Alfa verze střílečky Everspace nabídne ochutnávku nejúspěšnější německé hry na Kickstarteru
zdroj: tisková zpráva

Alfa verze střílečky Everspace nabídne ochutnávku nejúspěšnější německé hry na Kickstarteru

26. 4. 2016 18:27 | Preview | autor: Petr Poláček |

Everspace je nejúspěšnější německou hrou, kterou zafinancovali hráči skrze jakoukoli crowdfunding kampaň. Třeba na Kickstarteru vybraných 420 tisíc euro je hezká suma, jenže z toho se člověk o hře moc nedozví. Lepší bude, když se podíváte na záběry z alfa verze, kterou tvůrci pro backery s potřebnou výší příspěvku (50 euro a výše) z KS i z webu spustí 29. dubna.

Pokud vás různé kampaně na podporu vývoje Everspace minuly a hra vás z nějakého důvodu zaujala, můžete si přístup do alfy a bety zajistit příspěvkem/předobjednáním až do konce dubna. Pak tvůrci ze studia Rocksfish tuhle možnost stáhnou. A když se podíváte na záběry z traileru na alfa verzi, možná tu peněženku někteří z vás skutečně vytáhnou. Vesmírná rouge-like střílečka totiž vypadá graficky nádherně, příslib variabilní hratelnosti také nezní špatně, a jediným důvodem, proč se k podporovatelům hry nepřidám, přestože přesně tento žánr her takříkajíc žeru, je ovládání lodí.

Ze záběrů videa je patrné, že loď se ovládá podobně jako paňáca v libovolné first-person střílečce. Konkrétně mám na mysli strafování, zastavení na milimetru a celkově až příliš snadnou manipulaci s lodí. Neznamená to, že bych od arkádové vesmírné akce požadoval důraz na realismus, nebo snad nutnost brát ohled na vybraný fyzikální model (z mnoha používaných), ale zejména v akčních momentech na mě styl pohybu „stop & go“ nepůsobí zrovna nejlépe. Nejde ovšem o zápor, nýbrž o preferenci, a věnovat se alfě Everspace určitě budeme.

zdroj: Archiv

Alfa Everspace nabídne k prozkoumání první čtyři sektory a jednu ze tří základních lodí, které budou dostupné v plné verzi. Jednu dostupnou loď můžete v alfě vylepšovat s pomocí vice než dvaceti dostupnými zařízeními, k dispozici bude 32 perků, řada primárních i sekundárních zbraní a samozřejmě též tucty nepřátel. Zkrátka by alfa měla nabídnout ne úplně zanedbatelnou část hry. Minimálně zjistíte, jestli jste neinvestovali peníze do zajíce v pytli. Bonusově alfa Everspace nabídne základní podporu Oculus Rift, ale uzavřená beta, která by měla být k dispozici v červenci, už by pak měla nabídnout i podporu HTC Vive, potažmo by měla být k dispozici nejenom ve verzi pro Windows, ale i Mac a Linux.

Everspace se jinak snaží kombinovat vesmírnou střílečku s RPG a rogue-like prvky trošku jinak než jsme zvyklí. Na začátku každé vaší cesty dostanete nový – odlišný cíl. Musíte tomu samozřejmě přizpůsobit svoji strategii, protože ke skoku do nového sektoru potřebujete dostatek paliva. Někdy kvůli tomu bude potřeba chovat se maximálně neviditelně, jindy si to vyžádá, abyste vyrazili vstříc pořádně přestřelce. Volba je na vás, jen tomu musíte přizpůsobit strategii ve sbírání zdrojů potřebných k opravám a vylepšování lodi.

Speciální v rámci rouge-like žánru je Everspace v tom, že nasbírané kredity a plány na součástky se přenáší  z jedné hry do druhé. Čili v každé hře nezačínáte úplně na zelené louce. Stejně tak začínáte v nové hře s motory, senzory, štíty a zbraněmi, se kterými naposledy zemřete. Everspace totiž nemá být hardcore záležitost, ale zábavná záležitost. Uvidíme, jestli to bude fungovat.

Tvůrci na oficiálních stránkách slibují vliv poškození na chování lodi, podporu všech možných způsobů ovládání od myši a klávesnice po joysticky, inteligentně se chovající nepřátele, propracovaný crafting, ale i na rouge-like žánr netradiční propracovaný příběh, který by měli hráči s každou novou hrou po částech odhalovat.

Jestli všechno slíbené hra nabídne papírově, nebo i reálně, naznačí právě chystaná alfa. Jestli vás záběry videa zaujaly, potažmo vás zajímá na hře něco jiného, ještě pořád máte šanci se do alfy dostat. Podívejte se na oficiální stránky. Na závěr jen upozorním, že Everspace vyjde krom Windows a Windows 10 i pro Xbox One, Mac a Linux.

Nejnovější články