Project Giana s gustem oživuje klasickou plošinovku
zdroj: tisková zpráva

Project Giana s gustem oživuje klasickou plošinovku

31. 7. 2012 12:38 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Spousta kolegů amigistů vzpomíná na plošinovku The Great Giana Sisters se zvláštním leskem v oku, aniž by byli schopni přiznat, že to je klasická nostalgická slza. Prý smítko v oku nebo vítr. No, vím o tom své, ale stejně se těším na jejich reakci, až se dozví o Project Giana, což je pokus o reinkarnaci původní hry pro PC (a možná XBLA/PSN) od bývalých kolegů stvořitele The Great Giana Sisters Armina Gesserta, který už bohužel není mezi námi.

Project Giana se momentálně snaží na Kickstarteru získat 150 tisíc babek na dokončovací práce -tvůrci jinak na hře už nějaký čas pracují a s prací jsou už z větší části hotovi. Za případně vybrané peníze by dodělali zbývající levely, jak slibují v propagačním videu (po rozkliku), které díky bohu nenabízí pohled na další zaprášenou kancelář s běžícím PC v pozadí, ale soustředí se na prezentaci hry samotné, která vypadá kouzelně graficky a slibně po stránce zamýšlené hratelnosti.

Vývojáři z Black Forest Games (bývalé studio Spellbound) se jali do hry nacpat většinu původních herních prvků, což znamená třeba docela širokou nabídku power-upů nebo vysoce interaktivní a proměnlivé prostředí. Namísto dvou postav (Giana a Maria) z původní verze však angažovali jen jednu, Gianu (jako v DS verze), která se dokáže v reálném čase transformovat z hodné holčiny v punkovou dračici a společně s ní celý herní svět.

Právě přepínání mezi roztomiloučkým a drsňáckým herním světem je základem celé hratelnosti, protože se tím mění nejenom vzhled lokace, ale i schopnosti Giany. Přepínáním budete řešit problémy s dalším postupem, ať už půjde o přehopsání určité části úrovně, nebo vyřešení puzzlu. Transformace navíc nezmění jenom vzhled a strukturu levelu, respektive schopnosti Giany, ale i hudbu, kterou si vzal pod křídlo Chris Hülsbeck, autor hudby třeba pro Turricana, ale i původní verzi Giana Sisters.

Fanoušci této hry, která letos slaví 25. narozky, si vlastně nemohou přát nic lepšího. A i když je z rovnice zcela vynechám, tak mi pořád dává Project Giana smysl, protože hezká a nápaditá plošinovka má u mě dveře vždy otevřené. Zvlášť, kdy namísto kuňkajícího soundtracku diktuje rytmus hopsání rockový nářez! Pokud se Kickstarterová kampaň vydaří, tak Project Giana vyjde letos v říjnu. Ale když se vydaří opravdu hodně, tak se hry dočkáme o měsíc dřív. A to už je závazek, za který bych snad byl ochoten tvůrcům i nějaký ten bakšiš přihodit.

Nejnovější články