Android konzole OUYA uspěla na Kickstarteru za pár hodin
zdroj: tisková zpráva

Android konzole OUYA uspěla na Kickstarteru za pár hodin

11. 7. 2012 12:29 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Když vám projekt na Kickstarteru, který požaduje skoro milion dolarů, uspěje za jeden den, víte jedno – máte nápad, o který lidé opravdu stojí. Přitom se ten nápad zdá být velmi jednoduchým – herní konzole, otevřená vývojářům, která poběží na Androidu a jednoduše vám zprostředkuje klasické pohodlné hraní na televizi, bez nějakých omezení. A jmenuje se OUYA.


Ponechme stranou technické požadavky – jak a co se na tom bude hrát? Co se bude na této platformě hrát, to záleží na vývojářích her. Jasné už je ale v tom, jak se bude hrát, protože jedním z požadavků je, že alespoň část každé hry musí být uživatelům přístupná zdarma. Může jít o klasické demo, které uživateli na konci nabídne koupi plné hry. Může jít o typický free-to-play model, v jehož rámci člověk neplatí za základní hru, ale za doplňkové předměty či herní prvky. Anebo může jít o hru dostupnou zdarma, ale s pravidelným předplatným.


Samotný projekt OUYA je velmi, velmi optimistický. Konzole by měla být otevřená i pro vývojáře, protože každá OUYA bude i dev kitem. Dokonce to jde tak daleko, že tvůrci říkají „hackeři, směle do toho, upravte si naši konzolu, jak vás jen napadne“. Což není tak dobrý nápad. Ano, jedna věc jsou úpravy hardwaru, jak vás napadne, druhá věc je, že podobně hackerům otevřené bylo PSP, byť neúmyslně... a jak to dopadlo víme všichni. Tady bude nejtěžší boj, tedy vyvážení ztrát z pirátství (protože se prostě takoví lidé najdou) a zisku z free-to-play modelu (protože jinak ony ztráty nevykompenzujete, když plné hry půjde, pravděpodobně velmi brzy, ukrást).

Co se týče výbavy, OUYA bude samozřejmě podporovat gamepad, navíc s dotykovou plochou. Co se týče technických specifikací, OUYA by měla mít Tegra3 čtyřjádrový procesor, 1GB RAM, 8GB vnitřní paměti, HDMI, WiFi, BT, USB 2.0, Android 4.0. Takže žádné extra zázraky v oblasti výkonu čekat nemůžete, ale to ani nebylo zamýšleno, v tom kouzlo téhle hračky netkví.

Osobně se nemohu ubránit jisté skepsi. Výkon konzole odpovídá Nexus 7 tabletům a přiznám se, že mám raději na hraní her pro tablety právě tablety a pro konzole... nu, konzole. Když to zvulgarizuji, nepotřebuji hrát Angry Birds na televizi (ano, OUYA pracuje na tom, že budou hry vyvíjeny přímo pro ni a nebudou to pouze Angry Birds).

Více se ale bojím pirátství. Ne toho, že by konzoli zabilo, ale mohlo by dát vzniknout pouze free-to-play modelu nebo freemium modelu, kdy budu do hry cpát další a další peníze, aby se vývojáři zaplatil vývoj. Navíc, OUYA nemá jasno v tom, jak bude probíhat schvalovací proces výběru her pro konzoli a to není žádná legrace – když totiž platformu otevřete úplně, skončíte zavaleni v tuně mizerných her, v nichž se ty dobré ztratí, následně nevydělají a vývojář se přesune jinam. OUYA sice ví, že si vezme 30 % z výdělku dané hry, ale to pro úspěšnou platformu nestačí. Plus, pár zlých jazyků výstižně říká, že OUYA se vám snaží prodat tablet, který máte doma, umí se připojit k TV a dokonce k němu lze připojit klasický X360 gamepad...

Má skepse neznamená nic ve srovnání s nadšením lidí, kteří prostě téhle konzoli věří. Tvůrci dokonce museli přidávat počet odměň za 99dolarový příspěvek, který znamená, že dostanete celou konzoli i s ovladačem. Takže ani plná cena OUYA by neměla být vysoká. Je pravděpodobné, že se díváme na úspěšný projekt, který nezmění tvář hraní, ale nabídne další populární alternativu. Pokud se na něčem nezasekne. Protože problémů je na cestě spousta a vytvořit hardware je vlastně jen začátek celé té dlouhé cesty.

Nejnovější články