TEST - Gran Turismo 5 Prologue
zdroj: tisková zpráva

TEST - Gran Turismo 5 Prologue

20. 10. 2007 16:16 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

"Demo na demo" 5.dílu slavných konzolových závodů je od noci ke stažení. Jaké jsou naše dojmy z kroužení po okruhu Suzuka?

V noci na dnešek všichni hráči konečně dostali vyhlíženou demoverzi prologu pátého dílu nejslavnějších konzolových závodů všech dob, Gran Turismo. „Všichni hráči“ asi není nejvhodnější výraz, protože jak známo, pro Sony civilizace začíná a končí v Japonsku a Evropa bývá až na tom úplně posledním místě. Musíte tedy disponovat japonským účtem (jak na to?), abyste si časově omezené (jen do 11. listopadu) singleplayerové demo mohli zdarma stáhnout z PlayStation Network. A jaké že jsou naše dojmy z několikahodinového kroužení po okruhu Suzuka na PlayStation 3?

Předně je doslova šokující kvalita a nasvícení automobilů. Něco takového jsem ještě nikdy neviděl a svou konkurenci nechávají japonští vývojáři na míle za sebou. Každý model je naprosto precizní včetně interiéru, kde je jen škoda, že se nemůžete volně rozhlížet. Na výběr je v demu GT5 Prologue ze 7 vozidel (seznam; některá jsou však zpočátku zamknutá), z nichž nejzajímavější bezesporu je Mitsubishi EVO X. Na trati pak soupeří 16 jezdců a hra nemá nejmenší problém vykreslit vše zcela plynule v 60 fps. Důraz kladený na vzhled a množství vozidel se však podepisuje na slabším okolí, ale celkové dojmy jsou i přesto skvělé. Dokonalé grafické zpracování vynikne zejména v replay, kde tvůrci ještě vylepšují scénu o několik přidaných efektů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Bohužel, vypadá to, že staré bolesti série Gran Turismo nám zůstávají, alespoň dočasně. Nebudu moc rozebírat chybějící destrukce, protože se slibuje dodatečný stahovatelný obsah, který by hru mohl časem rozšířit o tolik potřebný model poškození. Bez něj je i nadále možné uplatňovat „karambol“ styl, aniž byste se museli obávat poškození vozidla. Vzájemné pošťuchování na trati navíc nemá moc velký vliv na řízení, což není věrohodné. Pokud sledujete automobilové závody, víte, že i malé mířené ťuknutí zezadu může poslat soupeře do nekontrolovatelné vývrtky. Ve hře však vytlačíte soupeře mimo silnici pouze silným nárazem a ani tehdy se obligátních hodin nedočkáte.

Zlepšit by v demu potřebovala také umělá inteligence virtuálních závodníků, kteří většinu času stráví ve vláčku beze snahy pokusit se o předjíždění nebo nějaký agresivnější útok. Jen skutečně málokdy uvidíte předjetí, nějaké chyby pak japonští roboti prakticky nedělají (až na výjimky). O jediné vzrušení na trati jsem se staral pouze já sám a to je skutečně škoda. Forza Motorsport 2 na Xboxu 360 není vizuálně zdaleka tak atraktivní, ale její jízdní model a agresivita soupeřů ukazují lidem z Polyphony Digital, na jaké oblasti by se měli zaměřit. Výměnu by si zasloužily i mnohé zvuky, protože stále stejné pištění pneumatik nebo plechově nevýrazné nárazy nepatří do roku 2007.


GT5 Prologue demo 10min. video - další podobná & stažitelné verze

Závěrem však musím konstatovat, že Gran Turismo 5 Prologue má nějaké tajemné kouzlo, které činí tuto hru natolik atraktivní, že ji spoustu chybek odpustíte. Já jsem se opravdu dobře bavil a nemohu se dočkat plné verze (vyjde před Vánocemi). Prologue stejně slouží spíše k testování před příchodem plnohodnotného pátého dílu. Proto musíme doufat, že největší problémy budou včas odstraněny a příští rok přivítáme skutečného krále automobilových závodů, který snad překročí svůj vlastní stín.
zdroj: vlastní, Xboxyde, GTChannel

ik

Nejnovější články