Activision hází přes palubu většinu her Sierry
zdroj: tisková zpráva

Activision hází přes palubu většinu her Sierry

29. 7. 2008 18:18 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Nechají si vesměs jen dětské/filmové hry, ale rozdělané Ghostbusters, World in Conflict, Brutal Legend, Riddicka a další odstřelili. UDÁLOST TÝDNE

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Slučování dvou firem s sebou vedle mohutně omílaných výhod vždy přináší i nějaká ta negativa a oběti. Vzpomeňme rušení duplicitních pozic nebo z poslední doby medializovaný odpor programátorů Atlasu přejít na technologii Centra. Už z prosincového oznámení a následných vyjádření bylo naprosto zřejmé, že spojení Activision s Vivendi Games se uskutečnilo především díky Blizzardu (resp. World of Warcraftu) a že hlavní slovo v nové firmě budou mít lidé z vedení Activision, se všemi důsledky s tím souvisejícími.

Nyní, když byla fúze s Vivendi Games oficiálně dokončena a všechny jejich rozdělané projekty prošly důkladným auditem, se potvrdily spekulace o nepříliš optimistickém osudu mnoha rozpracovaných her pod značkou Sierra (Vivendi). Z nich si Activision Blizzard nakonec ponechají pouze pět kousků, zatímco většinu zbylých nekompromisně hází přes palubu. Abychom byli přesní, přímo je neruší, protože mnohé se nachází ve velmi pokročilém stavu vývoje a nevyplatilo by se je úplně odpískat, ale prostě je pod sebou nevydají a nechtějí už s nimi nic mít. Rozstřel dopadl takhle:

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jak vidno, Activision Blizzard si z bývalého lineupu Sierry vyzobali vesměs jen samé dětské konzolové značky nebo ty s filmovou licencí (pověstnou výjimkou je Prototype), zkrátka samé jistoty (něco jako Call of Duty, Guitar Hero či Spider-Man). Oproti tomu skoro všechny komplexnější hry nebo ty riskantnější, s menší šancí na komerční úspěch prozatím pozastavují a přemýšlí o jejich budoucnosti. Nabízejí je na prodej jiným vydavatelům a zároveň údajně nechávají jejich tvůrce (např. Tim Schaffer s Brutal Legend), aby si sami sehnali investora pro financování dodělání. Zdůvodnili to slovy, že se jim odstřelené hry nehodí do dlouhodobé strategie a že dělají normální byznys: "Soustředíme se na efektivitu celé firmy a na oblasti, v níž máme vedoucí pozici na trhu".

Obrázek zdroj: tisková zpráva Hrami to však nekončí: studia patřící Vivendi - konkrétně High Moon Studios (Bourne), Radical Entertainment (Prototype), Massive Entertainment (World in Conflict) a Swordfish Studios (50 Cent) - mají být zkonsolidována, pod čímž si máme představit jejich prodej, propouštění nebo rovnou zavření. Ani divize Sierra Online a Vivendi Games Mobile nečekají světlé zítřky: byly nazvány vedlejším byznysem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Některá rozhodnutí Activision Blizzard se dají chápat, např. bondovka Quantum of Solace působí povedeněji než velmi podobné Bourne Conspiracy (to mělo velké štěstí, že stihlo vyjít minulý měsíc, ale neprodávalo se nijak extra). Také lze rozumět tomu, že když firma vlastní asi nejlepší tvůrce RTS v Blizzardu, nemusí si nechávat další špičkové studio zaměřené na tento žánr (World in Conflict). Na druhou stranu, člověk by čekal, že prakticky hotové tituly typu Ghostbusters by jim neškodilo ještě vydat, pokud tedy ve skutečnosti nejsou vyloženě odpadem a nesnížily by jim prestiž. Na každý pád jsme dnes byli ujištěni, že Ghostbusters (předvádění ještě minulý týden na Comic-Conu) vyjdou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokud si pozastavené hry srovnáte s novinkami, co Activision v posledních týdnech ohlásili - Wolfenstein, Singularity či Marvel Ultimate Alliance 2: Fusion (a pak ještě X-Men Origins: Wolverine & Transformers: Revenge of the Fallen) - nepůsobí zatím žádné z nich o řád lépe, než ty rozpracované od Vivendi. Na jazyk se proto vkrádá myšlenka, že v tomhle rozhodování asi měly vliv jiné faktory než samotná úroveň her, zejména vztahy Activision se spolupracujícími studii a jejich protěžování, čímž jsme se zase dostali zpět na začátek článku. Proč si tedy vlastně Activision nekoupili od Vivendi jen samotný Blizzard, když je ostatní hry nezajímají?

P.S. Moc se těším na komentář Johna Riccitiella i na to, kdo jako první zpochybní hype, jestli jsou Activision Blizzard největším herním vydavatelem na světě.
zdroj: Videogamer, Variety, GS, EG, Shacknews, vlastní

jd

Nejnovější články