamací Xboxu 360 přímo u Microsoftu ČR? Jeho ofic. vyjádření se nám do uzávěrky nepodařilo získat, nicméně odpověď z úst našeho důvěryhodného zdroje je prostá a ostatně není žádným tajemstvím - protože Microsoft na výrobě každého Xboxu 360 prodělává (podle propočtů BusinessWeeku tratí přibližně 126 dolarů na 1 kusu, tzn. 3000 Kč) a čím více těchto konzolí by se v České republice prodalo, tím by na nich byla jeho ztráta větší. A na hrách by se domácí Microsoft "nezahojil", protože se jimi v ČR vůbec nezabývá a narozdíl od PS2 titulů (Sony) na hrách pro Xbox primárně vydělá samotný vydavatel jako EA, Activision apod.

Působí to jako začarovaný kruh, takže zájemci o momentálně nejnadupanější herní konzoli jsou odkázáni na nákup v zahraničí (kde asi zpočátku nebudou úspěšní) nebo šedé dovozce, jejichž cena je však přemrštěně vysoká a jen těžko dostojí teoretickým reklamacím nebo jiné podpoře zákazníků. Situace se možná někdy v budoucnu změní a časem by tu Xbox 360 mohl být oficiálně nabízen, ale to samé jsme slyšeli u prvního Xboxu a jak to dopadlo...

zdroj: vlastní zpráva, GamesIndustry, GameSpot

jd

Nejnovější články