Banner Saga čelí potenciální žalobě kvůli absurdnímu sporu o slovo
zdroj: tisková zpráva

Banner Saga čelí potenciální žalobě kvůli absurdnímu sporu o slovo

23. 1. 2014 10:56 | Téma | autor: Aleš Smutný |

(Aktualizováno o vyjádření Stoic Studios a další detaily o kauze) Sním či bdím? O tom, že patentoví či trademarkoví podvodníčci a trollové se snaží de facto vydíráním „podojit“ spoustu firem a společností jsme psali i v herním kontextu. Nyní se do bizarního vláčku vcelku opovrženíhodných existencí přidala společnost King.com. Ta není typickým příkladem firmy, která zneužívá ochranné známky a následně se soudí, King hry tvoří.

Kupříkladu mají na kontě povedenou mobilní hříčku Candy Crush Saga, dále Bubble Witch Saga, Pyramid Solitaire Saga atd. Už vidíte, kam to míří? Přesně tak, King v únoru minulého roku zaregistroval ochrannou známku slovo Saga. Pokud byste mysleli, že nejde patentovat nebo v tomto případě vytvořit trademark něco tak prostého jako slovo „sága“, byli byste na omylu.

King totiž už podal stížnost na vývojáře vikinského strategického RPG Banner Saga pro porušení této ochranné známky. Ve stížnosti, která může skončit i u soudu stojí. „Značka Banner Saga je matoucím a nepravdivým způsobem totožná s dříve použitou značkou Saga od King. Zákazníci by si mohli plést jednotlivé produkty a tím by pravděpodobně došlo ke zmatení a tedy poškození společnosti King“. Ano, všichni si spletou RPG strategii s vikingy s růžovofialovým skládáním bonbonů. Ale o to nejde, jde o onu absurditu, že je možné vytvořit trademark na obecné, běžně používané slovo.

Mimochodem, aby bylo dosaženo absurdity v nejvyšší možné míře, King si nyní zaregistroval značku Candy, tedy další zcela obecné slovo. Proti této registraci, jak se zdá, se ještě jde odvolat. Ale abyste nemysleli, že jde o něco, co musí soud smést ze stolu. King je velká firma (v jejím katalogu najdete přes 150 her), která si může dovolit vleklé právní spory, které stojí nemalé peníze. To si malí vývojáři, kteří se na mobilních platformách vyskytují nemohou dovolit a tak je prostě King, jakkoliv není v morálním právu (a třeba ani legálně) prostě protivníky donutí ustoupit a změnit jméno hry. A nebo zaplatit v rámci mimosoudního vyrovnání...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nyní něco takového čeká asi Stoic. King se na dotaz Game Industry vyjádřil k celému případu. „Nesnažíme se zastavit Banner Saga z používání svého jména. Nemyslíme, že Banner Saga se snaží těžit z naší značky. Nicméně jako jako každá prozíravá společnost musíme podniknout všechny potřebné kroky, abychom ochránili svou značku dnes i v budoucnu. Pokud bychom neodporovali trademarku Banner Saga, bylo by mnohem snazší pro opravdové kopírovače argumentovat, že jejich 'Saga' je legitimní“.

Jednoduše řečeno, King vlastně proti Banner Saga nic nemá, ví, že se nepřiživuje na jeho značce, ale nemůže dle svých slov jinak. Jak kruté vůči tomuto gigantu se svázanýma rukama... Bohužel, jak bylo řečeno, pro Stoic, ale i ostatní vývojáře, kterým hrozí napadení kvůli názvu Saga či Candy v názvu jejich hry, není vlastně ani tak prioritní, že prostě odporuje zdravému rozumu a slušné společnosti trademarkování obecných slov. Problém je v tom, že případný soudní spor může být drahý a byť třeba Stoic by teď už mohl na nějaké to šermování paragrafy mít, nějaký tým, který v garáži vytvořil hru na mobil na ně určitě mít nebude.

Takže sním či bdím?

Update (10:53) – Na zablokování názvu Banner Saga ze strany King se už ozvalo studio Stoic a rozhodně se nehodlá lípy, pardon slova v názvu Saga vzdát. Pro upřesnění celého případu. King tvrdí, že je držitelem ochranné známky Saga vzhledem ke svým hrám … Saga. Nicméně, jak se zdá, ono to s tím není úplně jasné, podle RPS je registrace známky v pozastaveném stádiu.

Teď chvilka hraní si na ďáblova advokáta. Z hlediska principu práva je po teoretické rovině přístup King správný. Pokud by legislativně neoponoval možným kopiím svých mobilních her, ochranná známka by mohla přejít do statutu veřejné. Jelikož je King velmi úspěšným tvůrcem her, ty jsou bezostyšně kopírovány všemožnými vykuky, kteří chtějí těžit z úspěchu jejich her.

Jenže v tomto případě jde o přístup „pobijte je všechny, on si pámbu, tedy soud, přebere“. Protože zde není jakýchkoliv pochyb, že Banner Saga prostě nechce těžit z úspěchu Saga sérií King. Kristepane, stačí se na ty hry podívat. Jenže, jak se zdá, King si může dovolit i tohle, protože sice hrozí riziko, že případný soud prohraje, ale mnohem, mnohem pravděpodobnější je, že protivníky prostě finančně utahá ještě před rozhodnutím soudu.

Jak asi víte, crowdfundingem zaplacená Banner Saga má mít další díly, což ovšem momentálně není možné pod názvem Banner Saga. Známka byla zablokována námitkou King a prostě jako Banner Saga II (nebo cokoliv Saga) nemůže vyjít. Stoic ale nehodlá ustoupit a podle všeho zalehne se štíty a sekerami na matrace. Alex Thomas se vyjádřil v tom smyslu, že se šikanovat nenechá. „Jednoduše nemůžeme použít naše vlastní jméno Banner Saga pro naší hru o vikinské epice, protože King.com říká, že mají práva na podstatné jméno sága, což znamená 'vikinská epika', v celé herní sféře“.

V oficiálním, příjemně bojovně laděném oficiálním prohlášení, pak Stoic jasně deklaruje. „Před dvěma lety se tři z nás ve Stoicu vydali na cestu vytvořit epickou vikinskou hru The Banner Saga. Vytvořili jsme ji, lidé ji milovali a tak děláme na další. Nebudeme vytvářet vikinskou ságu bez použití slova 'sága' a nelíbí se nám, když nám někdo říká, že to nemůžeme“.

Nejnovější články