Graywalkers: Purgatory je první v sérii post-apo RPG strategií, kterou si můžete hned teď zahrát
zdroj: tisková zpráva

Graywalkers: Purgatory je první v sérii post-apo RPG strategií, kterou si můžete hned teď zahrát

2. 10. 2014 19:30 | Preview | autor: Ladislav Loukota |

Začne-li prezentace nějaké hry zmínkou o inspirace u legend jako Fallout, X-Com a Jagged Alliance, nezbývá mnoho dalších otázek, na které se ptát. Tahové post-apo RPG Graywalkers: Purgatory však pokračuje v mletí panty a vedle odkazování se na klasiku přihazuje i slib emergentní hratelnosti nebo možnost stáhnout a hrát hned teď demo (což vždycky potěší). 

Cílem tvůrců je naservírovat komplexní vyvedení postav v tradici komplexních RPG. Nepůjde jenom o jejich naverbování kvůli fragům - zápletka přímo počítá s tím, že jako vyvolený vůdce lidstva musíte sjednotit ony titulní "graywalkery" a znovu vydobýt lidem místo na slunci. Krom technofilních elementů zasazení obsahuje hra i magické prvky - apokalypsa totiž vznikla jakousi kolizí nebe a pekla v naší nebohé realitě...

Celkový mix tak nebezpečně připomíná otrhanější Shadowrun. Vedle tahových soubojů lákají vývojáři především na zevrubnou simulaci herního světa, na kterém mají být znát i nejmenší hráčské volby. Herní mytologie ostatně počítá s dvěma sty lety příběhového pozadí.

Půjde-li vše jako na drátkách, vyjde hra pro PC, Mac a Linux na Steamu, ale též v DRM-free verzi (stránky hry a GOG, hádám). K vydání však má dojít až bratru za 18 měsíců - dle ideálních plánů, připomínám. Aby na to došlo, vývojáři by rádi nejen zapřáhli komunitní financování (viz Kickstarter), ale rovněž by rádi přijali i pomoc komunity s tvorbou materiálů - tedy grafiky, modelů, hudby a podobně.

Graywalkers: Purgatory zdroj: tisková zpráva

Zdaleka největší kamenem úrazu je ostatně, čistě subjektivně, momentální vzhled Graywalkers. Náctiletá vizáž na grafických návrzích připomíná  cosi mezi Fallouty a Bravo Girl a vskutku není vizuálem, který způsobuje samovolné odkapávání slin. Nemalá část hry rovněž svými detaily připomíná předminulou grafickou generaci. O vizáž tu však zjevně půjde až v poslední řadě.

Graywalkers: Purgatory má být první v plánované sérii strategických (a tahových) RPG her. Pokud vývojáři plánují alespoň z poloviny propracovanou hratelnost, jako mají název, máme se na to těšit!

Graywalkers: Purgatory zdroj: tisková zpráva

Na druhou stranu se však nabízí i kacířská otázka, zdali už těch post-apokalyptických RPG není přeci jen příliš. Nedávno vyšel druhý Wasteland, zároveň je to teprve týden a něco, co se na Kickstarteru objevilo podobné RPG Bedlam, rovněž z post-apokalyptického prostředí.

Bedlam mimochodem, i přes svůj potenciál a ověřený engine z The Banner Saga, stále nevybrala ani polovinu nutných peněz. Není to třeba tím, že trh začíná být malinko přesycen? Nestávají se nám křížence Falloutů a F.T.L. přebytkovým zbožím, jako jsou nyní vesmírné simulátory? Otázky, samé otázky... Graywalkers: Purgatory si ale rozhodně vyzkoušejte, když už tu možnost máte.

Nejnovější články