PlayStation telefon existuje, potvrzují další zdroje
zdroj: tisková zpráva

PlayStation telefon existuje, potvrzují další zdroje

28. 10. 2010 18:40 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Update z 28. 10 2010: Hned ze dvou dalších zdrojů, samozřejmě nejmenovaných, přichází informace, která zvěsti o PlayStation telefonu označuje za definitivně pravdivé a rozhodně „ne fámu“. Na své odhalení a první obrázky prototypu navázali dalším článkem redaktoři serveru Engadget, v němž je PlayStation telefon nazýván kódovým označením „Zeus“ a nesrovnalosti s fotografiemi zařízení jsou přisuzovány použití rané verze softwaru, v tomto případě operačního systému Android. Tak se vysvětluje problém se zobrazováním tlačítek A a B v menu přístroje namísto klasických PS symbolů křížek a kolečko, což byl jeden z argumentů těch, kteří fotky považovali za podvrhy.

S potvrzením pravosti informací o zařízení přispěchal i server VG247, který jmenuje utajený, ale údajně vysoce důvěryhodný zdroj, podle něhož je PS telefon postaven z hlediska hardwaru na PSP technologii. To se mírně tluče s původní informací z Engadget, podle které telefon používá 1GHz čip Qualcomm MSM8655, disponuje 512MB RAM a 1GB ROM pamětí a na svět se dívá přes displej s rozměry někde mezi 3.7 - 4.1 palců.

Čím více se začínají množit zprávy o pravosti PS telefonu, tím více se vkrádá otázka: jak od sebe Sony hodlá po stránce herní odlišit PS telefon a PSP2? Zatím tomu rozumíme tak, že PS telefon by v podstatě mohl nahradit současné PSP, a bude to herní zařízení pro mainstream, zatímco PSP2 bude prezentováno jako nová generace handheldu určená jen pro hráče. Problém vidíme v tom, že obě tyto kategorie uživatelů se čím dál tím více prolínají a tvoří už jednu velmi těžko rozdělitelnou skupinu. V tom případě by tedy Sony nabízela jedné skupině uživatelů dvě zařízení, což je přístup poměrně diskutabilní. Nechme se překvapit, jak se situace rozvine...

 

 

Původní zpráva z 27. 10. 2010:

Zatímco se internetové diskuse v posledních týdnech dusí spekulacemi o PSP2, vytáhl server Engadget na světlo další fámu spojenou s PSP a herní divizí Sony – Playstation telefon. Není to poprvé, o zařízení, které by Sony otevřelo dveře na trh s mobilním hraním (kde pevně sedí Apple a celá řada dalších firem), se hovořilo již před třemi lety (a původně již v roce 2003 v podobě periferie pro původní PSP), ale nakonec zůstalo pouze u spekulací. V tomto případě se Engadgetu podařilo z utajeného zdroje získat fotky údajného prototypu herního telefonu značky Sony Ericsson a společně s tím i HW specifikace.

Zařízení podobné PSPgo postrádá analogový knoflík, místo něj používá dotykovou plochu typu multitouch, která je schopná zaznamenat šmrdlání více prsty. Poháněn by telefon měl být 1GHz chipem Qualcomm MSM8655, 512 MB operační paměti a gigovou ROMkou. Operační systém Android 3.0 by měl být doplněn speciálním Sony obchodem pro nákup her, které by se následně zobrazovaly na displeji o rozměrech 3.7“ – 4.1“. Hovoří se o podpoře microSD karet a celé řadě dalších prvků, shodných s klasickým handheldem PSP.

Jenže! Jakkoli vypadají fotky prototypu reálně, podle serveru NowGamer se jedná o podvrh – kompletně. Sony Computer Entertainment Europe i Sony Ericsson svorně na konto fotek a informací o PSP mobilu říkají „no comment“ a všímaví čtenáři na fórech zpochybňují pravost zařízení na základě několika podezřelých prvků, které vypadají divně i u prototypu. Jde zejména o zmínku o tlačítcích A a B na displeji zařízení, která by u Sony produktu měla být nahrazena označením symbolickým - křížek a kolečko. Jsou to detaily, ale jako palivo k zažehnutí diskuse bohatě stačí.

Kompletní fotogalerii údajného prototypu si můžete prohlédnout v původním článku na Engadget. Pokud jsou informace, které má redakce tohoto serveru k dispozici, spolehlivé, měl by se herní telefon od Sony objevit na trhu ještě letos, popřípadě na začátku příštího roku. A v tom případě by Sony Ericsson musela s pravdou o zařízení ven ještě před koncem roku. Má to však v době iPhonu vůbec smysl?

Nejnovější články