Novým šéfem Microsoftu se stal Satya Nadella
zdroj: tisková zpráva

Novým šéfem Microsoftu se stal Satya Nadella

4. 2. 2014 15:59 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Po dlouhém hádání, kdo by se mohl stát třetím šéfem (CEO) Microsoftu po loni oznámeném odchodu Steva Ballmera, je nyní definitivně jasno. Microsoft oznámil, že se do čela firmy staví Satya Nadella. O šestačtyřicetiletém rodákovi z Indie se poslední dny spekulovalo jako o favoritovi na toto místo.

Nadella do Microsoftu nastoupil před dvaadvaceti lety. Hráčům jeho jméno povědomé spíše nebude, ale patří mezi hlavní tahouny Microsoftu a stojí kupříkladu za mohutným rozvojem cloudu v rámci technologické strategie společnosti. V představení na oficiálních stránkách se i vyjádřil k tomu, kam chce společnost vést.

„Náš průmysl nerespektuje tradici, respektuje jenom novaci. Možnosti, které před Microsoftem leží, jsou nedozírné, ale musíme se jich chopit, musíme být rychlejší, zaměřit se na svůj cíl a pokračovat v transformaci. Jako velkou část své práce vidím posílení naší schopnosti přinášet zákazníkům inovativní produkty častěji“.

Nadella je typickým příkladem člověka, který šel cílevědomě vpřed. V Indii získal na universitě v Mangalore bakalářský titul v elektrotechnice a následně k němu přidal magisterský už na univerzitě Wisconsin – Milwaukee a pak ještě druhý z obchodní administrativy v Chicagu.

Kariéru začal v Sun Microsystems, ale v roce 1992 přešel do Microsoftu, kde začal pracovat na Windows NT a u toho ještě dodělával zmíněný magisterský program. Postupně vystřídal různé divize ve společnosti a naposledy působil v Cloud and Enterprise Group, která se specializovala na využití cloudu. A má rád kriket, což je nesmírně pozitivní vlastnost.

Nejde o jediné změny v rámci Microsoftu. Bill Gates opouští pozici předsedy správní rady, kterou po něm přebírá John Thompson. Gates zůstává ve správní radě, ale už "jenom" na pozici technologického poradce Nadelly, kde asi bude mít více prostoru, aby dělal co ho baví. Další informace najdete v oficiálním vyjádření a ještě si můžete prohlédnout první rozhovor Nadelly jako CEO.

Nejnovější články