HDR technologie klepe na dveře v HL2: Lost Coast
zdroj: tisková zpráva

HDR technologie klepe na dveře v HL2: Lost Coast

20. 6. 2005 22:22 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Začátkem roku jsme vás informovali o technologii HDR (High Dynamic Range) a její plánované dodatečné implementaci do Half-Life 2 v podobě pro tyto účely speciálně vytvořeného oficiálního přídavku The Lost Coast.

Řada technickým žargonem nedotčených lidí tehdy netušila, jaké konkrétní přínosy tato technologie bude mít pro ně jako obyčejného hráče, ale nyní už víme více. V první řadě si zrekapitulujme, že technologie HDR umožňuje k nasvětlení scény použít barev nacházejících se mimo rozsah běžného RGB modelu. To v zásadě znamená následující: jasné objekty jsou skutečně jasné, tmavé objekty skutečně tmavé a u obou jsou jasně zřetelné detaily. Dále je nutno říct, že v případě technologie HDR se jedná o novinku pouze co se herního průmyslu týče. Už nějaký čas tato technologie nachází uplatnění ve světě filmu, mimo jiné i díky ILM George Lucase.

Vždy se samozřejmě jedná o hru se světlem. Ať už jde o tzv. blooming efekt, kdy jsou rozmazány hrany objektu umístěných před světelným zdrojem. Popřípadě detailnější a věrnější ztvárnění oblohy a vodní hladiny, nebo přirozenější znázornění lomu světla. Výsledný dojem dosažený kombinací více HDR efektů je skutečně velmi působivý. Detailnější rozbor HDR efektů najdete v článku na Bit-Tech a zde je galerie s renderovanými HDR modely na fotkách.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Level Lost Coast, kde bychom si tyto efekty měli mít možnost poprvé vychutnat, by měl být distribuován zdarma pro všechny majitele Half-life 2 prostřednictvím Steamu v průběhu července. Doug Lombardi z Valve vyvrátil fámy, že by ke zpoždění (level měl být původně dokončen v březnu) došlo na žádost ATI, která údajně chtěla vypuštění Lost Coast spojit s oficiálním oznámením svého nového grafického chipu R520. K posunutí termínu došlo jen z vůle Valve, kteří stále dolaďují detaily. Poměrně nepříjemnou zprávou jsou ovšem hardwarové požadavky, které nejsou menší než 1 GB RAM, 2-3 GHz procesor a grafická karta řady ATI X800 nebo GeForce 6800.
zdroj: Bit-tech.net

patrik

Nejnovější články