Ořezaný multiplayer v DirectX 9 verzi Crysis
zdroj: tisková zpráva

Ořezaný multiplayer v DirectX 9 verzi Crysis

18. 9. 2007 19:19 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Jak moc bude omezena podpora fyziky v síťové hře pod DirectX 9 a co z toho vyplývá? Plus ForceWare ovladače pro brzké demo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva I vývojáři z Cryteku se zapojili do DirectX 9 vs. DirectX 10 debaty. Hlavně v tom směru, co budou rozdíly v obou technologiích znamenat pro hráče MULTIPLAYERU Crysis. Zprávy to nejsou úplně příznivé. Vypadá to, že DirectX 9 verze síťové hry nebude mít tak pokročilou fyziku, jakou bylo možné vidět na několika ukázkách ze hry, a nebude mít ani denní cyklus - tedy dynamické střídání noci a dne (to prožijete jen při otevření MP mapy v Sandbox2 editoru). To znamená, že třeba ony zničitelné stromy ani žádné jiné objekty na mapě (s výjimkou vozidel) jednoduše nebudou existovat v multiplayeru, pokud poběží pod DirectX 9. Hráčům pak budou umožněny jenom pasivní interakce s prostředím v tom smyslu, že větve stromů a listy palem budou průstřelné.

Crytek toto řešení odůvodňuje vysokým vytížením hodně zalidněných multiplayerových serverů a nízkým výkonem, ke kterému dojde, když fyzika běží pod DirectX 9. Takže k tomu, abyste si vychutnali všechny efekty, především v multiplayeru (v singleplayeru by rozdíly rozhodně neměly být tak značné) budete potřebovat počítač s plnou hardwarovou podporou pro DirectX 10, včetně operačního systému Windows Vista a grafické karty s DX10. K tomu ještě budete muset hrát na serveru, kde je DirectX 10 zapnutý. V opačném případě se síťová hra přizpůsobuje DirectX 9 verzi, se všemi popsanými omezeními z toho vyplývajícími. Na jednom multiplayerovém serveru se z toho důvodu nebudou moci potkat lidé hrající v DX9 režimu s majiteli DX10 grafické karty (ti budou však mohou hrát i na DX9 MP serverech). Mimochodem, česká fansite pořádá soutěž o 8 klíčů do MP bety.

Právě pro Crysis, a také pro BioShock, Enemy Territory: Quake Wars, Hellgate: London a World in Conflict jsou určeny nové ovladače NVIDIA ForceWare 163.69. Zatím jsou ve fázi beta, ale pro uvedené hry jsou odladěné v rámci programu TWIMTBP. Takže až nadejde ta správná doba, což znamená už za týden (25.9.), kdy se objeví veřejné singleplayerové demo, tak je neváhejte použít. Kromě tyto drivery přinášejí opravy pro Battlefield 2 (problikávání trávy, když je kvalita obrazu nastavena na "high") a padání hry Rise of Nations: Rise of Legends (když je rozlišení nastaveno na 1920x1200 bodů a v menu hry se zapne antialiasing na "medium"). Další změny viz Release Notes. Ovladače můžete stáhnout pro Windows XP 32-bit, Windows Vista 32-bit a Windows Vista 64-bit.

zdroj: TotalCrysis, FS, Nvidia

cappy

Nejnovější články