Best of 2016: Nejlepší RPG
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Nejlepší RPG

31. 1. 2017 19:15 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Ať už erpégéčka hrajete kvůli explozivní magii nebo dialogovému potěšení, ať preferujete klasický izometrický styl či dynamičtější kameru, ať už máte rádi pohádky nebo temné, děsivé zážitky, letos jste každopádně museli být spokojení. Nadílka her byla stejně různorodá, jako kvalitní. Ačkoli jsme se nedočkali opravdové pecky, která by pro sebe ukradla všechny palcové titulky tak, jako posledně Zaklínač 3: Divoký hon, stejně pro vás máme připravený zajímavý výběr pěti nejlepších her na hrdiny, které přinesl rok 2016.

Tyranny

Hrát za čistokrevného zloducha není žádná novinka. Za krutého Sitha jste si mohli zahrát třeba v KOTOR - pokud jste na to měli chuť. Ale hodit vás po hlavě do světa podrobeného temným pánem, jemuž chtě nechtě musíte dělat patřičně bezohlednou posluhovačku? To už si tedy vývojáři z Obsidianu dovolili hodně. A vyplatilo se to! Vítejte v Tyranny, na trnité cestě sérií morálních problémů, které velmi často nemají žádné “správné” řešení. Vaše pouť je plná emocí, přemýšlení a filozofování o tom, kudy vedou hranice dobra a zla, a jestli tyhle pojmy vůbec mají v extrémních situacích smysl. A krom podnětného dumání si samozřejmě spolu se svou družinou pěkně takticky zabojujete.

tyranny-hands-on-preview-obsidian-goes-old-school_ghqg zdroj: tisková zpráva

Dark Souls III

Dark Souls III jsou důstojným zakončením jedné z nejlepších trilogií, jaké kdy svět RPG poznal. Depresivní svět v rozkladu, vyprávění zprostředkované do detailů vypiplaným prostředím, neuvěřitelně tísnivá atmosféra, a samozřejmě dnes už proslavené supertěžké souboje - to všechno se ve trojce vrací s plnou parádou. Honza Slavík měl v recenzi jen pár výtek, hlavně že trojka je možná až příliš podobná jedničce. Ale stejně jako on se ptáme, zda se něco takového vůbec dá považovat za problém. Silně připomínat skvělou hru rozhodně není hrdelní zločin. Pokud máte herní Souls sérii rádi, třetí díl vás určitě nezklame.

Dark Souls III zdroj: tisková zpráva

Stardew Valley

Od neustálého napětí a frustrace z umírání se dostáváme do úplně jiných, křišťálově průzračných vod. Stardew Valley je “venkovská idyla nejčistšího zrna”, relaxační sandbox, ve kterém se staráte o svou farmu. Musíte postavit dům, zasadit plodiny, chovat dobytek. Pak je třeba sklízet, sbírat, dojit. Ale to zdaleka není všechno. Naučte se bojovat s nepřáteli a těžte suroviny jak v Terrarii. Zamilujte se, získejte ženu svého srdce a zploďte s ní potomka, který bude pokračovat ve vašem odkazu. A mnoho, mnoho dalšího. Stardew Valley je nádherným únikem pryč od civilizace. Tahle na první pohled jednoduchá záležitost je ve skutečnosti ohromně komplexní zábava s nespočtem možností, jak prožít svůj rurální život.    

Stardew Valley zdroj: Eric Barone

Final Fantasy XV

Deset let vývoje, několik restartů, střídající se vývojáři… Napsat, že Final Fantasy XV zažila porodní bolesti, by bylo velmi zdrženlivé vyjádření. Ale světe, div se - navzdory tomu se z tohohle grandiózního RPG vyklubala báječná hra! Sice jsou v ní sem tam patrné nějaké ty nedodělky, ale skvělý herní svět ve spojení s omračujícím množstvím obsahu to plně vynahrazuje. Když si k tomu přičtete spoustu inovací, byť občas kontroverzních, jako v případě soubojového systému, výsledkem je fantastické dobrodružství, do kterého se vyplatí všechny ty desítky hodin investovat.

Final Fantasy XV zdroj: tisková zpráva

Salt and Sanctuary

“Nemilosrdné a na soubojích založené akční RPG.” Máte kvůli Luciiným slovům lehký pocit déjà vu? Není divu. Ano, Salt and Sanctuary skutečně v lecčems připomíná 2D verzi Dark Souls III, včetně pochmurné atmosféry a příšerně těžkých soubojů s bossy. A vzhledem k tomu, že jsou srovnatelné i kvalitou, asi tušíte, proč se obě hry ocitly na našem seznamu. Salt and Sanctuary však nabízí jiný styl boje založený na svižných útocích a vzdušné akrobacii. A i další přídavky, například vynikající systém svatyní, stojí za to. Tohle bravurní RPG určitě zaujme nejen fanoušky série Souls.

Salt and Sanctuary zdroj: tisková zpráva

 

A nejlepším RPG za rok 2016 se podle redakce Games.cz stává:

bestof_RPG_dolni zdroj: tisková zpráva

Čestné uznání aneb RPG, která ještě stojí za pozornost:

Grim Dawn
Deus Ex: Mankind Divided
Subterrain
Pokémon Sun and Moon
The Banner Saga 2

Nejnovější články