Hry z UMD nepůjdou převést na PS Vita
zdroj: tisková zpráva

Hry z UMD nepůjdou převést na PS Vita

8. 2. 2012 10:39 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Předem je třeba zdůraznit, že tato zpráva se týká amerického modelu PS Vita, nicméně je...

Předem je třeba zdůraznit, že tato zpráva se týká amerického modelu PS Vita, nicméně je vysoce, vysoce pravděpodobné, že to samé se bude týkat i evropského. Sony totiž oznámila, že nebude zavádět program UMD Passport, který byl aplikován v Japonsku. Pokud nevíte oč jde -vlastníci UMD z PSP mohli poněkud komplikovanou cestou, a ne zadarmo, převést své hry z UMD na PS Vita. Nebyla to cesta hladká, ale byla zde ta možnost.


Ale pro nás tohle zjevně platit nebude. Někomu, komu se doma neválí PSP, to může připadat jako maličkost, ale je to další (a dle mého osobního názoru ) možná až klíčový problém spjatý s vydáním PS Vita. Bude hodně hráčů, kteří si budou chtít své klasiky převést na nový handheld. Málokdo se bude chtít tahat se dvěma cihlami v batohu, málokdo se vůbec bude chtít starat o dva handheldy. Tato ztráta zpětné kompatibility jednoduše zabolí, pokud to Sony opravdu myslí vážně a neplánuje to do budoucna vyřešit.

Teoreticky můžeme argumentovat tím, že přece ani PS3, pokud pomineme těch pár vyvolených modelů, neměla zpětnou kompatibilitu s PS2. Nicméně, i kvůli tomu bylo hodně humbuku a hlavně, oba produkty jsou v naprosto odlišné situaci. Úspěch PS Vita je stále velmi diskutabilní, a po sérii více či méně kontroverzních kroků s paměťovými kartami a omezením počtu PSN účtů (jeden) na handheld, je tohle asi nejvýraznější zásah do propagace.

Ano, hry na PS Vita vypadají krásně. Ale upřímně, PSP má i přes sníženou produkci her v posledních staletích pořád velmi solidní knihovnu kvalitních titulů, které jste třeba ještě nehráli nebo – ani byste nemuseli mít PSP a chtěli si je zahrát na PS Vita. Přeci jenom, ne všechny PSP hry jsou k dispozici na PSN.

A ano, umím si představit, že opět zaplatím za jednu z PSP her, kterou jsem si už zakoupil. Ne plnou cenu samozřejmě, ale jakýsi poplatek za umožnění tohoto transferu. Nyní jsme pouze odkázáni na hry z PSP, které jsou nabízeny skrze digitální distribuci. Takže, jak se zdá, buď resuscitujte svá PSP nebo svá UMD zabalte do úhledné škatulky. 

Mimochodem, nejde o první případ tohoto druhu. Prakticky stejný program byl oznámen u PSP Go a následně byl zrušen. A víme, jak PSP Go dopadlo...

Dle mého názoru je to věc, která vypadá jako maličkost, ale představuje výrazný zásah do propagace výrobku a samozřejmě PR firmy. A nemálo lidí by i mohla od koupě handheldu odradit... Alespoň v této chvíli, kdy se to řeší.

Nejnovější články