Ve Steam Greenlight uspěla první tuzemská hra!
zdroj: tisková zpráva

Ve Steam Greenlight uspěla první tuzemská hra!

16. 10. 2012 10:49 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Výsledky druhého kola výběru projektů z Greenlightu byly zveřejněny a všichni Čechoslováci mohou mít radost z toho, že se mezi aktuální jednadvacítkou vybraných projektů, které vyjdou po svém dokončení na Steamu, nachází i vesmírná akce Miner Wars 2081 od pražského studia Keen Software. Valve se původně anoncovaný počet 10 projektů, které chtěla v druhé vlně schválit, rozhodla navýšit na 21, a právě díky tomu se zřejmě Miner Wars 2081 do sestavy vyvolených dostala.

Greenlight stránka Miner Wars zaznamenala 128 tisíc unikátních návštěv, 4 200 lidí hře dalo greenlightovský „like“ a celkem se pod projektem nashromáždilo okolo 1000 komentářů. Zdá se navíc, že když bude třetí schvalovací kolo podobně rozsáhlé, mohlo by se do prodeje na Steamu protlačit i české RPG Inquisitor od Cinemaxu, které je v Greenlight pořadí aktuálně na 19. místě (v recenzi na RPGFrance obdržela hra hodnocení 9/10), potažmo simulace Euro Truck Simulator 2 od SCS Software, která je aktuálně na 23. místě.

Valve ve dvou kolech schvalování vybrala ze skoro 3000 projektů na Greenlightu do prodeje na Steamu 31 kousků, přičemž je poněkud paradoxní, že zatím vyšel jeden jediný z nich, přestože o možnost prodávat na Steamu žádá i celá řada již hotových a k okamžitému vydání připravených her (viz Inquisitor, WRC 3, Afterfall). Fakt, že je hra již hotová, ale zcela evidentně není pro Valve tím hlavním kritériem. Navíc i některé projekty, které byly posvěceny k vydání v aktuální druhé vlně, vyjdou třeba až za dva měsíce, přestože již hotové jsou, viz Afterfall InSanity Extended Edition.

Vychází z toho, že celý proces výběru je tedy pořád poněkud zmatečný a nechává vývojáře do značné míry v nejistotě. Možná proto, aby se snažili a svůj produkt co nejintenzivněji sami propagovali nejenom na Greenlightu, ale hlavně mimo něj. Kompletní seznam již schválených her z Greenlightu najdete za tímto odkazem a pokud jste tak ještě neučinili, nezapomeňte podpořit CZ projekty na Greenlightu, jejichž seznam na vás pro změnu čeká za tímto odkazem.

Z her, které byly vybrány v druhém kole, bych docela rád upozornil hlavně na Interstellar Marines, plošinovku Giana Sisters (Project Giana), tajemnou puzzle-plošinovku Contrast, střílečku Neotokyo nebo strategii Folk Tale. Ze schválených projektů opravdu je co vybírat, takže ještě jednou, pořádně si hry proklikejte.

Na závěr se sluší připomenout, že čerstvě schválená vesmírná střílečka Miner Wars 2081 se aktuálně nachází ve fázi beta, takže tvůrci už nepřidávají prvky nové, ale jen ladí celou hru do finální podoby, která nabídne 31 příběhových misí v singleplayeru, k tomu podporu kooperace až pro 16 hráčů a ještě klasický multiplayer a další prvky. Mrkněte na homepage hry pro další info, zejména o možnosti jak se už nyní zapojit do hraní bety.

Nejnovější články