Druhý film o nezávislých hrách ničemu neuškodí, naopak
zdroj: tisková zpráva

Druhý film o nezávislých hrách ničemu neuškodí, naopak

9. 4. 2012 14:10 | Téma | autor: Marek Král |

Ještě jsme neviděli Indie Game: The Movie, úspěšný dokument zachycující hnutí současných...

Ještě jsme neviděli Indie Game: The Movie, úspěšný dokument zachycující hnutí současných nezávislých videoherních tvůrců, a už se pro nás chystá další film. Na první pohled jsou vidět rozdíly, což je jedině dobře: Us and the Game Industry oproti svému předchůdci nenasbíral na Kickstarteru 94 676 dolarů (1 784 453 korun), ale jen „pouhých“ 381 785 korun. Na druhou stranu, prakticky přesně tuto částku tvůrci chtěli, takže je to úspěch. Ani do dokumentu vybraní videoherní tvůrci a vůbec zacílení na diváky není tak úplně „mainstreamové“ jako v případě Indie Game: The Movie. Hlavními tahouny nicméně jsou: Jenova Chen (šanghajský návrhář her jako Cloud, Flow, Flower, Journey), Robin Hunicke (návrhářka a producentka titulů jako MySims, Boom Blox, Journey), Jason Rohrer (umělec, snílek, svým způsobem vizionář a renesanční člověk, jenž rád navrhuje hry jako Passage či Inside a Star-Filled Sky, jelikož tam venku si „nedokáže vybrat“) a samozřejmě pak lidé okolo nich. Vybrané peníze z Kickstarteru se použijí na postprodukci a distribuci filmu.


Nositelkou nápadu na dokument o nezávislých hrách, tvůrcích a směrech, jakými se dávají, je novozélandská filmařka Stephanie Beth, která si rovněž přizvala pomoc z Kanady Claye Westervelta. Stephanie Beth točí od 70. let, a to převážně s velkým důrazem na etnografii, což v modernějším pojetí znamená zájem o subkultury. Na konci sedmdesátých a na začátku osmdesátých let navíc s jasným cílením na dramatický vývoj žen ve společnosti a na přístup chování k nim (I Want to be Joan z doby, kdy se začala projevovat feministická hnutí; její dokument IN JOY pak o ženách zakoušejících domácí násilí).

Ani Clay Westervelt není žádným nováčkem: dlouhodobě se věnuje dokumentární filmařině a psaní scénářů. Za svůj dokument The Legend of Pancho Barnes and the Happy Bottom Riding Club získal cenu Emmy, ocenění dostal rovněž za seriál Storyline Online, v němž si kromě Jamese Earla Jonese, Betty White a dalších zahrál i Elijah Wood.

zdroj: Archiv

Indie Game: The Movie zachycuje příběhy mladých tvůrců a jejich cesty vývojem, gradující pomyslnými vavříny nebo skutečnými slzami. Us and the Game Industry se soustředí více na „teď a tady“: jak tvůrci při vývoji uvažují, jak nad svými projekty přemýšlí, co je žene dopředu nebo jak se dívají na tří-áčkový fenomén současných her. Kdo zná výše jmenované tvůrce, ať už skrze jejich díla nebo rozhovory s nimi, ví, že jde o velice inteligentní bandu lidí, jež nad svými kroky ráda přemýšlí. Všichni z nich se aktivně účastní přednášek a tvůrčích dílen (Game Developers Conference, Independent Games Festival...) a kdo si kdy jejich slova zpětně dohledává, ten musí usoudit, že mají hlavu a patu stejně jako hloubku. Dokument by měl být hotov koncem roku 2012 – snad se ho tedy dožijeme a užijeme si tak umně zrežírovaný a chytrý film o videoherní kultuře z pohledu tvůrců z druhé strany barikády.

Nejnovější články