Balancování mezi realitou a noční můrou v Alan Wake
zdroj: tisková zpráva

Balancování mezi realitou a noční můrou v Alan Wake

23. 1. 2008 15:15 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

O filmové inspiraci tvůrců, nasekání děje do epizod, přínosu vícejádrových CPU a odkladu.

Informačnímu suchu kolem Alan Wake - "prvního skutečně hororového thrilleru", jenž hodlá složit poctu trhlým hollywoodským režisérům typu Lynch či Darabont - zatnul tipec německý server PC Action, který vyzpovídal tvůrce z Remedy. Jak známo, absolvujeme díky nim cestu do hlubin spletité spisovatelovy duše: "Alan je normální třicátník, až na to, že trpí nespavostí. Hlavní inspirací pro plození černočerných románů je mu jeho múza Alice. Ta je klíčem k řadě důležitých informací, takže o ní přirozeně nechceme moc vykecávat." Je vůbec tato ženuška skutečná, nebo už je jaksi "za hranicí"?

Ač budete mít možnost prozkoumávat poměrně rozlehlé exteriéry Skalistých hor, kvalitní příběh musí být dle autorů proveden přísně lineárně (a s tím např. také koloběh dne a noci, který se bude posouvat jedině s příběhem). Nosná linie bude dávkována podobně jako v seriálu Twin Peaks, což v případě Alan Wake naštěstí neznamená epizodický "halflifovský" obsah, nýbrž nasekání děje (alfa a omega hry) do výrazně oddělených kapitol. Jeho autor, Sam Lake, hře s nadsázkou říká Alan Wake - první sezóna. Jinak půjde po Death Rally o další hru od tohoto studia, kde se objeví použitelná auta a jiná přibližovadla.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jelikož zde hororový element nebude hrát žádné druhé housle, pilují Finové k dokonalosti tradiční lekací prvky (mlha, déšť, mraky, malé tornádo) i "lynchovské" zvuky. Pro pohodlné a kvalitní ztvárnění lesů, skal, údolíček atp. naprogramovali systém Biotype, umožňující vytvořit odpovídající kus světa kolem městečka Bright Falls jen pár hloupými kliky na myšítku. Něčím podobným budou obšťastněni i moduchtiví kreativci z řad hráčů.

Co se týká technické stránky, momentálně jim běží hra na čtyřjádrových procesorech zhruba o 30% rychleji (záleží na konkrétní situaci) než na duálních procesorech (8-jádrové procesory ještě neosedlali :) Jedno jádro z dual-core vyčlenili pouze na počítání fyzikální simulace (přes Havok), což se jim prý ukázalo být nejlepším řešením pro všechny hry s bohatou fyzikou. Vlastně tak nepřímo řekli, že Alan Wake pouze s jednojádrovým CPU zkrátka nerozběhnete. Ohledně speciálních DX10 efektů zatím nic prozradit nechtěli, jen mají jasno, že podporou SLI/Crossfire se zabývat nebudou, neboť jsou moc málo rozšířeny a nevyplatí se jim s multi-GPU ztrácet čas.

Remedy si rádi udržují punc malého studia zodpovědného za velké hry, a tak jen málokoho překvapí, že pořád nechtějí specifikovat přesný termín (nedávno se začalo hovořit o možném odkladu z Vánoc na rok 2009). Snad se na toto téma něco dozvíme příští měsíc na GDC konferenci Microsoftu - více o Alan Wake pro PC (pořád platí starý záměr s Vista-exkluzivitou) a Xbox 360 v předešlém zpravodajství:

Alan Wake - X06 preview
Alan Wake: Pokračování příště..?  [27.11.2006 23:23 - lavicak]
E3 2006 trailer z Alan Wake  [9.5.2006 23:23 - jd]
Atmosférický trailer z Alan Wake  [21.6.2005 22:22 - jd]
Seznamte se s Alan Wake  [19.5.2005 01:01 - jd]
zdroj: PCaction, PCGHW

jester

Nejnovější články