Steam Greenlight vás nechá hlasovat o tom, které hry podpoří
zdroj: tisková zpráva

Steam Greenlight vás nechá hlasovat o tom, které hry podpoří

10. 7. 2012 11:31 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Crowdfunding (Kickstarter a spol.) je hudbou dneška, byť už některá média trochu vystřízlivěla a od systému financování veřejností ustupují (hlavně filmaři, kteří už tenhle model zkusili).

Není tedy divu, že jakousi formu crowdfundingu chtějí otestovat i velcí hráči, v tomto případě Valve, které oznámilo vznik Steam Greenlight. On to není crowdfundung v pravém slova smyslu, protože vy sami peníze do projektů nalévat nebudete.


Na vás vlastně zbude ta příjemnější část, tedy volba toho, jaký projekt (hru) podpoříte. V tomto případě půjde pouze o váš hlas, nikoliv peněženku. Steam Greenlight se bude týkat nezávislých her, které mohli vývojáři dávat do „prosebníčku“ Valve už nyní, což ale moc nefungovalo. Žádostí o podporu bylo více, než Valve zvládalo relevantně zpracovat a velmi často naděje končily zamítnutím, které ani nebylo pořádně odůvodněno. Tenhle problém by měl odstranit právě Steam Greenlight.

Hlavním prvkem by totiž mělo být právě rozhodování a hlasování hráčů. Pro Valve je to velmi užitečné v tom směru, že dostane tolik ceněný feedback, zda o projekt bude zájem. Nemyslete si, že je to nějaká dobročinnost, hráči svým hlasováním vytváří velmi ceněná data a vytváří selekci bez toho, aby se přetěžovaly kapacity Valve – ale to nic nemění na tom, že je to potenciálně velmi užitečný projekt.

Potvrzuje to i Anna Sweet z Valve. „Rozhodování, které hry vydáme, a které ne, to není žádná legrace. Několikrát se naše názory rozchází a naše rozhodovací komise je rozpolcena. Ale s tím, že jsme dali do provozu Steam Workshop, se nám otevřela možnost, jak zapojit komunitu. Budeme mít možnost naše tituly takto hodnotit a doufejme, že i zvýšíme kvalitu přihlášených“.

Pro nezávislé vývojáře to samozřejmě může být mana z nebes, protože dostatečný hráčský ohlas může otevřít zlatou bránu vedoucí k vydání daného titulu. Samozřejmě to bude klást nároky na prezentaci projektu a otevře to cestu spíše mainstreamovějším titulům, než těm experimentálním, ale platí, že vox populi možná v tomto případě není vox dei (to náleží Valve), ale určitě garantuje určité záruky prodejů. A nikdo neříká, že Valve nemůže ze své vůle podpořit i ty méně tradiční projekty. Teoreticky je to win-win situace, byť na reálné výsledky si budeme muset nějakou dobu počkat. Samotný projekt Steam Greenlight bude oficiálně spuštěn 30. srpna.

Nejnovější články