Budou hry s DRM pro Linux zhoubné, nebo ne?
zdroj: tisková zpráva

Budou hry s DRM pro Linux zhoubné, nebo ne?

1. 8. 2012 17:19 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Když před pár dny Gabe Newell vysvětloval, proč je snaha o uzavření Windows 8 pro Steam špatná a otevřenost Linuxu dobrá, takže se Valve tímto směrem zaměří (viz náš článek), spousta uživatelů tohoto operačního systému ožila...

a část se na budoucnost Linuxu s hrami chráněnými DRM dívá více, než opatrně. Nad tím, zda by se nástup her s DRM (což je de facto i sám Steam) mohl celému Linuxu nevyplatit, se zamyslel Richard Stallman.


Stallman je aktivistou, který už dlouhé roky, respektive až dekády bojuje za svobodný software a Linux je pro něj prostor, kde se může uživatel cítit úplně svobodný a ničím neomezovaný. Nyní publikoval text, který se „invazí“ Valve na Linux zabývá. Přesněji řečeno, zda příchod „nesvobodných“ (tedy s DRM) programů a hlavně her, které umí přitáhnout uživatele, představuje pro Linux hrozbu.

Stallman píše: „Předpokládám, že přístupnost populárních nesvobodných programů na GNU/Linuxu může navýšit adpci tohoto systému. Nicméně, náš cíl leží za tím, udělat  tento systém obecně oblíbeným a úspěšným. Cílem je přinést uživatelům svobodu. Otázkou tedy je, jak tento vývoj ovlivní uživatelskou svobodu“.

Podle Stallmana prostě existence nesvobodných programů na počítači způsobuje, že není svobodný, není „free“. Výsledkem tak je, že Stallman vidí na tomto příchodu negativa i pozitiva. Podle něj plusy převáží nad mínusy, ovšem jen do té doby, než se zaměříme na nepřímý vliv akceptování těchto her linuxovou komunitou.

„Bude tu ale nějaký nepřímý efekt – co udělá použití těchto her s naší komunitou? Jakákoliv distribuce na GNU/Linuxu, která přijde s tímto softwarem a nabídne tyto hry nás naučí, že cílem není svoboda. Nesvobodný software na GNU/ Linuxu už nyní v distribuci funguje proti našemu záměru, tedy svobodě. Když do distribuce přidáme tyto hry, jenom se tento efekt posílí“.

U Stallmena prostě bojuje racionální stránka, která uvítá rozšíření Linuxu s tou idealistickou. Což není vysloveně špatná věc, když už někdo jako Stallman věnuje tolik let boji za určitou myšlenku a nyní hrozí, že by se mu zhroutila, jakkoliv je třeba extrémní. A jistě to nebude problém jen pro něj, jelikož hnutí za svobodou na Linuxu není malé.

Nejnovější články